|

700 milyon $'lık düğüm çözülüyor

Irak’ta yaklaşık 700 milyon dolar alacağı bulunan Türk müteahhitlere tahsilat ışığı yandı. Irak Planlama Bakanı Selman el-Cumeyli, Irak kabinesi olarak Türk firmalarının kalan alacaklarının en az yüzde 50’sini ödemeye karar verdiklerini açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/08/2016 Cumartesi
Güncelleme: 21:30 - 26/08/2016 Cuma
Yeni Şafak

Irak Planlama Bakanı Selman el-Cumeyli, Irak kabinesi olarak Türk firmalarının kalan alacaklarının en az yüzde 50'sini ödemeye karar verdiklerini açıkladı. Firmalar, onlardan beklenen işin yüzde 85'ini tamamladıklarında ise ödemenin tamamını alabilecek. Alacakların ise yaklaşık 700 milyon doları bulduğu ifade ediliyor. Türkiye ve Irak arasındaki ticari ilişkilerin 2013 yılında en yüksek seviyelerine ulaştığını dile getiren Cumeyli, eskiye dönmek için yoğun çaba sarf ettiğini, bu nedenle kalabalık bir heyetle 85. İzmir Enternasyonal Fuarı'na geldiklerini söyledi. Cumeyli, “En büyük ortaklarımızdan Türkiye ile ticaretimizde azalma oldu. Şimdiki hedefimiz aramızdaki ticareti ve iş birliğini yeniden canlandırmak” diye konuştu.



Kaynak yatırıma


Irak ile iş yapan müteahhitler, “Irak pazarı bizler için önemli. Bu pazarda yeniden işlerin açılması Türk firmalarının yurt dışından aldığı payın artmasında da etkin rol oynar. Alacaklarımızın tahsilinin gerçekleşmesiyle yeni yatırımlara başlarız. Irak'ı iyi tanıyoruz. Konjonktür elverirse fırsatların takipçisi olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandılar.



1975'ten bugüne 825 proje


Irak'ta 43 firmanın 70'e yakın projesi bulunuyor. Bu projelerin toplam büyüklüğü yaklaşık 4.5 milyar dolar. 1975'lerden günümüze dek Türk müteahhitler tarafından bölgede gerçekleştirilen 825'i aşkın projenin bedeli ise 20.9 milyar doları aşmış durumda.







40 firma dünyanın en büyüğü


Geçtiğimiz dönemde jeopolitik risklerin arttığını belirten Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, “Buna rağmen Türk firmaları dünyada önemli başarılara imza attı” dedi. Dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhidi listesinde 2015 yılında 40 Türk müteahhitlik firması olduğuna dikkat çeken Yenigün, “ENR listesi tüm dünyada yakından takip edilip referans olarak kabul görüyor. Tam 9 yıldır dünyada Çin'den sonra ikinci konumda bulunmak bizim için övünç kaynağı. En büyük pazarlarımızdaki olumsuz gelişmelere rağmen firmalarımızın toplam gelirden aldığı payı yükseltmiş olmaları kayda değer bir başarıdır” dedi.


#Türk müteahhitler
#Türk firmaları
#Selman el-Cumeyli
8 yıl önce