|

78 milyon tek yürek olmalı

Maliye Bakanı Şimşek, “Eğer Çözüm Süreci, terör örgütü tarafından bölgeyi PKK’nın tahakkümüne bırakmak olarak algılandıysa, o Çözüm Süreci yoktu, asla olmadı” dedi. Bu dönemde herkesin kenetlenmesinin önemine dikkat çeken Şimşek, enflasyonu tek haneye, cari açığı daha yönetilebilir bir düzeye çekeceklerini belirtti.

Yeni Şafak
04:00 - 10/09/2015 Perşembe
Güncelleme: 00:57 - 10/09/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin şu anda ihtiyaç duyduğu şeyin, siyasi istikrar, güçlü bir hükümet ve reformların tekrar başlaması olduğunu belirterek, “Türkiye bunu başarırsa sorunu, büyümeyi kontrol etmektir, büyüyememek değildir” dedi. Şimşek, 6. İstanbul Finans Zirvesi kapsamında kendisiyle gerçekleştirilen “Özel Mülakat” oturumunda soruları yanıtladı. Gelinen noktada açılım sürecinin sona erip ermediğine dair değerlendirmelerde bulunan Şimşek, “Eğer Çözüm Süreci, terör örgütü tarafından bölgeyi PKK'nın, tahakkümüne bırakmak olarak algılandıysa, o Çözüm Süreci yoktu, asla olmadı ve bu anlamda da olmayacaktır" dedi. Hiçbir dönemde olmadığı kadar, Kürtlere hak ve özgürlük alanında genişleme olduğunu, bölgeye yatırımlarda teşvik sağlandığını vurgulayan Şimşek, bu anlamda Çözüm Süreci'nin çok doğru, güçlü ve cesaretli bir adım olduğunu belirtti.



SÜREÇ İSTİSMAR EDİLDİ


Devletin bölgeye yaptığı yatırımların görmezden gelinerek istismar edildiğine dikkat çeken Şimşek, Türkiye'nin mutlaka teröristleri dize getireceğini dile getirerek, şunları kaydetti: “Gelin görün ki bu dönemde bütün bu adımları takdir edeceklerine, bu adımlar çerçevesinde silahları bırakıp, bahsettiğimiz yeni döneme uyum sağlayacaklarına, bu dönemi kendileri açısından daha çok silahlanma, daha çok örgütlenme ve daha büyük terör faaliyetlerine hazırlanma dönemi olarak geçirdikleri ortaya çıkıyor. İstismar büyük ölçekte.”



78 MİLYON BİRLİK OLMALI


Bu dönemde 78 milyon olarak birlik ve beraberliğin devam ettirilmesi ve kenetlenmenin önemine işaret eden Şimşek, “Sorunlarımızı daha çok demokrasi ekseninde çözmemiz, ama dağdaki eşkıyaya da bütün millet olarak sıfır tolerans göstererek mücadele etmemiz gerekiyor. Bu konuda açık ve net olarak siyasi hesaplar üzerinden terör örgütünü veya onun sempatizanlarını, siyasi uzantılarını 'güzel çocuklar' olarak sunma çabaları hepimizi üzüyor” dedi.



KARŞI RÜZGAR HIZ KAYBETTİRDİ


Ekonomiye ilişkinde de konuşan Şimşek, geçmiş yıllarda gelişen ülkelerin çok hızlı bir çıkış yaptığını hatırlatarak, şöyle devam etti: “Şimdi karşıdan esen rüzgarlar var. Nedir bunlar; birincisi ilave yapısal reform ihtiyacı var ve siyasi belirsizlikler buna engel oluyor. İkincisi emtia fiyatları... Emtia fiyatlarındaki düşüş de olumsuz bir trenddir. Doların güçlenmesi ve jeopolitik gerilimler de karşı bir rüzgardır.”



İkiz açığa asla tolerans yok


Maliye politikasında güçlü bir duruşları olduğunun altını çizen Mehmet Şimşek, enflasyonla büyüme arasında yakın bir ilişki olduğundan bahsederek, “Borç-milli gelir oranımız ve bütçe açığımız düşük. Bunlar doğrudur ama bunu doğru alanlara, doğru bir çerçevede yönlendirmemiz lazım. Bizim mutlaka enflasyonu düşük tek haneye, cari açığı çok daha yönetilebilir bir düzeye çekip, ikiz açığa asla ve asla tolerans göstermememiz lazım”dedi.



Merkez'e enflasyon için destek şart


Maliye Bakan Şimşek, enflasyonu düşürmede Merkez Bankası'nın tek başına yetersiz kalacağını ifade etti. “Enflasyonu düşürmek için Merkez Bankası tek başına başarıyı sağlayamaz” diyen Şimşek, verimlilik artırılmadan, rekabetin önündeki engeller azaltılmadan, enflasyonu düşürmeyi sadece Merkez Bankası'ndan beklemenin büyük haksızlık olacağını dile getirdi.



Kürt kökenliyim Maliye Bakanıyım


Türkiye'de vatandaşlar arasında zerre kadar da olsa ayrım yapılmadığını söyleyen Maliye Bakanı Şimşek, “Ben bir Türk vatandaşıyım ama Kürt kökenliyim. Anne babası tek kelime okuma yazma bilmeyen, Türkçe bilmeyen bir aileyi düşünün. Ben bugün Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanıyım” dedi. 6. İstanbul Finans Zirvesi'nin ikinci gün açılışında konuşan Şimşek, bu çerçevede terörle halk arasında çok net bir ayrımın zaten söz konusu olduğuna dikkati çekerek, son dönemde milleti sokağa kışkırtma çabalarının tam bir tuzak olduğunu aktardı.





#mehmet şimşek
#ekonomi
#çözüm süreci
9 yıl önce