|

9,4 milyarlık vergi borcu yapılandırıldı

Vergi borcunun yeniden yapılandırılmasına olanak sağlanması vatandaşı harekete geçirdi. Kararın 23 Ağustos’ta yürürlüğe girmesinin ardından 1 milyon 711 bin mükellef, yeniden yapılandırma için vergi dairelerine başvurdu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/10/2016 Pazar
Güncelleme: 23:39 - 1/10/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun'u 18 Ağustos'ta onaylaması ve kararın 23 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından geçen sürede 9 milyar 400 milyon liralık vergi borcu yeniden yapılandırıldı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 1 milyon 835 bin mükelleften 1 milyon 711 bininin yeniden yapılandırma için, 125 bin mükellefin de matrah artırımı ve kayıtların düzeltilmesi için başvurduğunu belirtti. Ağbal, “Bugün itibarıyla yaklaşık 9,4 milyar lira ödenmemiş vergi borcunu yapılandırmış durumdayız. Yine matrah ve vergi artırımı kayıt düzeltmelerinden de 1,5 milyar liralık tahakkuku yapmış olduk” dedi.



İNCELEME SÜRESİ 3 YILA İNECEK


Bakan Ağbal, Türkie Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğinin (TÜRMOB) yeni hizmet ve eğitim binasının açılışına katıldı. Ağbal, “3 yılda bir yeniden yapılandırma kanunu yapıyorsak demek ki iyi tahsilat yapamıyoruz” dedi. Vergi inceleme süresine de değinen Ağbal, 5 yıllık vergi inceleme süresinin uzun olduğunu söyledi.



Ağbal, “İnşallah vergi inceleme süresini, yakında yapacağımız yasal düzenlemeyle 3 yıla düşüreceğiz. Düzenleme 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren başlayan dönemlerde olacak. Geçmişi geçmişin hesaplarıyla devam ettireceğiz. Tek başına Gelir Vergisi Kanunu'nda acaba ne tür değişiklikler yapabiliriz, onu da arkadaşlara çalıştırıyorum" dedi. Ağbal meslek yasası üzerinde de gayretli bir çalışma içinde olmak istediklerini söyledi.



SON 29 GÜN






Ödemeler konusunda vatandaşı uyaran Ağbal, “Uygulamalar devam ediyor, 31 Ekim son başvuru tarihi” bilgisini verdi. Karar milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Yakın dönemin ilk vergi barışı 2003'te uygulamaya giren 4811 sayılı Kanun'du. Bu kanunla 30 Eylül 2004 itibariyle 4,7 milyar lira tahsil edildi. Son yılların en büyük vergi barışı olan ve 2011'de uygulamaya giren 6111 sayılı Kanun'la elde edilen gelir miktarı 31 Mayıs 2014 itibariyle 26,4 milyar lira oldu. Yine vergi barışı kapsamında son başvuru tarihi 1 Aralık 2014 olan 6552 sayılı Kanun'la da 30 Haziran 2016 itibariyle 10,2 milyar liralık tahsilat yapıldı.



Kötü gün dostu olacağız


Maliye Bakanlığı gerçekten ödeme gücü olmayıp ödeyemeyen mükellefin de elinden tutacak. Bakan Ağbal, “Bir vergi mükellefi vergi borçlarını sürekli bir şekilde ödemiş, ama bir gün gelmiş ödeyememişse bugüne kadar her şeyi çok güzel ödedin kardeşim, acaba bir hastalığın, sıkıntın mı var, ne oldu?' diyor muyuz? Demiyoruz, ödeme emri gönderiyoruz. Dolayısıyla burada mutlaka ve mutlaka özellikle ödeme güçlüğü içinde olduğu için vergi borçlarını ödeyemeyen iyi niyetli mükelleflerin bu zor günlerinde onlara kolaylık getirecek bir çalışmayı yapıyoruz. Bunu da yapmak borcumuz. İyi gününde bu ülkenin kamu harcamaları için cebindeki parayı getirip ödeyen mükellefin, zor gününde en fazla şefkati vergi dairesinden, vergi idaresinden ve devletten görmesi lazım” şeklinde konuştu.





#Naci Ağbal
#Vergi borcu
8 yıl önce