|

ABD'de ayar veren verene

ABD yönetiminde kilit isimler kamuoyu önünde başkanla söz düellosuna giriyor. ABD Savunma Bakanı Mattis, Kuzey Kore’ye operasyon sinyali veren Başkan Trump’a diplomatik çözüm bitmez mesajı gönderdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/09/2017 Cuma
Güncelleme: 01:46 - 1/09/2017 Cuma
Yeni Şafak
Trump-Tillerson-Mattis
Trump-Tillerson-Mattis

ABD Başkanı Donald Trump ile kurmayları arasında kamuoyu önünde politik çatışma yaşanıyor. ABD Savunma Bakanı James Mattis, Başkan Donald Trump’ın Kuzey Kore’yi hedef alarak “Konuşmak cevap değil!” şeklindeki sözlerine karşı çıkarak, “Diplomatik çözümlerimiz asla bitmez” dedi. Mattis, Pentagon’da yaptığı konuşmada, Başkan Trump’ın sosyal medya hesabı Twitter üzerinden “ABD, Kuzey Kore’yle konuşuyor ve fahiş şekilde 25 yıldır para ödüyor. Konuşmak cevap değil!” şeklindeki paylaşımına cevap verdi.

GÜNEY KORELİ MİSAFİR YANINDAYDI

Savunma Bakanı Mattis, Trump’ın Kuzey Kore kriziyle ilgili son paylaşımının sorulması üzerine “Diplomatik çözümlerimiz asla bitmez” ifadesini kullandı.

Güney Kore Savunma Bakanı Minister Song Young-moo’yla gazeteciler karşısına çıkan Mattis, “Birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Bakan ve ben, kendi ülkelerimiz, halklarımız ve çıkarlarımız için güvenlik sağlama sorumluluğunu paylaşıyoruz. Bugün de bunu konuşmak için buradayız” diye konuştu.

BEYAZ SARAY’DAN TILLERSON’A AYAR

Beyaz Saray, “Başkan kendi adına konuşuyor” diyen Savunma Bakanı Rex Tillerson’a ayar verdi. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, “Başkan kesinlikle bu ülkenin değerlerini paylaşmaktadır. Zaten bu yüzden Başkan oldu. Çünkü çok sayıda Amerikalı sandık başına giderek onu seçti ve bu da Başkan’ın onların değerlerini paylaştığını göstermektedir. Seçmen Başkan’ın kendileri adına konuştuğunu düşünüyor” diye konuştu. Sanders, Trump ve Tillerson arasındaki ilişkiyi ise “çok güçlü” diye tanımladı. Tillerson, Donald Trump’ın Charlottesville’deki olaylar sonrasında yaptığı konuşmada ırkçı ve karşıt grupları aynı anda eleştirmesi üzerine kendisine yöneltilen bir soru üzerine, “Başkan kendi adına konuşuyor” şeklinde konuşmuştu. 


Gerilimi arttıran tatbikat

ABD, Kuzey Kore’nin orta menzilli güdümlü füze denemesine yanıt olarak, Güney Kore ordusuyla Pasifik’teki üslerinden kalkan savaş uçaklarının katıldığı tatbikat düzenledi. Güney Kore Savunma Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, ABD’nin Guam Adası’ndaki Andersen Hava Üssü'nden kalkan B-1B tipi 2 ağır bombardıman uçağı ve Japonya’daki Ivakuni Hava Üssü’nden kalkan 4 F-35 hayalet avcı uçağı, Güney Kore’nin doğusundaki bir askeri bölgede, Kuzey Kore’nin “kritik tesislerini” temsil eden hedeflerin imha edildiği bir bombalama tatbikatına katıldı. Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, tatbikatta gerçek bombaların kulanıldığını belirtti. Her yıl iki ülkenin düzenlediği Ulçi Özgürlük Muhafızı Tatbikatı’nın tamamlanmasının ardından gelen bağımsız askeri faaliyetin, iki ülkenin Kuzey Kore’nin orta menzilli güdümlü bir füzeyi Japonya üzerinden Pasifik’e fırlattığı füze denemesine yanıt olarak icra edildiği değerlendirmesi yapıldı. Kuzey Kore’nin denemesi, başta füzenin hava sahasından geçtiği Japonya olmak üzere bölge ülkeleri ve ABD’nin tepkisine yol açmıştı. ABD Başkanı Donald Trump, Japon ve Güney Koreli muhataplarıyla yaptığı görüşmelerin ardından “tüm seçeneklerin masada olduğunu” açıklamıştı. ABD önceki günlerde Nevada’da taktik nükleer bomba testi, ardından da Hawaii açıklarında füze savunma sistemi denemesi yapmıştı.

#ABD
#Kore
7 yıl önce