|

ABD'den gelen 'İstanbul' iddiasına THY'den yanıt

ABD Başkanı Donald Trump'ın sekiz ülkeden ABD'ye yapılan uçuşlarda; yolcuların, boyutu cep telefonundan büyük elektronik cihazları yanlarına almalarını yasaklaması kararına THY'den, "ABD'ye seyahat edecek yolcularımızın dikkatine. ABD varışlı seferlerimizde geçerli olmak üzere, cep telefonu veya akıllı telefondan daha büyük elektronik cihazların kabin içinde taşınmaması konusunda ilgili otoritelerce karar alınmıştır" açıklaması geldi.

Yeni Şafak
13:40 - 21/03/2017 Salı
Güncelleme: 19:48 - 24/03/2017 Cuma
Türk Havayolları ABD yolcularını, "Medikal cihazların hariç tutulduğu uygulama kapsamında cep telefonundan büyük elektronik eşyalar uçak altı kargo bölümünde taşınabilmektedir" şeklinde uyardı.
Türk Havayolları ABD yolcularını, "Medikal cihazların hariç tutulduğu uygulama kapsamında cep telefonundan büyük elektronik eşyalar uçak altı kargo bölümünde taşınabilmektedir" şeklinde uyardı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın şok bir yasağa daha imza attığı öne sürüldü. İddiaya göre, Trump yönetimi sekiz ülkeden ABD'ye yapılan uçuşlarda; yolcuların, boyutu cep telefonundan büyük elektronik cihazları yanlarına almalarını yasakladı. Associated Press'e konuşan ABD'li bir yetkili, söz konusu yasağın, dünya genelindeki 10 uluslararası havalimanından ABD'ye yapılan direkt uçuşları kapsadığını öne sürdü. Yetkiliye göre, bu kentlerden biri İstanbul. Türk Hava Yolları ise, "Uçuşlarımızdaki güvenlik uygulamaları normal olarak devam ediyor. Henüz ABD'den gelen resmi bir bilgi yok" ifadesi kullanıldı.



DHA'nın haberine göre, ABD medyasındaki iddianın ardından bugün Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü; Türk Hava Yolları, özel güvenlik şirketleri ve havalimanı güvenlik yetkililerini Ankara'da toplantıya çağırdı. THY'den daha sonra yapılan açıklamada ise, "ABD'ye seyahat edecek yolcularımızın dikkatine. ABD varışlı seferlerimizde geçerli olmak üzere, cep telefonu veya akıllı telefondan daha büyük elektronik cihazların kabin içinde taşınmaması konusunda ilgili otoritelerce karar alınmıştır. Medikal cihazların hariç tutulduğu uygulama kapsamında elektronik eşyalar uçak altı kargo bölümünde taşınabilmektedir" denildi.



Anadolu Ajansı'na göre, Amerikan medyasında yer alan ve ABD'li yetkililere dayandırılan haberlerde, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden ABD'ye seyahat eden yolcuların dizüstü ve tablet bilgisayarların yanı sıra kamera ve DVD oynatıcı gibi elektronik cihazları kabine almalarının yasaklanacağı ve bagaja verilmesi koşulunun getirileceği öne sürüldü.



Direktifin bir güvenlik tehdidi sonucu verildiği belirtilerek, uygulamanın bugünden itibaren başlamasının beklendiği iddiasında bulunuldu. Yasağın ne kadar süreceği ise belirtilmedi.



YASAĞIN NEDENİ


Adı açıklanmayan bir yetkili, CNN'e yaptığı açıklamada, yasağın Arap Yarımadası El Kaidesi ve kısa süre önce Yemen'de Amerikan özel kuvvetlerince yapılan bir baskında elde edilen istihbaratla ilişkili olduğunu öne sürdü.



ABD İç Güvenlik Bakanlığı konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı. Dışişleri Bakanlığının ise Amerikan medyasına, elçiliklerin ilgili havayolları şirketlerini bilgilendirmeye başladığını açıkladığı duyuruldu.



AP: 10 KENTTEN BİRİ İSTANBUL


Associated Press'e konuşan ABD'li bir yetkili, söz konusu yasağın, dünya genelindeki 10 uluslararası havalimanından ABD'ye yapılan direkt uçuşları kapsadığını öne sürdü. İsmi açıklanmayan yetkiliye göre, bu kentlerden biri İstanbul.



ABD'li yetkili diğer kentleri ise şöyle sıraladı:


- Kahire (Mısır)


- Amman (Ürdün)


- Kazablanka (Fas)


- Doha (Katar)


- Riyad ve Cidde (Suudi arabistan)


- Abu Dabi ve Dubai (Birleşik Arap Emrilikleri)


- Kuveyt kenti (Kuveyt)


#THY
#Uçak
#Elektronik cihazlar
#Cep telefonu
#Donalt Trump
7 yıl önce