|

AGİ'yi hesaplamanın yolu

Bakanlar Kurulu toplantısında taşeron işçilerle birlikte asgari ücret konusunun da gündeme gelmesi bekleniyordu. Ama Bakanlar Kurulu'nda taşeron işçilerle ilgili görüşme yapıldı, asgari ücretle ilgili bir açıklama gelmedi. Milyonlarca asgari ücretli ise Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Aralık ayı sonunda açıklanacak asgari ücret miktarını bekliyor. 2018 Asgari Ücret zammı ne kadar olacak? Asgari Geçim İndirimi ne kadar olacak? Asgari ücretin işverene maliyeti ne kadar? Soruların yanıtları haberimizde.

Yeni Şafak
10:28 - 5/12/2017 Salı
Güncelleme: 10:47 - 5/12/2017 Salı
Yeni Şafak
Asgari Geçim İndirimi hesaplanırken, ilgili yılın başındaki (Birinci 6 aylık) asgari ücret tutarının yıllık toplamı önemlidir.
Asgari Geçim İndirimi hesaplanırken, ilgili yılın başındaki (Birinci 6 aylık) asgari ücret tutarının yıllık toplamı önemlidir.

Asgari ücret karşılığı çalışan milyonlarca çalışan asgari ücret yeni yıl zamlarını merakla bekliyor. Peki, 2018 asgari ücret zammı ne kadar olacak? 2018 Ocak asgari ücret kaç TL'ye çıkacak? Görüşmeleri başlayan asgari ücrete ilişkin ayrıntılar haberimizde..

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı öncesi gazetecilerin asgari ücret alan vatandaşların vergi dilimine girmesine ilişkin sorusunu yanıtladı. Vergi dilimine girmeyen asgari ücretliler için çalışmaların Ağustos ayı itibariyle başladığını ifade eden Sarıeroğlu, asgari ücrette asgari geçim indirimi ödenmesi hususunda da önemli açıklamalarda bulundu.

"ASGARİ ÜCRETTE FEDAKARLIK VURGUSU"

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1 Aralık 2017 günü toplandı. Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, toplantıda açıklama yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "İşçi ve işverenden fedakarlık bekliyoruz" dedi. Halen bekar bir işçi için vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 404 lira 6 kuruş olarak uygulanan asgari ücret yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiriyor.

ASGARİ ÜCRET BİN 404 LİRANIN ALTINA DÜŞMEYECEK

Meclisten geçen kanun tasarısına göre, asgari ücret bin 404 liranın altına düşmeyecek. Asgari ücretlinin maaşının düşmemesi için asgari geçim indiriminde iyileştirme yapılacak. Yasayla beraber, çalışanların ücretlerinin 2017 yılı eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında bin 404 liranın (net asgari ücret) altına düşmesi nedeniyle ücretlerinde meydana gelen azalışı telafi etmek amacıyla Gelir Vergisi Kanunu'na geçici madde eklendi. Buna göre, gerek bekar ve çocuksuz asgari ücretliye, gerekse net ücreti bin 404 liranın altına düşecek ücretlilere, elde edecekleri net ücretleri bin 404 lirayı tamamlayacak şekilde ilave asgari geçim indirimi sağlanacak.

ASGARİ ÜCRETİN NETİNİN HESABI (TL / AY)

ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ (TL/AY)

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2018'DE NE KADAR OLACAK?

2018 yılı itibariyle her maaş ve ek ödemeye gelecek olan zam, asgari ücrete de gelecek. Asgari geçim indirimi asgari maaşın brütü üzerinden hesaplanıyor. Buna göre, ödenecek tutar işçinin evli bekar ve kaç çocuklu olduğuna göre değişiyor. 1 Ocak'ta asgari ücretteki artışla, maaşlara eklenen asgari geçim indirimi (AGİ) de yükselecek. Asgari ücret, artış geçen yılki gibi yüzde 8 olursa, brüt bin 919 lira 70 kuruşa çıkacak. Buna bağlı olarak da en düşük asgari geçim indirimi tutarı 133,31 liradan 143,97 liraya ulaşacak. En yüksek tutar ise 226,63 lira yerine 244,76 lira olacak.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ NASIL HESAPLANIR?

Asgari Geçim İndirimi hesaplanırken, ilgili yılın başındaki (Birinci 6 aylık) asgari ücret tutarının yıllık toplamı hesaplanır, hesaplanan yıllık toplam tutar, Asgari Geçim İndirimi oranı ile çarpılır, elde edilen Asgari Geçim İndirimine esas tutar en düşük Gelir Vergisi oranı olan %15 ile çarpılarak bulunan değer 12'ye bölünür ve aylık Asgari Geçim İndirimi tutarı hesaplanır. Oran hesaplanırken çalışanın medeni durumu göz önüne alınır. Yıllık asgari ücret toplamının, işçinin kendisi için %50'si, çalışmayan eşi için %10'u, bakmakla yükümlü olduğu 2 çocuğun her biri için %7,5'u, 3. çocuk için %10'u ve sonraki çocukların her biri için ise %5'i esas alınır. Bu oranların toplamı %85'i geçemez. Örneğin eşi çalışmayan ve 3 çocuğu olan bir işçinin asgari geçim indirimi oranı %50 + %10 + %7,5 + %7,5 + %10 = %85 olacaktır. Yıllık asgari ücret toplamı bu oran ile çarpılır ve sonuç 12'ye bölünerek aylık asgari geçim indirimi hesaplanır.



#Asgari ücret
#2018
#Asgari Geçim İndirimi
#AGİ
#İş
#İşçi
#İşveren
#Maliyet
#Jülide Sarıeroğlu
6 yıl önce