|

ALTAY’a Körfez'den yakın takip

Asya ve Körfez ülkeleri, savunma sanayimizin gurur kaynağı ALTAY tankını şimdiden radarına aldı. Suudi Arabistan ve Pakistan'ın yakından izlediği proje testlerinde son aşamaya gelinirken, seri üretim için sistem hazır.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/04/2016 Çarşamba
Güncelleme: 21:47 - 12/04/2016 Salı
Yeni Şafak

Türk savunma sanayinin gurur projelerinden ALTAY tankı dünyanın dört bir tarafından da ilgiyle takip ediliyor. Yapılan bütün testlerden başarıyla geçen ve dünyadaki örneklerinden daha üstün olan ALTAY'la aralarında Suudi Arabistan ve Pakistan'ın da olduğu Asya ve Körfez ülkeleri yakından ilgileniyor.



BEŞ ADET PROTOTİP ÜRETİLDİ


Savunma Sanayi Müsteşarlığı yetkilileri, OTOKAR ana yükleniciliğinde süren ALTAY Projesi kapsamında bir yandan testlerde son aşamaya girilirken diğer yandan seri üretim için hazırlık yapıldığını kaydetti. Proje kapsamında toplam 5 adet prototip üretildiği belirtilirken, bunlardan birinin tankın mobilite özellikleri, ikincisinin atış kabiliyetini test etme amaçlı yapıldığı ifade edildi. Bunlardan sonra iki tane de prototip araç üretildiği belirtildi. Beşinci araç ise sadece zırhı test etmek ve üzerinde atış yapmak üzere yapıldı. Mobilite ve atış testlerinin Polatlı'da gerçekleştirildiği projede, kış testleri için Sarıkamış adres seçildi.



RAKİPLERİNDEN DAHA ÜSTÜN


Milli imkanlarla geliştirilen ALTAY tankının, dünyadaki örneklerinden geride kalmayacağı, bazı özellikleriyle onların ötesine geçeceğini belirten yetkililer, tankın üzerindeki atış kontrol sistemlerinden görüş cihazlarına kadar önemli özelliklerin ASELSAN tarafından tasarlandığını, zırhının ROKETSAN öncülüğünde yapıldığını belirtti. Kore'nin DAPA adlı kuruluşu başta olmak üzere bazı işbirliklerinin de hayata geçirildiği proje kapsamında, bazı ihtiyaçlar fizibilite açısından dışarıdan temin edilse de, Türkiye'de üretim imkanının da olacağı belirtildi. ALTAY tankının özellikle savunma sanayii için teknoloji yatırımlarına katkısı bakımından da önemi büyük. Yerli teknoloji ve yazılım bu araçlarda uygulanacak.



İlk etapta 250 tank üretilecek


Halen Leopard'dan M-60'a kadar çeşitli tankları kullanan Türk Silahlı Kuvvetleri, ALTAY tankının devreye girmesiyle gücüne güç katacak. Proje kapsamında ilk aşamada 250 tanklık üretim planlanıyor. İlerleyen aşamada bu sayının 500'e kadar çıkabileceği belirtiliyor. ALTAY tankı, ihracat için de önemli bir kapı açacak.



HEYETLER ŞİMDİDEN HAZIR


Edinilen bilgilere göre, Orta Asya ülkelerinin bazıları ile Körfez ülkelerinin tanka yönelik ilgisi büyük oldu. Tankın atış testlerine bazı ülke temsilcilerinin de davet edilerek gösteri yapıldığını belirten yetkililer, “Görenler çok memnun ayrıldı” bilgisini verdi. Tankla ilgilenen ülkeler arasında Pakistan'dan Suudi Arabistan'a, Katar'dan Birleşik Arap Emirliklerine kadar yerler bulunuyor. Beş prototip tankın 550 milyon dolara mal olduğu belirtilirken, seri üretime geçilmesiyle Türkiye'nin önemli bir avantaja sahip olacağına dikkat çekiliyor.


#Körfez ülkeleri
#savunma sanayi
#altay tankı
8 yıl önce