|

Altın getiri

Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan altın tahvili ile altına dayalı kira sertifikasının ilk ihracı 2-6 Ekim’de yapılacak. İhraçlar, İstanbul’dan başlayarak sırayla tüm illerimizde gerçekleşecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 23:51 - 17/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Altın getiri
​Altın getiri

Yastık altında atıl bekleyen ve 2 bin 200 tonu bulduğu tahmin edilen altınların ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının ilk ihracı 2-6 Ekim’de yapılacak. Hazine Müsteşarlığı tarafından yürütülen ve artık ihraç aşamasına gelinen altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası projesi ile Türkiye’de bugüne kadar atıl bekleyen bu potansiyelin ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor. Değeri 300 milyar lirayı bulan yastık altı altınlar için hükümetin uzun zamandır gündeminde olan tahvil ve kira sertifikası ihracı hakkında bilgi veren Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ihraçların Türkiye genelinde etap etap yapılacağını belirterek, “İstanbul’dan başlayarak, sırayla tüm illerimizde ihraçlar gerçekleştirerek, bu tahvilleri ve kira sertifikalarını ulaştıracağız” dedi.

KOLAYCA SATMA İMKANI

Faiz hassasiyeti olan vatandaşların ise altına dayalı kira sertifikasını seçebileceğine işaret eden Şimşek, “Talep toplanmasını takip eden hafta ise Hazine Müsteşarlığı vatandaşımızın Ziraat Bankasındaki hesabına altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasını yatıracak” ifadelerini kullandı. Şimşek, şunları kaydetti: "Vatandaşımız arzu ederse vade sonunu beklemeden, hesabındaki altın tahvilini veya altına dayalı kira sertifikasını istediği zaman Ziraat Bankasına geri satarak karşılığında parasını Türk lirası olarak alabilecektir. Yani vatandaşımız evinde sakladığı altınları ihtiyacı olduğunda nasıl ki satarak nakde çevirebiliyorsa, hesabındaki altın tahvilini istediği zaman Türk lirası olarak alabilecek. Hatta sattığı tarihe kadarki işlemiş altın getirisini de Türk lirası olarak temin edebilecek.”


EKONOMİYE DEV KATKI

Söz konusu iki yeni enstrümanın ekonomiye de uzun vadeli olumlu etkileri olacağını dile getiren Şimşek, bununla ekonominin büyümesi için ihtiyaç duyduğu kaynak ihtiyacında dışa bağımlılığın azalacağını söyledi.

Diğer taraftan, altına dayalı kira sertifikası ile faiz hassasiyeti nedeniyle altına yatırım yapan ancak bugüne kadar finansal sisteme katılmayan vatandaşların da tasarruflarını devlet güvencesinde ve ek getiri ile değerlendirme imkanı sunulduğuna dikkati çeken Şimşek, “Şimdiye kadar atıl duran bu tasarrufların yatırıma dönüşmesi sağlanacak.” diye konuştu.

Hazinenin yeni yatırımcılara ulaşması sayesinde, finansman kanallarındaki çeşitliliğin artacağını ve yurt içindeki kaynak dağılımının olumlu etkileneceğini anlatan Şimşek, bankacılık sistemi üzerinden yatırımlara daha fazla kaynak ayrılabilmesi ile ekonomik büyümenin ve kalkınmanın desteklenmesinin mümkün olacağını bildirdi.

#Mehmet Şimşek
#Türkiye
#Hazine
7 yıl önce