|

Altının tek rakibi

Kuru bamyanın fiyatı şu anda ortalama 70-80 lira civarında ancak uzmanlara göre kış aylarına doğru bu 100 lira seviyesine çıkacak. Türkiye'de gram altın ise bugünlerde 105 liradan işlem görüyor. Yani aslında bamyanın kilosuyla altının gramı kafa kafaya gidiyor...

Yeni Şafak
11:07 - 28/08/2015 Cuma
Güncelleme: 08:08 - 28/08/2015 Cuma

Önde gelen bamya üretim merkezlerinden Denizli'nin Çal ilçesinde bamya hareketliliği başladı... Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil, ilçede sulanabilir alan az olduğundan alternatif ürün olarak özellikle kıraç alanlarda bamya yetiştirildiğini belirtti. İlçede daha çok "top bamya" tabir edilen çeşidin ekiminin yapıldığını ifade eden Çil, iklim şartları ve toprak özelliklerinden dolayı bölgede yetiştirilen top bamyanın tadının ve aromasının çok farklı olduğunu söyledi. Özellikle Hançalar, Akkent ve Alfaklar mahallelerinde yetiştirilen top bamyanın ünlü olduğunu vurgulayan Çil, "Dekarda 200-250 kilogram ürün toplanıyor. Kurutulduğu zaman 5-6 kilogramdan 1 kilogram kuru bamya elde ediliyor. Fiyatı şu anda ortalama 70-80 lira civarında ancak kış aylarına doğru bu 100 lira seviyesine çıkacaktır. Yıllardan bu yana 1 kilogram kuru bamyanın değeri 1 gram altınla ölçülür. Bu yıl da kilogram fiyatının 100 lira civarında olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.



Yedi ayda toplanıyor


Dalında fazla büyümeden toplanması gereken bamyalar, evde iplere diziliyor. Nisan ayında tohumun ekilmesiyle başlayan bamyanın tarladaki serüveni, haziran ve ekim ayları arasında devam eden hasatla sona eriyor. Sıcak havayı seven bamya, bitkinin üzerindeki dikensi tüyler nedeniyle eldivenle toplanabiliyor. Taze tüketiminin yanı sıra ipe dizilerek güneş görmeyen alanda kurutulan bamya, kışın da sofralarda yerini alabiliyor.



Sağlığa yararlı


Çil, özellikle sindirim sistemine faydaları ve çekirdeğinin şeker hastaları için yararlı olduğunun belirtilmesi dolayısıyla bu ürünün tercih edildiğini söyledi.


#kuru bamya
#bamya
#altın
#denizli
9 yıl önce