|

Antartika’ya Türk Üssü için bilimsel sefer

İTÜ PolReC ekibi, Antarktika’da kurulması planlanan Türk Üssü için en doğru noktayı seçmek üzere yola çıkacak. Ekip, insanlığın geleceğini kolaylaştıracak milyonlarca bulgunun en saf halini barındıran Antarktika’da bayrağımızı dalgalandıracak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/02/2017 Salı
Güncelleme: 06:01 - 21/02/2017 Salı
Yeni Şafak
Antartika’ya Türk Üssü için bilimsel sefer
Antartika’ya Türk Üssü için bilimsel sefer

Türkiye'nin kutup bilimleri çalışmaları yapan ilk ve tek merkezi İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (İTÜ PolReC) Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy'un da aralarında bulunduğu ön fizibilite ekibi, Antarktika'da kurulması planlanan Türk Üssü için çalışmalar yürütmek üzere gelecek günlerde zyola çıkacak. Antarktika'da Türk Üssü kurulmasına ilişkin, Türkiye gibi güçlü bir ülke göz önünde bulundurulduğunda imkanların çok büyük olduğunu vurgulayan Özsoy, fizibilite çalışmalarının yapılması ve Türkiye'nin üzerinde çalışacağı öncelikli bilim alanlarının tespit edilmesiyle en uygun yerin belirlenmesinin önemli olduğunu kaydetti. Özsoy, “Aralık ayında üssün maliyeti belirlenecek. Cumhurbaşkanlığımızın himayesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın uhdesinde çalışmalar başladı. Ekip olarak yola çıkmayı önümüzdeki günlerde planlıyoruz” dedi.



DÜNYA ÜLKELERİ GÖZÜNÜ ANTARTİKA'YA DİKECEK


“Dünya ülkeleri, belki de bir gün tatlı su için Antarktika'ya gözünü dikecek” diyen Özsoy, şunları aktardı: “Yeni nesillere bırakacağımız dünya içerisinde bizim de Türk bayrağını bilimsel anlamda Antarktika'ya taşıyor olmamız ve varlığımızı olumlu şekilde sürdürüyor olmamız gerekmektedir. Antarktika, dünyanın yüzde 70 tatlı su rezervlerine sahip. İstanbul'da bile yaz geldiğinde su kaynakları azaldığında geriye gün sayıyoruz. Kuraklıkla ilgili sıkıntı yaşadığında gözler Antarktika'ya dikilecek.”


#Antartika
#Türk Üssü
#İTÜ
7 yıl önce