|

Ar-Ge ile yerli üretim atağı

Başlatılan yerli ve milli üretim seferberliğine her geçen bir yenisi ekleniyor. Yassı çelik üreticisi Borçelik; Bursa’ın Gemlik ilçesinde hayata geçirdiği 20 milyon liralık ar-ge Merkezi ile Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu yüksek katma değerli ürünler geliştiriyor. 24 farklı ar-ge projesini aynı anda yürüten şirket, ithalata bağımlılığı azaltmayı hedefliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/11/2017 Cuma
Güncelleme: 00:31 - 10/11/2017 Cuma
Yeni Şafak
Borusan Grubu şirketi Borçelik, Bursa’ın Gemlik ilçesinde açtığı ar-ge merkezinde Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu yüksek katma değerli ürünleri geliştiriyor
Borusan Grubu şirketi Borçelik, Bursa’ın Gemlik ilçesinde açtığı ar-ge merkezinde Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu yüksek katma değerli ürünleri geliştiriyor

Türkiye’nin önde gelen yassı çelik üreticilerinden Borusan Grubu şirketi Borçelik, Bursa’ın Gemlik ilçesinde açtığı ar-ge merkezinde Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu yüksek katma değerli ürünleri geliştiriyor. 2 yıl önce açılan merkeze şuana kadar 20 milyon liralık yatırım yapan firma, 24 ayrı Ar-Ge projesini aynı anda yürütüyor. Şirket, buradan çıkan ürünlerle Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu yassı çelik ürünlerini geliştirip, ithalata olan bağlılığı azaltacak.

İTHALATA NEŞTER

Borçelik Ar-Ge Merkezi’nde İstanbul’dan bir grup gazeteciyi ağırlayan Borçelik Genel Müdürü Kerem Çakır, malzeme, teknoloji ve proses geliştirmek için açılan merkezin, geleceğin yeni nesil ürünlerini geliştireceği ve endüstri 4.0 dönüşümü gerçekleştireceğini söyledi. Dünyada artık sanayide akıllı malzemelere gidildiğini belirten Çakır, “Borçelik olarak biz de müşterilerle birlikte daha özelleştirilmiş, daha hafif, daha mukavemetli, maliyet etkin daha çevreci ve ithalatı ikame eden ürünler üretmeye başladık” bilgisini paylaştı.

60 KOLTUĞUN AĞIRLIĞI 1’E İNDİ

Yürüttükleri projelere ilişkin olarak da bir örnek veren Çakır, “Bir müşterimiz için geliştirdiğimiz koltuk malzemesi sayesinde otobüsteki araç koltuklarının ağırlığını 60’ta 1’e indirdik. Ürettiğimiz yüksek karbonlu çelik ürünüyle Türkiye’nin yıllık 100 milyon dolarlık yüksek karbonlu çelik ithalatının yüzde 60’ını karşılayabilecek hacme ulaştık” açıklamasında bulundu.

  • YERLİ OTO HEYECANLANDIRDI
  • Borçelik olarak otomotivden, beyaz eşyaya kadar pek çok sektöre ürün verdiklerini anlatan Çakır, “Türkiye’de üretilen 100 otomobilden 85’inde Borçelik ürünleri kullanılıyor. Türkiye’de üretilen buzdolaplarının tamamında da bizim ürünlerimiz var. Şuanda Türkiye’nin yerlileşme alanınca ciddi bir atağı var” değerlendirmesinde bulundu. Kendilerinin de yerli savunma araçları malzeme üreticilerinden biri olmak için ileri teknoloji ürünler geliştirdiklerini ifade eden Çakır, “Yerli oto projesi de bizi çok heyecanlandırdı. Malzeme talepleri olduğunda her zaman babayiğitlerin arkasındayız” dedi.
MİLLİ TEKNOLOJİYE HİZMET

Borusan Grubu Teknoloji Geliştirme ve ArGe Genel Müdürü Dr. A. Murat Yıldırım ise; Borusan’ın bir süredir devam eden teknoloji esaslı dönüşümünün her alanda geleceği yakalamayı hedeflediğini ve bugüne kadar yapılan çalışmalar ile grup şirketlerinde ar-ge ve teknoloji geliştirme alanında çok ciddi mesafe alındığını ifade etti. Borçelik için oluşturulan Teknoloji Yol Haritaları çerçevesinde dönüşüm sürecini başlattıklarını aktaran Yıldırım, “Nihai hedefimiz; birbiriyle konuşan süreçler ile akıllı üretim yöntemlerine geçmek ve yüksek teknolojik yoğunluğa sahip ürünleri geliştirmek sureti ile ülkemizi geleceğe taşıyacak yerli ve milli teknolojileri geliştirmektir” diye konuştu. 


HEDEF 425 BİN TON ÜRETİM

Dünyanın en büyük çelik üreticilerinden ArcelorMittal ve Borusan Holding ortaklığıyla çalışmalarını sürdüren Borçelik, 900 bin tonluk kapasitesiyle Türkiye’nin en yüksek galvaniz üretimine sahip. Firma, 1994, 2003 ve 2008 yıllarında gerçekleştirdiği 530 milyon dolarlık yatırımla kapasitesini 1,5 milyon tona yükseltti. Firmanın yıl sonu hedeflerini anlatan Kerem Çakır, 2016’da 1 milyar 260 milyon liralık ciro hedeflediklerini ve yıl sonuna kadar 425 bin tonluk ihracat yapacaklarını sözlerine ekledi.

#Ar-Ge
#Kerem Çakır
#Bursa
#Murat Yıldırım
6 yıl önce