|

Ar-Ge var proje yetersiz

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, KOBİ’lerin Ar-Ge harcamalarındaki payın yeterli olmadığını belirterek, “Sorunun temelinde kaynak sıkıntısı yok. Asıl mesele Ar-Ge kapasitesinin yeterli düzeye ulaşamamasıdır” dedi. Elvan, Üretim Reform Paketi'nin de birkaç hafta içerisinde yasalaşacağını kaydetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/05/2017 Cuma
Güncelleme: 01:52 - 26/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
​Ar-Ge var proje yetersiz
​Ar-Ge var proje yetersiz

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, KOBİ’lerin Ar-Ge harcamalarındaki payın yeterli olmadığını belirterek, “Sorunun temelinde kaynak sıkıntısı yok, Ar-Ge kapasitesinin yeterli düzeye ulaşamaması var” dedi. Bakan Elvan, Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve KOSGEB iş birliği ile düzenlenen 13. KOBİ Zirvesi'nde konuştu.

KÜRESEL REKABETE KATKI

Elvan, 2023 hedefleri ışığında hazırlanan ve 2014-2018 yıllarını kapsayan 10. Kalkınma Planında KOBİ ve girişimcilik ekosistemini geliştirmek üzere KOBİ’lerin büyümesi, teknolojik kapasitelerinin artırılması, teknoloji ve yenilik faaliyetlerinin artırılması, markalaşmış teknoloji yoğun ürünler geliştirilerek Türkiye’nin küresel ölçekte rekabet gücüne erişmesine yönelik politikalar belirlediklerini hatırlattı. Hükümetin çizdiği tüm bu vizyon çerçevesinde ekonomik dönüşüm ve refah seviyesinin yükselmesi için KOBİ’lere büyük önem verdiğini, KOBİ’lerin gelişmesi için çalışmalar yaptığını dile getiren Elvan, "Son 10 yılda ihracat yapan KOBİ sayısı 44 binden 65 bine, bu KOBİ’lerin yaptığı ihracat miktarı ise 50 milyar dolardan yaklaşık 80 milyar dolara yükselmiştir” diye konuştu. Elvan, KOBİ’lerin Ar-Ge harcamalarındaki payının 10 yıl önce yüzde 10 düzeyindeyken bugün yüzde 18’e yükseldiğine dikkati çekti.


KAYNAK SORUNU YOK

“Bu bizim için elbette yeterli değildir, ancak sorunun temeline indiğimizde sorun kaynak sorunu değildir" diyen Bakan Elvan, problemin Ar-Ge kapasitesinin yeterli düzeye ulaşamaması olduğunun altını çizdi. Elvan, "‘Ar-Ge harcamalarının oranını yüzde 1’den yüzde 3’e çıkarıyoruz’ desek ve bu kaynağı ayırsak, bu kaynağı kullanacak Ar-Ge altyapısına sahip değiliz. Dolayısıyla öncelikle yapmamız gereken işlerin başında Ar-Ge kapasitesinin geliştirilmesi gelmektedir" ifadelerini kullandı.

HER PROJEYE TAM DESTEK

Bunun hem özel kesim hem de kamu için geçerli olduğunu belirten Elvan, şunları kaydetti: "Buradaki hedefimiz özel kesimin Ar-Ge harcamalarındaki payının kamu kesiminden yüksek olmasıdır. Bu yönde Ar-Ge Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Özellikle araştırma geliştirme altyapısını güçlendirici bazı düzenlemeler ortaya konuldu. Biz şunu arzu ediyoruz, özel kesimin Ar-Ge kapasitesini geliştirmeye yönelik yapacağı her bir projeye, programa açık ve net bir şekilde destek vereceğiz. Hükümetimiz kredi, Ar-Ge ve proje destekleri gibi finansman destekleri yanında, yatırımcıların önünü açacak, rekabet gücünü artıracaktır.”

2003’ten bu yana 103 yeni OSB kuruldu

Teknoloji geliştirme bölgeleri, ihtisas endüstri bölgeleri ve organize sanayi bölgelerinin bu altyapılara verilebilecek en güzel örnekler olduğunu belirten Elvan, “Sadece OSB sayısından örnek vermem gerekirse, 2003 yılından günümüze kadar 103 yeni OSB kurulmuştur. Aynı dönemde OSB’lere yönelik olarak 2,1 milyar TL’den fazla kredi desteği sağlanmıştır. Birkaç hafta içerisinde yasalaşmasını beklediğimiz Üretim Reform Paketi bu sürece daha da hız katacaktır. Paketle, yer ve arazi tahsisinde geçmişte yaşadığımız problem çözülerek yatırımcıların yatırım yeri talebinin çok daha hızlı karşılanması sağlanacaktır. Ayrıca OSB’lerin ve diğer sanayi bölgelerinin altyapı ihtiyaçlarının karşılanması için destek sağlayacağız” şeklinde konuştu.


#Ar-Ge
#Proje
#Lütfi Elvan
#OSB
7 yıl önce