|

Asgari ücrette ortak sevinç

AK Parti’nin 1 Kasım seçim beyannamesinde yer alan asgari ücretin bin 300 liraya çıkartılması işçiler tarafından sevinçle karşılanırken, işverenler de yükselen maaşlarla birlikte iş veriminin artmasını bekliyor. İşveren ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri bu rakamların geçekleşmesi için gerekli şartların oluşturulmasını istiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/10/2015 Çarşamba
Güncelleme: 23:55 - 6/10/2015 Salı
Yeni Şafak

AK Parti'nin 1 kasım seçim beyannamesine giren bin 300 lira asgari ücret vaadi işçiyi de işvereni de mutlu etti. İşverenler bu vaatlerin uygulanabilmesi için belli şartların oluşturulması gerektiğini ifade ederken, kendilerinin görüşlerine de başvurulmasını istedi.



PATRONLARDAN ŞARTLI EVET


Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca her patronun işçiisnin daha fazla kazanmasını istediğini belirterek, ifade edilen bin 300 liralık asgari ücretin uygulanabilir hale gelmesi için bazı şartların oluşması gerektiğini bildirdi. Koca, “Sayın Başbakanımız ekonomiyi yöneten kurmayları ile maliyet analizleri yaparak bütçeye yansımasını ve ne kadar gerçekçi olduğunu masaya yatırmıştır. Tabii işin bir de özel sektör temsilcileri tarafı var. Asgari ücretin yarısına bile iş arayanlar iş bulabilecek bir hale getirilecek ise, buna karşın işverenlerin üzerindeki yükler azaltılacak ve teşvikler arttırılacak ise, asgari ücret bin 300 lira olabilir. Tedbirler alınması şartıyla gerçekçi ve uygulanabilir hale dönüşür. Bu uygulama devreye girerken yine de işçi, işveren, kamu bir araya gelerek görüş birliği oluşturmalı uygulamaya ona göre geçilmelidir" dedi.



İŞÇİ KAZANIRSA İŞVEREN DE KAZANIR


Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan ise, “7 Haziran'da milletin verdiği mesaj alınarak 13 yıllık süre içinde elde edilen ekonomik kazanımların ve refah artışının toplumla paylaşılması adına asgari ücretin arttırılması ön görülmüştür. Bizler iş adamları olarak bu maliyetlerle belki zorlanabiliriz ancak ülke ekonomisinin istikrarı kadar işletmeler ve üreticiler seviyesindeki sosyo-ekonomik istikrarın artışının sağlanması ile iş adamlarının geliri de aynı oranda artacaktır.Bu şekilde hem işverenler hem de işçiler refah artışından paylarını almış olacaklardır" açıklamasında bulundu.



HAK-İŞ 'YETMEZ AMA EVET' DEDİ


Türkiye'de ki 13 milyon çalışandan 6 milyonunun asgari ücretli çalışan olduğunu aktaran Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, işçilerin asgari ücretinin belirlenmesinde tabana yayılmadığını vurgulayarak, bin 300 liralık asgari ücreti iyi bulduklarını ve işçilerin geleceğine dair iyileştirme olduğunu ifade etti.



Türk-İş: Müspet bir rakam


Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay ise, “Başta iktidar partisi olmak üzere tüm siyasi partilerin bu konuyu gündeme almalarından dolayı mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Bin 300 lira olarak belirtilen rakam bizim için başlangıç aşamasında olumlu ve müspettir. Tehlike sınıfına göre asgari ücret belirlenmesi daha güzel bir haberdir. Bin 300 lira fevkalade süper bir rakam değil. İşverenler bundan hiç şikayet etmesinler" şeklinde konuştu.




#asgari ücret
#Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği
#1 Kasım seçim beyannamesi
9 yıl önce