|

Asya Pasifik ülkeleri ile ticarette diplomasi zamanı

Türkiye, Asya Pasifik ülkeleri ile ekonomik ilişkileri geliştirmek ve 47,3 milyar dolarlık ticaret açığını kapatmak için ‘kazan -kazan’ stratejisine dayalı ticaret diplomasisine yoğunlaşacak. Güney Kore, Malezya ve Singapur ile imzalanan ve Japonya ile devam eden STA’ların bölgeye yayılması amaçlanıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 25/11/2018 Pazar
Güncelleme: 01:08 - 25/11/2018 Pazar
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanlığı himayesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu iş birliğiyle İstanbul’da konferans düzenlendi.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu iş birliğiyle İstanbul’da konferans düzenlendi.

Türkiye, Asya Pasifik ülkeleri ile ekonomik ilişkileri geliştirmek ve Türkiye aleyhine olan ticaret açığını dengelemek için ticaret diplomasisi atağını attırmaya hazırlanıyor.

Bu amaçla, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI) iş birliğiyle İstanbul’da dün düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileterek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, konferansın Türkiye'de gerçekleşiyor olmasından memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

KAZAN-KAZAN POLİTİKASINA DEVAM

Asya-Pasifik bölgesinin giderek dünya ticaretinin merkez üssü konumuna geldiğini belirten Oktay, Asya-Pasifik ülkelerinin toplam küresel ekonomi içerisindeki payının 2001 yılında yüzde 20'ler seviyesinde iken bugün yüzde 30 seviyesine yükseldiğini söyledi.Oktay, Cumhurbaşkanlığına doğrudan bağlı olan Yatırım Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi, Ticaret Bakanlığının ve ilgili diğer kuruluşların bu sürecin hızlı sonuçlanması için yoğun bir çaba içerisinde olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: "CACCI üyesi tüm ticaret odası temsilcilerini, kazan-kazan anlayışını temel alarak, ülkeler arası ticareti kolaylaştıracak ve ülke ekonomilerinin birbirlerine entegrasyonunu hızlandıracak yeni enstrümanlar oluşturmaya davet ediyorum. Türkiye’nin küresel ticarete her geçen gün daha çok entegre olduğuna dikkati çeken Oktay, sözlerine şöyle devam etti:

UZAKDOĞU DEĞİL YAKIN KOMŞUMUZ

"2002 yılında Asya-Pasifik bölgesi ülkeleriyle ticaretimiz toplam ticaret hacmimizin yüzde 9’u iken, 2017 yılında bu oran yüzde 17 seviyesine yükselmiştir. Bu ivmeyle Asya bizim için "Uzak Doğu" değil gönül coğrafyamızın yakın sınır komşusu olmuştur. Ancak Türkiye, 2017 yılında bölgeden 56,4 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirirken, bölgeye yalnızca 9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle, bölge ile ithalat-ihracat dengemizi sağlayacak ticari ilişkilerimizi geliştirmek hedeflerimiz arasında yer almaktadır. 100 milyar dolarlık ticaret hacmini geride bırakmalıyız."

47,3 MİLYAR DOLARLIK AÇIK

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise “Önümüzdeki on yıllarda Asya Pasifik Bölgesi, Türk ekonomisi ve Türk ihracatçısı için stratejik bir öneme sahip. Asya-Pasifik Bölgesi'nden Türkiye 47,3 milyar dolar ticaret açığı vermekte. Asya Pasifik ile böyle bir ticaret yapısı sürdürülebilir değil, bunun dengelenmesi gerek” dedi. Türkiye’nin Asya-Pasifik bölgesiyle ticari ilişkilerini daha fazla geliştirmeye kararlı olduğunu ifade eden Pekcan, “Ülkemizin bölgeye ihracatını artırmak için, ikili ticaretimizi dengelemek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Kuşak ve Yol’ için yeni nesil sta’lar

Bakan Ruhsar Pekcan, bölge ile ticari ilişkilerin gelişmesi ve dengelenmesi için ticaret diplomasisi faaliyetlerine devam edeceklerine dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Kore, Malezya ve Singapur ile yeni nesil STA’lar imzaladık ve uygulamaya geçirdik. Japonya ile STA müzakerelerimiz devam etmekte. Bu çerçevede, CACCI Konferansı’nı, Türkiye ve Asya-Pasifik Ülkeleri arasındaki iş birliğini geliştirmek, mevcut potansiyeli değerlendirmek adına önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Ayrıca, ‘Kuşak ve Yol’ girişimini Asya-Pasifik ekonomileri ile entegrasyonu sağlamak adına önemli bir araç olarak görüyoruz. Türkiye’nin rolünü, sahip olduğu beşeri sermaye ile Asya ve Avrupa arasında yatırım ve ticaretin niteliğini geliştiren bir vizyon ile kurgulamak istiyoruz. Kuşak ve Yol Girişimi’nin hedefleri doğrultusunda önceliğimiz, ticaretin önündeki fiziksel engellerin tespit edilerek, ortadan kaldırılmasıdır. Bu anlamda Bir Kuşak Bir Yol çatısı altındaki ülkelerde, yapılacak altyapı yatırımlarıyla lojistik kanalları güçlendirmemiz, yeni teknolojilerde entegrasyonu sağlamamız gerekiyor.”

40 yeni tedbire dikkat

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise yürütmekte olduğu CACCI Başkan Yardımcılığı’na yeniden seçildi. Hisarcıklıoğlu, “Dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G20 ülkeleri, 2018’in sadece ilk yarısında, toplam 480 milyar dolar tutarında, 40 yeni ticaret kısıtlayıcı tedbir almış, artış anlamında da rekor seviyeye ulaşmış. ABD, burada başı çekiyor, bu sorunu birlikte aşmalıyız” şeklinde konuştu.

#​Türkiye
#Asya Pasifik
#Ruhsar Pekcan
#Recep Tayyip Erdoğan
6 yıl önce