|

Ata tohumuna özel ödenek

Anadolu’nun zengin tarım ürünlerinden elde edilen ve doğal koşullarda yetişen ‘Ata tohumu’nun yaygınlaştırılması için Ar-Ge çalışmalarına sağlanan ödenek artırılacak. Bu kapsamda elde edilecek gelirle, arazi ve tohum gen bankalarında korunan bitki ve tohum çeşidi sayısında artış sağlanacak.

Uğur Duyan
04:00 - 24/10/2023 Salı
Güncelleme: 05:35 - 24/10/2023 Salı
Yeni Şafak
Küresel iklimin tarıma etkisini azaltmak için çalışmalar başladı.
Küresel iklimin tarıma etkisini azaltmak için çalışmalar başladı.

Tarımsal üretim açısından zengin bir coğrafya olan ülkemizde ‘Ata tohumu’ sayesinde bu zenginliğin sürdürülebilir olması hedeflenmekte. 2017 yılında Ata Tohumu Projesi kapsamında başlayan çalışmalar topraklarımızda yetişen ürünleri koruma ve sonraki nesillere miras olarak aktarma amacını taşımakta. Anadolu’nun zengin tarım ürünlerinden elde edilen Ata tohumu doğal koşullarda yetişirken, Ata tohumlarının yaygınlaştırılması için Ar-Ge çalışmalarına sağlanan ödenek artırılacak.


ÖDENEKLER ÇEŞİTLENDİRİLECEK

Bu kapsamda, genetik kaynakların toplanması, saklanması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için oluşturulan ödeneğe sağlanan kesenekler çeşitlendirilerek Ar-Ge payı yükselecek. Bu ödenekten sağlanacak gelirle, arazi ve tohum gen bankalarında korunan bitki ve tohum çeşidi sayısında artış sağlanacak.


İHTİSAS TOHUM BÖLGELERİ

Öte yandan üretilmesi planlanan tohumluk türüne özgü ön bitki, bitki sağlığı ve izolasyon mesafesi gibi dinamik ve değişken faktörlerin her birinin aynı anda sağlanabildiği alanlar ihtisas tohum üretim bölgesi ilan edilecek. Bu alanlar tohumculuk sektörünün hizmetine sunulacak. Sertifikalı tohumluk üretimi ve kullanımı desteklenecek. İklim değişikliğinin biyolojik çeşitlilik, ekosistem hizmetleri ve arazi tahribatı üzerindeki etkileri belirlenecek. Araştırma, izleme ve değerlendirme faaliyetleri doğrultusunda Ar-Ge çalışmalarına da ağırlık verilecek.


#Ekonomi
#tarım
#tohum
8 ay önce