|

AVM patronlarına TL ile kira çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik bir baskı aracı haline gelen dolara karşı ortak mücadele çağrısı yaptı. AVM kiralarının dolardan çıkarılıp TL’ye dönüştürülmesini öneren Erdoğan, AVM patronlarına da çağrıda bulundu: Döviz baskısından piyasaları kurtarmamız lazım. Bunu duyuruyorum, duyuracağım. Bu süreci beraber ve dayanışma içinde atlatacağız.”

Yeni Şafak
04:00 - 30/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 08:40 - 30/11/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanlığı himayesinde Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen “Küresel Gelecek: İnsan Odaklı, Akıllı Ekonomi" temalı 7. Boğaziçi Zirvesi İstanbul'da başladı. Bugün ve yarın da sürecek etkinlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere bakanlar, iş dünyası temsilcilerinden oluşan yerli ve yabancı 150 konuşmacı ağırlayacak. Etkinlikte küresel ekonomiye ve bölgeye dair birbirinden önemli konuları masaya yatırılıyor.



AVM KİRALARI TL İLE YAPILSIN ÖNERİSİ


Etkinliğin öğleden sonraki bölümünde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomik bir baskı aracı olarak kullanılan dolara karşı AVM patronlarına da çağrıda bulundu. “Döviz baskısından piyasaları kurtarmamız lazım" diyen Erdoğan, AVM'lerde vesaire patronlar hep dövizle kiralama yolunu seçiyorlar. Şimdi burada yeni bazı adımlar atmak suretiyle geçici bir düzenleme gerekirse yapılır ve bu kiralamanın da ülkemizin şu anda bu süreci başarıyla atlatabilmesi için yerli para birimiyle bu süreci atlatma adımını atmalıdır diye inanıyorum. Bunu da duyurdum, duyuruyorum, duyuracağım" dedi.



EMPERYAL MANTIĞA KARŞI ÇIKALIM


7. Boğaziçi zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, doların bu kadar yaygın kullanılmasının emperyal bir mantığın ürünü olduğuna işaret etti. Erdoğan, “Burada adeta emperyal bir mantık var. Öbür tarafta da çırpınan, kızmasın tabii AVM'deki mağaza sahipleri, orada çırpınan, battı batacak durumunda olan esnaf var. Bu süreci beraber ve dayanışma içinde atlatacağız. Bu vatan bizim, bu topraklar bizim, hepimiz kardeşiz" diye konuştu.








BU MİLLET EKONOMİK BASKIYA DA DİRENİR


Yerli para birimiyle borçlanılması tavsiyesinde de bulunan Erdoğan, kararlı konuştu: “Tabii bütün Unutmayın, yakın tarihin gördüğü en alçak darbe girişimini, en sinsi işgal teşebbüsünü, en kanlı terör saldırısını aynı anda yaşayıp başarıyla üstesinden gelen bu millet, elbette ekonomik baskılara karşı da kendisini müdafaa edecektir." Erdoğan konuşmasının sonunda yerli para ile ithalat-ihracat olayının da devreye sokulabileceğinin unutulmamasını istedi.



Ticaret savaşı işareti


Zirvenin bu yılki temasının önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın ve bölgenin her geçen gün yeni ve daha büyük sorunlarla karşılaştığı bir dönemde, bu tür görüş alışverişi ve iş birliği zeminlerinin önemli olduğuna inandığını söyledi. Erdoğan, teknoloji ürünü araçların hayatı adeta kuşattığını vurguladı.







Tüm bu gelişmelerle birlikte istihdamdan gelir dağılımına kadar birçok alanda çarpıcı etkilerin geldiğini ifade eden Erdoğan, “Küresel ticaret büyümesi tahminlerinin üzerinde değerlendirilirken, tüm bu gelişmelerle birlikte teknoloji kullanımının çok daha farklı bir zemin oluşturduğunu, yaygınlaştığını görüyoruz. Pek çok ülkedeki seçimlerde uluslararası ticareti kısıtlama vaatlerinin artması, ticaret savaşlarının yaklaştığının da bir işaretidir" diye konuştu.



İsraf ekonomisini eleştirdi


Erdoğan, dünyadaki zıtlıklara ve çelişen tablolarına da dikkat çekti. Bunların başında israf ekonomisinin geldiğini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: “Şu anda hayata baktığımız zaman ne yazık ki israf ekonomisi almış başını gidiyor. Bir ailenin içinde bir tane araba değil bakıyorsunuz iki tane, üç tane araba var, hanımda, çocukta, çocuklarda. Hepsinde arabalar. Bunun adı israf ekonomisidir, verim ekonomisi değil ama verim ekonomisine geçtiğimizde devreye yatırımlar girecektir. Yatırımların olduğu yerde devreye istihdam girecektir. İstihdamın olduğu yerde üretim başlayacaktır. Bütün bunların olduğu yerde o toplumda rekabet başlayacaktır. O toplumda rekabet gücünün artmasıyla ondan sonra da büyüme gelecektir."



Ekonomik canlanma bekliyoruz


TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise bu yıl 7'ncisi düzenlenen etkinliğin her geçen yıl büyüyerek dünyaya hitap eden bir etkinlik haline geldiğini söyledi. Büyükekşi, küresel ekonomide son yıllarda yaşanan sıkıntılara değindi. Petrol ve emtia fiyatlarının 2014 sonundan itibaren düşmeye başladığını ve bunun bölge ülkelerinin ekonomilerine zarar verdiğini dile getiren Büyükekşi, “Ancak 2016'nın son çeyreği itibarıyla bu düşüş trendi yukarıya çıkmaya başladı. Böylelikle, önümüzdeki dönemde başta petrol ihracatçısı ülkelerde olmak üzere bölgemiz genelinde ekonomik canlanma yaşanmasını bekliyoruz" dedi.



2030'da 10 milyon varile çıkarız





Saudi Aramco Kıdemli Başkan Yardımcısı Ahmed Al Sadi de zirvede konuştu. Dünyanın en büyük petrol rezervlerini yönettiklerini belirten Sadi, “Suudi enerji sektörünü daha da büyütmek istiyoruz. Rafinaj kapasitemizi ise 2015 yılındaki günde 5,4 milyon varilden, 2030 yılında 10 milyon varile çıkarmayı hedefliyoruz" dedi. Enerji sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunnan Al Sadi, Saudi Aramco'nun pazarlama ve dağıtım yatırımları ile alt yapıları sayesinde dünyanın en büyük ham madde ihracatçısı olma rolünü koruduğunu aktardı. Al Sadi, lobal liderlik konusunu, endüstri lideri olmak amacıyla desteklediklerini belirten Sadi, son 3 yılda patent portföyünün yüzde 24 büyüdüğünü kaydetti.





#Türk Lirası
#AVM patronları
#İş Birliği Platformu
#Küresel Gelecek
7 yıl önce