|

Avro'da deprem yakın

Komşunun,halkoylamasındahayır kararı vermesi,sadece Yunan halkını değil, Avrupa parabirliğini de etkileyecek. DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan Yunanistan’ın bir türlü krizi aşamamasının, AB'ye olumsuz etki yaptığına değinerek, “Yunanistan’ın avrodan çıkması ve avro alanında istikrarın bozulması ihtimalini güçlendirdi” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/07/2015 Salı
Güncelleme: 22:01 - 6/07/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), 53. Olağan genel kurul toplantısı dün gerçekleşti. Kongre sonunda Yeni Şafak'a değerlendirmede bulunan DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, AB'nin geçmişten bugüne bir ayrıcalık tanır gibi destekler yaparak bugüne gelmesine sebep olduklarına dikkat çekti. Vardan, “Şimdi bunu nasıl çözeceğini düşünüyorlar. Yunanistan'ı AB üyeliğinden çıkarmak kolay değil. AB, ilave destek verseler o paraların gideceği bir daha geri gelmeyeceği gerçeği var. Yunanistan'ın borç ödeyebilecek geliri yok. Yunan hükümeti borçların silinmesini istiyor inanılmaz bir kadastrofik hadiseyle karşı karşıyayız" dedi.



KRİZİN SORUMLUSU AB


Avrupa Birliği'nde küresel krizinden sonra ciddi bir bozulma olduğunu ifade eden DEIK Başkanı Ömer Cihad Vardan şunları dile getirdi: "Hala bazı ülkeler Yunanistan, İtalya, İspanya, Portekiz gibi ülkeler krizden tam anlamıyla kurtulamadılar. Hatta bu ülkelerin çoğunda genç işsizlik %50'lerin üzerine çıktı.



BORÇLARI ÖDEYEMEZ


Bunların içinde Yunanistan ise ayrı bir sayfa açılmaya ihtiyacı olan bir ülke. Şimdi bunu nasıl çözeceğini düşünüyorlar." Vardan, Yunanistan'ı AB üyeliğinden çıkarmak kolay olmadığının altını çizerek, “AB, ilave destek verseler o paraların gideceği bir daha geri gelmeyeceği gerçeği var. Yunanistan'ın borç ödeyebilecek geliri yok. Yunan hükümeti borçların silinmesini istiyor inanılmaz bir kadastrofik hadiseyle karşı karşıyayız” diye konuştu.


Yunanistan ile olan ticaretimizin çok üst düzeyde olmadığını aktaran Vardan haliyle etkisinin az olacağını söyledi. İngiltere'nin AB üyeliğini referanduma sunmasının ve Yunanistan'ın bir türlü krizi aşamamasının, AB içindeki üyeler arasındaki uyumu tehlikeye soktuğunu vurgulayan Ömer Cihad Vardan şunları kaydetti:



HALKIN BAKIŞ AÇISI DİKKATE ALINMALI


“Yaklaşık yüzde 61 ile AB planının reddedilmesi Yunanistan'ın avrodan çıkması ile avro alanında istikrarın bozulması ihtimalini güçlendirdi. Tüm bu gelişmeler, AB'nin geleceği için üye devletlerarasında halkların bakış açılarını dikkate alan yeni bir temel mutabakata varılması gereğini ortaya koyuyor.”



GÜMRÜK BİRLİĞİ REVİZE EDİLMELİ


Gümrük Birliği Antlaşması'nın güncelleştirilmesi gerektiğini savunan Ömer Cihad Vardan şu ifadeleri kullandı: "Dünya bankası da hazırladığı raporda, Türkiye'nin aslında 1996 yılından bu yana içinde olduğu gümrük birliğinin artık güncel koşullara uymadığı ve revize edilmesi gerektiği belirtilmişti. Bu çerçevede bizde ona zaten inanıyor ve destekliyoruz. Ekonomi bakanımız Sayın Nihat Zeybekci göreve geldiği ilk günden bu güne kadar devamlı bunun revize edilmesi gerektiğini, güncelleştirilmesi gerektiğini söylüyordu. En son geçtiğimiz aylarda bir mutabakat sağlandı şimdi ikili görüşmeler devam ediyor. Bizde İKV olarak acilen bunu


güncelleştirilmesi gerektiği kanaatindeyiz.”



BİZİM KADAR BEKLEYEN BAŞKA ÜLKE YOK


Türkiye'nin yarım asırdır büyük emek verdiği Avrupa Birliği sürecinin tam üyelikle sonuçlanamadığının altını çizen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan ise “Türkiye'nin AB ile süreci 1963'lere kadar gidiyor. Bu kadar uzun süre üyelik süreci yürütülen böyle bir durumda olan başka bir ülke yok. Bu konuda mağdur olduğumuzu belirtmek istiyorum. Gümrük birliği anlaşması ile Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'de serbest şekilde dolaşmasına karşın, Türk iş adamlarının hareketlerinin kısıtlanmasını 'kabul edilemez bir engel' olarak nitelendiriyoruz” dedi. Ayrıca Bahçıvan, Gümrük Birliği Anlaşmasının revize edilmesi gerektiğine dikkat çekti.



Yeni başkan Zeytinoğlu


İktisadi Kalkınma Vakfı 53. Olağan Kongresi'nde yapılan başkanlık seçimlerinde başkanlık koltuğundan Ömer Cihad Vardan, ayrılarak yerine Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İKV Başkanlığına getirildi. Toplantıda konuşan Ömer Cihad Vardan, DEİK Başkanlığına seçildikten sonra artan iş yükü nedeniyle İKV başkanlığını işi layıkıyla yapacak birine devredeceğini belirtti.


#yunanistan
#avro bölgesi
#Gümrük Birliği Antlaşmas
9 yıl önce