|

Bakan Alaboyun'dan CHP'li Erdoğdu'ya yanıt

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, BOTAŞ'ın Azeri gazından 10 milyar dolar zarar ettiği yönünde CHP'li Aykut Erdoğdu'nun iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bakan Alaboyun, “Bizim Azerbaycan'dan bugüne kadar almış olduğumuz gaza ödediğimiz miktar 10 milyar doları bulmadı ki biz bu kadar zarar etmiş olalım. Böyle bir afaki şey olmaz” dedi.

Yeni Şafak ve
14:09 - 24/10/2015 Cumartesi
Güncelleme: 14:13 - 24/10/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Yeni Şafak gazetesine değerlendirme yapan Bakan Alaboyun, CHP'li Aykut Erdoğdu'nun Türkiye'nin Azerbaycan'dan aldığı gaz fiyatının yüksek olduğu ve Türkiye'nin 10 milyar dolar zarar ettiği yönündeki iddialarının kamuoyunda algı oluşturmayı amaçladığını söyledi. “Vatandaşımızın kafasında doğalgazla ilgili evhamlar uyandırılıyor" diyen Bakan Alaboyun, “Son zamanlar da seçime de yaklaşılırken, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan üzerinden, ya da siyaset üzerinden bazı hedefler gösteriliyor. Bizim kurumlarımızı töhmet altında bırakılıyor" değerlendirmesi yaptı.



FİYAT REVİZYONU UYGULANIYOR


Türkiye'nin doğalgaz üreticisi olmadığını, yurtdışından 4 ayrı ülkeden gaz aldığını dile getiren Alaboyun, doğalgaz fiyatlarının her ülkeden gelen boru uzunluğu ile gelen gaz miktarına göre değiştiğini vurguladı. “Petrolün fiyatı dünyanın her yerinde size teslimat fiyatı aynı iken doğalgazda böyle değildir" hatırlatması yapan Alaboyun, “Doğalgaz üreticisi ülke doğalgazı verirken 'senin sınırına kadar boru hattını döşerim, ama bununla ilgili de senin bana bir garanti vermen gerekiyor. Bu boru hattına yapacağım masrafla ilgili bir garantidir talebi. 'al ya da öde' şeklinde bir anlaşma imzalamalısın' şartını koşar. Bütün dünyada bu uygulama vardır. Doğalgaz aldığımız bütün ülkelerde de biz böyle bir anlaşmayı imzalarız. Böylece iki ülke arasında başlangıçta bir fiyat anlaşması yapılıyor. Örneğin 20 yıl gaz alacağımızı taahhüt ederiz. Sonra gazın fiyatını o ülke ile her 2-3 yılda bir revize edilmesini içeren anlaşmadaki madde üzerinden masaya oturuluyor. 2007 yılında Azerbaycan'dan gaz almışız, bunu 2020'de dolacak sanırım. 14-15 yılık bir anlaşma sanıyorum. Ama bu süre içerisinde de 2-3 yılda bir bu ülke ile fiyat revizyonu çalışması yapıyoruz. Fiyat revizyonu süresi de hangi ülke ile dolmuşsa oturulur konuşulur" diye konuştu.



FİYATI HATTIN UZUNLUĞU VE GAZ MİKTARI BELİRLER


Fiyat revizyonunun ülkeden ülkeye değiştiğini, bütün dünyada bunun nedeninin de gazın geldiği ülkenin boru hattı uzunluğu ile o ülkeden alınan gazın miktarına göre bir formülasyonla kurgulandığını kaydeden Alaboyun, Azerbaycan'dan iki kaynaktan Türkiye'ye gaz geldiğini belirtti. Alaboyun, “6,6 milyar metreküplük kaynaktan gelen gaz, geldiği an BOTAŞ'ın sistemine giriyor. Bu sistem uzun zamandır kullanılan ve maliyeti düşmüş bir sistemimiz. Dolayısıyla bu gazı çok ucuz bir taşıma maliyeti ile vatandaşa yansıtabiliyoruz. Ama diğeri ise TANAP üzerinden gelecek. TANAP daha yeni kurulmuş bir hat. Buradan alındığında taşıma fiyatları farklı olacak. Buradan Avrupa'ya gidiyor oradaki taşıma fiyatları da farklı olacak. Rusya'dan Ukrayna'dan geçerken oradaki taşıma fiyatları da farklı. Doğalgaz taşıma fiyatlarında bir standart fiyat yok yani" dedi.



HİÇBİR ÜLKEDEN ZARAR EDİLMİYOR


LNG'nin de tankerlerle getirtildiğini, tankerlerin de taşıma ücretleri birbirlerinden farklı olduğunu dile getiren Alaboyun, “Ama buradaki amaç kamuoyunda bir algı oluşturulması. Türkiye bir ülkeden çok pahalıya bir başka ülkeden çok ucuza alacak şeklinde bir algı oluşturulması. Biz 4 ayrı ülkeden alıyoruz. 4 ülkenin de fiyatları aynı değil. Bizim ülkemize girdikten sonra taşıma maliyetlerine göre değişiyor. Anlaşmalara göre değişiyor. Kendi iç hatlarımla taşıdığımızdaki fiyatına göre değişiyor. Ama burada kamuoyunun kafasını karıştırmak için 'Azerbaycan'dan gelen gazda 17,5 milyar dolar zarar ediliyor' deniliyor. Bizim Azerbaycan'dan bugüne kadar almış olduğumuz gaza ödediğimiz miktar 10 milyar doları bulmadı ki biz bu kadar zarar etmiş olalım. Böyle bir afaki şey olmaz. Kimse demagoji yapmasın. Hiç bir bakan bu ülkeyi zarara uğratmaz. Bu işler Tahkim'e de denetime açık. Hiçbir yerden zarar edildiği yok" diye konuştu.



PAÇAL FİYAT İLE EN UCUZU KULLANDIRIYORUZ


Türkiye'ye gelen bütün gazların bir araya getirildiğini Cezayir gibi ülkelerden tankerlerle getirilen LNG'yi de bir araya getirerek paçallaştırıldığını anlatan Bakan Alaboyun, “Bir paçal fiyat oluşturuyoruz ve vatandaşımıza bu paçal fiyattan gazı satıyoruz. Oluşan paçal fiyat da bugün Avrupa'nın en ucuz gaz fiyatıdır. Şu an Türkiye'nin vatandaşına sattığı gaz Avrupa'nın en ucuz gazıdır. Siyasi amaçlarla ortalığı karıştırıp, yalan ve asılsız beyanlarla bir şeyler üretmenin anlamı yok.




#Ali Rıza Alaboyun
#aykut erdoğdu
#Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
9 yıl önce