|

Başbakan Yardımcısı Canikli: Yeni KHK çalışması var

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli "Yeni OHAL kararnameleri var ama içeriğiyle ilgili bir açıklama yapamayız, ilgili onay süreçleri devam ediyor, şu anda da çalışmasını yaptığımız bir kanun hükmünde kararname (KHK) taslak çalışması var" dedi.

Yeni Şafak
10:56 - 16/03/2017 Perşembe
Güncelleme: 11:55 - 16/03/2017 Perşembe
AA
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda soruları yanıtlıyor, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.



Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:



Parlamenter sistem, istisnai dönemler harici, hep kavgayı, krizi körüklemiştir. Bizde uygulanan sistem dünyanın hiçbir yerinde yok, geçmişte de yok. Zayıf hükümetler en çok terör örgütlerinin ve Türkiye üzerine hesabı olanların işine yarar. Sermaye yönetimde istikrarı görünce gelir.



  • Avrupa'ya da şunu sormak lazım, Avrupa şu anda 'hayır' kampanyasını yürütenlerin başını çekiyor, bu hayırcılarla birlikte. Bizim sistem madem o kadar iyiyse, o kadar güzelse Almanya, Belçika, Avusturya, Hollanda, niye kendi ülkelerinizde bu sistemi uygulamıyorsunuz? Madem şu anda Türkiye'de uygulanan hükümet sistemi çok iyi, madem o kadar güzel, buyurun siz de aynısını alın kendi ülkenizde güzel güzel uygulayın. Kendi ülkelerinde böyle bir sistemi uygulamıyorlar, orada tek adamlık var, orada tek adamlığı savunuyorlar, uyguluyorlar.

  1. (Hollanda'nın çirkin engellemesi)
    Önümüzdeki dönemde Hollanda'nın tavır ve yaklaşımları, politik duruşları çerçevesinde ilave tedbirler, adımlar atılabilir ama şu an itibarıyla bunları takip edeceğiz.

Hollanda özüne dönüyor. Maskeler düştü, Avrupa özüne dönüyor. Avrupa'nın özünde ırkçılık, kafatasçılık, sömürü, kan, vahşet vardır. Bunlar Avrupa'nın çöküşünün ayak sesleridir. Tarih tekerrür ediyor.



İngiltere Avrupa'daki yangını görerek Brexit ile AB'den ayrıldı. Esas kavga Avrupa'nın birbirleri ile yapacağı kavgadır. Avrupa'da fay hatları var, tarihi kapatamazsınız. Küller savruluyor. İslam ve Türk karşıtlığı ile konsolide etmeye çalışıyorlar. Avrupa'nın çöküşünü hiç kimse engelleyemez.



(OHAL Kararnameleri)

OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonuyla ilgili çok kısa süre içerisinde atamalar yapılacak, 16 Nisan'dan önce de bu komisyonun faaliyete başlamasını ve müracaatları almasını bekliyoruz.



Yeni OHAL kararnameleri var ama içeriğiyle ilgili bir açıklama yapamayız, ilgili onay süreçleri devam ediyor, şu anda da çalışmasını yaptığımız bir kanun hükmünde kararname (KHK) taslak çalışması var.



(Bank Asya)

Bank Asya'nın tasfiye sürecinin 2,5-3 yılda tamamlanacağını tahmin ediyoruz. Hiçbir mağduriyet oluşmayacak.



Bizim bankacılık sistemimiz dünyanın en güçlü bankacılık sistemidir diyebiliriz. 2008'den yani global krizden sonra bankacılık dahil finansal sektörler dahil çok ciddi sıkıntılar yaşandı. Başka ABD, Avrupa'da bankalara ciddi kaynaklar aktarıldı. Bu kurtarmak için yapıldı. Tüm bunlara rağmen halen yapılar çok kırılgan ve hassastır. Aynı kriz bizde de oldu ama biz kaynak aktarmadık. Yapılan stres testlerine rağmen bankalarda sıkıntı yaşanmadı. Bizden önceki dönemde her 2 yılda bir Türkiye'deki bankalar krize girmiş ve Hazine bütçeden çok büyük paralar aktarmış. Halen onların olumsuz ölçüleri datalarımıza yanıyor. Ama 2002'den sonra bir bozulma söz konusu değil.



Piyasalar şu anda olumlu fiyatlamaya başladı. Son 1 haftadır takip edin, elbette aldığımız tedbirler var. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarını da bir şok olarak değerlendirmeliyiz. Ama şükür bugün itibariyle sıkıntımız yok. Esas güven duyulan şey, tüm yaşananlara rağmen ekonominin bozulmaması, sistemin hasar yaşamadan devam etmesi. Türkiye'de yatırım yapmak isteyen ciddi bir talep söz konusu. Varlık Fonunun kuruluş nedenlerinden biri de budur. Gerçekten Türkiye ekonomisine yönelik büyük bir güven vardır. 15 Temmuz'dan sonra da ciddi bir yabancı sermaye girişi oldu, devam ediyor. Önümüzdeki günlerde kalıcı sermaye girişinin olacağını göreceğiz.



(TMSF'ye devredilen şirketler)

İçeriden ve dışarıdan çok fazla satın alma talebi var. Ceza yargılaması sonuçlanana kadar bu şirketleri yönetmeye devam edeceğiz. TMSF'ye devredilen şirketlerin büyüklüğü 40.5 milyar lira.



#Nurettin Canikli
#Referandum
#16 Nisan
#Ekonomi
7 yıl önce