|

BBVA’ya 500 milyon avro gelir ‘Garanti’

Doğuş Grubu’nun, Garanti Bankası’ndaki yüzde 14,89 payının daha BBVA’ya devri tamamlandı. Devirle payı yüzde 39,9’a çıkan İspanyol banka, Garanti’nin ana hissedarı oldu. Doğuş’un hissesi de yüzde 10’da kaldı. Türkiye’nin güçlü ekonomiye sahip olduğunu söyleyen BBVA Başkanı Gonzalez, Garanti’nin BBVA’ya yıllık katkısının 500 milyon avro olacağını açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/07/2015 Salı
Güncelleme: 21:00 - 27/07/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Doğuş Holding'in sahibi olduğu yüzde 14.89'luk Garanti Bankası hissesinin daha Banco Bilbao Vizcaya Argentaria'ya (BBVA) devri resmen tamamlandı. Hisse devriyle payı yüzde 39.9'a çıkan BBVA, Garanti'nin ana hissedarı oldu. Doğuş Grubu'nun payı ise yüzde 10'da kaldı. Ortaklık anlaşmasına göre, bankanın yönetim kurulunda 10 üye yer alacak ve bu 10 üyenin 7'si BBVA, 2'si Doğuş Grubu tarafından belirlenecek. Garanti'de 15 yıldır genel müdür görevini yürüten Ergun Özen de görevini 2 Eylül'den itibaren Ali Fuat Erbil'e bırakacak. Yeni dönemde Garanti Bankası Yönetim Kurulu Başkanı görevini yine Ferit Şahenk sürdürürken, Ergun Özen de yönetim kurulu üyesi olacak.



GÜVEN İŞARETİ


Garanti'de hisse devrinin tamamlandığının açıklandığı toplantıda Doğuş Grubu Başkanı Ferit Şahenk soruları yanıtladı. Gazetecilerin, siyasi gelişmeler ve olayların arttığı bu dönemde BBVA yatırımının nasıl yorumlanması gerektiği sorusunu Şahenk, şu yanıtı verdi: "Şu an pek çok pazardan para çıkarken, BBVA gibi bir yatırımcının Türkiye'ye gelmesi finans sektörüne, Türkiye ekonomisine güvenin en önemli işareti olmalı. Türkiye'den kimi yabancı bankaların çıkacağı iddia edildi. Bu dönemde böyle bir yatırımın yapılması simgesel olarak çok önemlidir.” Ferit Şahenk, koalisyon ve erken seçimle ilgili soruları ise yanıtsız bıraktı.



KATKI 500 MİLYON AVRO


BBVA Başkanı Francisco Gonzalez de Türkiye'nin güçlü bir ekonomiye, kalkınmaya ve siyasi bir istikrara sahip olduğuna işaret ederek, zorlu şartlara rağmen bunu başardığının altını çizdi. Garanti'nin de dünyanın en iyi bankalarından biri olduğunu söyleyen Gonzalez, “Bu aldığımız paylar, Garanti Bankası'nın yararına olacaktır. Bu hem BBVA hem Garanti'nin yararına olacak kazan kazan bir durum” dedi. Garanti'nin BBVA'ya katkısının bugüne kadar 250 milyon avro olduğunu açıklayan Gonzalez, bundan sonra Garanti'nin BBVA'ya katkısının 400 ila 500 milyon avro olacağını açıkladı.



% 10'u satıp banka kurmayız


Doğuş Grubu Başkanı Ferit Şahenk, Garanti'de yüzde 10 payı satıp satmayacakları sorusuna, “İş hayatında asla diye bir şey olmaz. Ancak bir gün Garanti'deki payımızı satıp başka bir bankaya ortak olur muyuz, asla” dedi. Şahenk, “Yeni banka kurar mısınız?” sorusuna, “Asla. Asla bir tek burada var” dedi. Yeni Genel Müdürü Fuat Erbil ise, sadece emekliliği gelen üç kişinin emekli olacağını açıkladı.



Ergun Özen'den duygulu veda


Ferit Şahenk, 2000 yılı Nisan ayından bu yana Garanti Bankası'nda Genel Müdür görevini yürüten Ergun Özen'in bayrağı Ali Fuat Erbil'e devrettiğini açıkladı. 15 yılın ardından genel müdür görevini devrettiği konuşmasında duygulanan Ergun Özen, göz yaşlarına tutamayarak, çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.



Türkiye yatırım için muhteşem


Citibank'ın Türkiye'den çıkışına yönelik sorulara da isim değinen Gonzalez “Bazı yabancı bankalar çıkarken, Türkiye'yle ilgili korkuları olduğu için değil, dünya stratejileri iyi sonuç vermediği için çıkıyor, küçülme kararı alıyorlar. Türkiye, yatırım yapılacak muhteşem bir ülke. Çevresinde 400 milyonluk nüfus var. Burada olmaktan çok mutluyuz" dedi.





#Ferit Şahenk
#Garanti Bankası
#Doğuş Grubu
9 yıl önce