|

Beklentimiz 160 milyar $

FED, parite ve emtia etkisiyle azalan ihracatın, yıl sonuna doğru toparlanması bekleniyor. Eylülden itibaren hammadde ve paritedeki negatif yansımanın tedricen azalacağını söyleyen Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Gerçek ihracatımız yıl sonu 160 milyar dolar olur” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 3/08/2015 Pazartesi
Güncelleme: 22:25 - 2/08/2015 Pazar
Diğer

ABD Merkez Bankası'nın faiz artırım beklentisi, Çin pazarının tahminlerin altında büyüyeceği endişesiyle düşen emtia fiyatlarının ihracattaki azaltıcı etkisinin, yıl sonuna doğru etkisini kaybetmeye başlaması bekleniyor. Böylelike, Türkiye ihracatının yıl sonuna doğru toparlanması öngörülüyor. Türkiye'nin ilk 6 aylık ihracatında yüzde 8,2 gerileme olduğunu, ithalatın da yüzde 10,9 azaldığına işaret eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bakanlık olarak, 2015 dış ticaretindeki gelişmelerin bu şekilde olacağını çok önceden biliyor ve hazırlıklarımızı ona göre yapıyorduk. Dış ticaretteki gelişmeler beklentimizle birebir uyumlu” dedi.


TÜRKİYE'YE HAS DEĞİL DÜNYA TİCARETİ SANCILI

Dünya ticaretinde azalma olduğunu, bu gelişmelerin Türkiye'ye has bir durum olmadığına dikkati çeken Zeybekci, tüm dünyanın ihracatında ve ithalatında düşüşün söz konusu olduğunu belirtti. Ocak-mayıs döneminde küresel ihracattaki düşüşün yüzde 11,3 olduğunu kaydeden Zeybekci, küresel ticaretteki bu sancılı evrenin yansımalarının birçok ülkenin dış ticaret verilerinden de açıkça görüldüğünü vurguladı.



Parite etkisini yüzde 80 azaltıyoruz


Parite ve ham madde fiyatlarındaki gerilemenin ihracatı azaltıcı etkisini yüzde 70-80 oranında telafi ettiklerini açıklayan Bakan Zeybekci, “İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 70'in üzerinde olacak. Küresel şartlar her ne olursa olsun, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 için belirlenmiş 500 milyar dolar mal ihracatı hedefine ulaşmak için kamu ile reel sektörü ile sivil toplum kuruluşları ile hep beraber tek yumruk olarak var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu. Gerek ticaret heyetleri gerek ihracat destekleri gerekse pazar ve ürün çeşitlendirme çalışmalarıyla bu yılın ilk 6 aylık dönemde tam 237 adet ülke/bölgeye ihracat gerçekleştirildiğini söyleyen Zeybekci, ihracatçı firma sayısının ocak-haziran itibariyle yüzde 1,7 arttığını ve 53 bine ulaştığını kaydetti.



Avro ile açıklarsak yükseliyor


Türkiye dış ticaretinin avro ile açıklandığında ortaya bambaşka bir resmin çıkacağına işaret eden Zeybekci, şöyle devam etti: “O zaman ihracatımız 58,4 milyar dolardan 65,9 milyar dolara yükseliş olacaktı. Yani yüzde 8 gerileme yerine yüzde 13'e yakın artış .İthalatımızda da benzer bir seyir görüyoruz. 2014'ün ilk 6 ayında 119,8 milyar dolar olan ithalatımız bu yılın aynı döneminde 106,7 milyar dolara geriledi. Yine miktar artışlarına rağmen parite kaynaklı bir gerileme söz konusu."



Eylülde negatif etki azalır


Bakanlık olarak, yıl sonuna kadar ay ay ne kadar ihracat ve ithalat yapılacağının bilindiğini belirten Zeybekci, şöyle devam etti: "Eylülden itibaren parite ve hammadde fiyatlarındaki gerilemenin negatif etkisi tedricen azalmaya başlayacak. Bavul ticareti ve serbest bölgelerden yapılan net ihracatı da eklediğimizde gerçek ihracatımız yıl sonunda 160 milyar dolar civarında gerçekleşecek.”





#ABD Merkez Bankası
#FED
#Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci
9 yıl önce