|

Bir dönem bitiyor

Yeni kurulan Gıda İzleme Komitesi’nin önerisi ve EKK kararıyla gerektiğinde aracıların kar marjlarını sınırlandırabilecek. Dolaylı 'tavan' uygulamasıyla tarla-market arasındaki uçurumun önüne geçecek.

Yeni Şafak
07:17 - 10/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 05:20 - 10/12/2014 Çarşamba
Diğer

Gıda ve tarım ürünlerine fiyat kontrolü geliyor. Ürünlerin fiyatları artık Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nin yakın takibinde olacak. Resmi Gazete’de Başbakan Ahmet Davutoğlu imzasıyla yayımlanan genelgede, fiyatlarda yaşanan değişimlerin neden olacağı olumsuzlukların önüne geçmek için 'Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi' kurulduğu belirtildi. Komitenin gıda ve tarım ürünlerinde yaşanan fiyat farklılıklarını kısa ve uzun vadeli arz-talep, ihracat-ithalat ve üretim-tüketim değişimlerine göre değerlendireceği belirtildi. Ayrıca, Komitenin dağıtım zincirindeki gelişmelerin fiyatlara olası etkilerinin izleyip, değerlendireceği ve gerekli görülmesi halinde, alınacak tedbirlere ve uygulanacak politikalara ilişkin önerilerde bulunacağı ifade edildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı'nın başkanlığında toplanacak olan komitede Ekonomi, Gümrük ve Ticaret, Kalkınma ve Maliye Bakanlıklarının Müsteşarları, Hazine Müsteşarı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı ve Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı'nın yer almasına karar verildi. 


SON KARAR EKK’NIN 

3 ayda bir toplanması öngörülen komite gerekli görüldüğü hallerde bir üyenin talebiyle de toplanabilecek. Bu aralıkta piyasaları inceleyecek olan komite alınması gereken tedbirlerle ilgili tavsiye kararlarını rapor haline getirecek. Bu rapor ise Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na (EKK) sunulacak. Piyasalara yapılacak yaptırım EKK’nun nihai kararıyla belirlenecek.


TMO DEVREYE GiREBiLECEK

Tarla-market fiyat farkına ilişkin dağıtım zincirinin halkalarının tek tek belirlenip ‘nokta önlem’ alınabileceğini belirtiyorlar. Komite’nin dağıtım zincirindeki aracıların kâr marjının belirli oranlarla sınırlanması da dahil olmak üzere bir dizi radikal önlemi EKK’ya sunabileceği ifade ediliyor. Bunun yanında fiyatların aşırı yükselmesine yol açan dağıtım zincirindeki yüksek kâr marjını kırmak amacıyla TMO’ya geçici olarak ilave görevlerin verilebileceği de konuşuluyor.


İTHALAT TAVSİYESİ VEREBİLİR

Komite, gıda ve tarımsal ürünlerde bir kıtlık ortaya çıkması halinde, EKK’ya bu ürünler için geçici ithalat tavsiyesinde bulunabilecek. 

Akşam

#gıda fiyatları
#tarla-market
#TMO
#Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi
9 yıl önce