|

Bir sıfırdan iyidir

Kurlardaki yükseliş AVM’lerdeki mağazaların cirolarından aldığı payı yüzde 18’den 30’a çıkardı. Bu konuda taraflar hala orta bir yol bulmuş değil. Kiraların aşırı pahalı olmasından şikayet eden perakendeciler AVM patronlarına “bir sıfırdan iyidir” göndermesinde bulundu. Yatırımcılar ise fiyatlarda düzenleme yapmayan AVM oranının % 5 olduğunu söyledi

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/01/2017 Cumartesi
Güncelleme: 00:33 - 21/01/2017 Cumartesi
Yeni Şafak

Uzun bir süredir Türkiye'nin gündemini meşgul eden alışveriş merkezlerinde dövizle kiralama konusunda hala ortak bir yol çizilemedi. Bu durum dün Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) tarafından düzenlenen toplantıda da net olarak gözler önüne serildi. Önce eleştirilerini arka arkaya sıralayan Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, perakende sektöründe son dönemde cironun yüzde 30'nun kira ve ortak alana gittiğini, bu rakamın geçen yıl yüzde 18'ler seviyesinde olduğunu sistemin böyle gitmeyeceğini söyledi. Herkesin haddini bileceğini belirten Kiğılı, alışveriş merkezlerinin yatırımcılarına uzlaşma sağlanmazsa kiracı bulamayacakları uyarısı da yaptı. Eleştirilerini ardı ardına sıralayan Kiğılı, sonrasında ise AVM'ler olmadan perakende sektörünün büyüyemeyeceğini asıl sorunun terör olduğunu aktardı. Kiğılı, “Terörü hallettiğimiz takdirde yabancı AVM yatırımcılarıyla bu işi çözeceğiz" şeklinde konuştu.



BORCU BİTEN TL'YE DÖNSÜN, ÇAĞRISI


Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz da AVM'lerin finansman metodunun döviz ile olduğunu belirterek, "Ama 1 sıfırdan iyidir. Onların giderlerinin hepsi döviz değil, yüzde 20'si Türk Lirası ise, mağazaların yüzde 20'sini Türk Lirası ile kiralasınlar. Kredi ödemeleri bitmiş AVM'ler TL'ye dönebilirler. Umutluyuz, Türkiye'nin potansiyeli yüksek" dedi.



2017 ciro hedefi 110 milyar lira


AYD Başkanı Hulusi Belgü, Türkiye'de faaliyet gösteren 377 AVM'nin yüzde 70'nin kuru sabitlediğini, yüzde 25'nin de genel bir indirim yaptığını, söyledi. Belgü, “Açılan her AVM hemen doluyor. Çünkü buralardan yapılan kiralamalar cadde mağazalarına göre çoğu kez daha avantajlı. AVM'lerdeki ciro hedefimiz 2017'de 110 milyar lira. Yabancılar sektöre 14 milyar lira yatırım yaptı. 20 ilde hiç alışveriş merkezi yok" bilgisini verdi.






#AVM
#Abdullah Kiğılı
#Koton
7 yıl önce