|

Birlikte inşa edelim

Başbakan Binali Yıldırım, Uzakdoğu Asya ziyaretinin ilk durağı Singapur’da birlikte iş yapma çağrısı yaptı. “Singapur’un elindeki para kaynağını Türk müteahhitlerinin gücüyle birleştirelim” teklifinde bulunan Yıldırım, özellikle Suriye ve Irak’ın imar edilip ayağa kaldırılmasında ortak yatırımlar yapılabileceğinin kaydetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/08/2017 Salı
Güncelleme: 00:46 - 22/08/2017 Salı
Yeni Şafak
Başbakan Binali Yıldırım - Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong
Başbakan Binali Yıldırım - Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong

Başbakan Binali Yıldırım Uzakdoğu Asya ziyaretinin ilk durağı Singapur’da hareketli iki gün geçirdi. Heyetler arası görüşme ile güne başlayan Başbakan Yıldırım, daha çok işbirliği için iki ülke arasındaki ticaretin arttırılması gerektiğini söyledi. Ortak yatırım yapılabilecek sektörlere dikkat çeken Yıldırım, özellikle müteahhitlik hizmetlerinde iki ülkeyi bekleyen çok iş olduğunu dile getirdi. Yıldırım asıl önemli mesajları Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Singapur İş Konseyi tarafından ortaklaşa düzenlenen Singapur-Türkiye İş Forumu’nda verdi.

BİZDE İŞ İMKANI ÇOK

Yıldırım, Singapur ile Türkiye arasında büyük fırsatlar olduğuna dikkat çekerek, Mersin Limanı’na ilişkin projelerin yanı sıra birtakım projeler olduğuna değindi. Türkiye’nin son 15 yılda destan yazdığını vurgulayan Yıldırım, “Bir Türkiye, üç Türkiye oldu. 2002’ye göre 2017’ye geldiğimizde ülkeyi üçe katladık. Her yıl ortalama, son 14 yıl yüzde 5-6 arasında büyüme sağladık. Burada bitmiyor, daha bizim gelecek 15 yılda bu kadar büyümemiz var. Yıllık yüzde 5-6 büyüme potansiyelimiz var. Bu ne demektir? Yeni iş, yatırım imkanları var” dedi.

SURİYE VE IRAK’A BİRLİKTE GİRELİM

Bu imkanların Singapurlu iş adamların Türk ortaklarıyla gerçekleştirebileceğine dikkat çeken Yıldırım, Bunun sadece Türkiye’de olması da gerekmiyor. Türkiye’de konuşlanıp, Kafkaslar’da, Orta Asya’da, Ortadoğu’da, Afrika’da, Balkanlar’da, her yerde iş yapabilirler.

Özellikle önümüzdeki 10 yıl içinde, bölgede muazzam iş potansiyeli var. Suriye’de, Irak’taki bu karışıklık herhalde ömür boyu devam edecek değil. Bunun sona erdirilmesi için Türkiye, diğer ülkelerle çok büyük gayret sarf ediyor. Dolayısıyla bu bölgelerin imar edilmesi, yapılması, oradaki yaraların sarılması, oradaki insanların geleceğe hazırlanması, büyük imkanlar, gayretler gerektiriyor. Bunu beraber yapabiliriz” diye konuştu. Singapur’un güçlü finans kaynağına sahip olduğuna işaret eden Yıldırım, Singapur’un elindeki para kaynağını Türk müteahhitlerinin gücüyle birleştirilmesi teklifinde bulundu: “Siz de Temasek, CIC ve devletin imkanları var. Bir yandan da tecrübe var. Türk müteahhitleri bugün dünyada yüklendikleri iş bakımından Çin’den sonra geliyor. Çok büyük tecrübeleri var. Tecrübe, yetişmiş iş gücü, kapasite, finansal imkanlarla bir araya gelince pek ala çok güzel işler başarılabilir.”

HAVACILIKTA GÜÇLÜ İKİ ÜLKEYİZ

Başbakan Yıldırım, dünya çapında gelişmiş hava yolu ağı bulunan Türkiye’den, dünyanın 236 noktasına doğrudan uçuş olduğunu bildirdi. Singapur ile Türkiye arasında da her gün uçuş olduğunu söyleyen Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu: “Yeni havalimanı açıldığında bu uçuşların artması mümkün hale gelecek. Biz Uzak Doğu’yu, Asya coğrafyasına, Singapur’la ulaşacağız. Siz de İstanbul üzerinden Ortadoğu’ya, Avrupa’ya, Afrika’ya da ulaşacaksınız. İki tane nokta, biri Avrupa’nın Asya ile birleştiği yerde Türkiye, biri de Uzakdoğu’ya, Avusturalya’ya açılan kapı Singapur. O bakımdan birbirimize benzeyen önemli özelliklerimiz var. Bunu bir sinerjiye dönüştürmemiz pekala mümkündür.”

  • Hedef 2 milyar dolarlık ticaret
  • İş forumunda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise 1 Ekim itibariyle yürürlüğe girecek Türkiye-Singapur arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) önemine dikkat çekti. Sanayici ve iş adamlarının yatırım yapması için de STA’nın son derece önemli olduğunu vurgulayan Zeybekci, gerek hizmet yatırımları, gerek kamu alımları gerekse diğer sanayi alanlarındaki ürünlerin serbestçe üretilmesi ve satılabilmesi için de STA’nın önem taşıdığını dile getirdi.
  • İki ülke arasındaki ticaretin yüzde 48 civarında bir artışla devam ettiğini, bu sene sonunda tarihi bir zirve yakalanabileceğini belirten Zeybekci, “Hedef olarak 2 milyar dolarlık dış ticaret hacmini 2018 yılı sonunda yakalayacağımıza inanıyorum” dedi. Başbakan Yıldırım’ın talimatıyla Çiftçi Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmasının da STA’ya uygun olarak güncelleneceğini bildiren Zeybekci, “Bu yıl sonuna kadar bu konuda bir noktaya geleceğimize inanıyorum” dedi.
Birlikte kazanalım

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan da Türkiye ve Singapur arasındaki STA ile iki ülke için kazan kazan sisteminin devreye gireceğini ifade etti. İki ülke iş insanlarının üçüncü ülkelerde iş yapmak istediklerini aktaran Vardan, bu iş birliğinin Afrika ve Körfez ülkelerinde gerçekleştirilebileceğini vurguladı.


ASEAN TEŞEKKÜRÜ

Başbakan Binali Yıldırım ve Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, Istana Sarayı’ndaki heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Lee’nin davetlisi olarak Singapur’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Yıldırım, Uluslararası önemi giderek artan Güneydoğu Asya bölgesinde değerli bir ortak olarak görülen Singapur ile ilişkilerin karşılıklı dostluk ve güven içinde ilerlemesine önem verdiklerini belirtti. Yıldırım, “ASEAN içinde Türkiye’nin sektörel diyalog grubunda yer alması konusunda bu ay başında verilen karardan dolayı teşekkür ediyoruz. Bunda Singapur’un önemli rolü var. Dönem başkanlığınızda ASEAN ile ilişkilerimizi geliştirmeyi arzu ediyoruz” dedi.

  • Tarihi bir anlaşma oldu
  • Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong ise Singapur ve Türkiye’nin imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşması (STA)’nın önemine dikkat çekti. Lee, ikili ilişkilerin savunma, teknoloji, turizm, terörle mücadele ve kültür gibi alanlarda da geliştiğini ifade etti. İkili ticaretin istikrarlı bir şekilde yükselişte olduğunu ve ticaret hacminin de giderek arttığını söyleyen Lee, “Serbest Ticaret Anlaşması’ndan karşılıklı olarak yararlanacağız. Bu, iki ülke arasındaki tarihi anlaşmalardan biri” dedi.
#Türkiye
#Singapur
#Anlaşma
#Binali Yıldırım
7 yıl önce