|

Borsadan yeni rekor: 94.6'yı gördü

Bütün zamanların rekorunu dün yenileyen Borsa İstanbul’daki yabancı yatırımcıların takas payı yüzde 65,2 ile Kasım 2015’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Yabancılar yılbaşından bu yana BISTBIST'te 922 milyon dolarlık net alım yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/04/2017 Çarşamba
Güncelleme: 06:27 - 26/04/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Borsadan yeni rekor: 94.6'yı gördü
Borsadan yeni rekor: 94.6'yı gördü

önceki gün 93.800 puanı aşarak bütün zamanların rekorunu kıran Borsa İstanbul, dün yeni bir rekorla yükselişini sürdürdü. 94.600'ü aşan borsanın yükselişince yabancı yatırımcının yaptığı alımların etkisi var. Merkez Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre Borsa İstanbul’daki yabancı takas oranı, nisan ayında yüzde 65,2 ile Kasım 2015’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

922 MİLYON DOLAR NET ALIM

Yabancı yatırımcı yılbaşından bu yana Borsa İstanbul’da 922 milyon dolarlık net alım yaptı. Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi stokları da 41 milyar dolar seviyesinde seyrediyor. Yabancı yatırımcıların bu yıl özellikle banka hisselerinde net alım tarafında olması, endeks üzerindeki ağırlığı yüksek banka hisselerinin yılbaşından bu yana ortalama yüzde 26 değer kazanmasını sağladı. Borsa İstanbul'un 3 aylık ortalama kazanç da yüzde 20 oldu. Ülke bazında bakıldığında, ABD 58 milyar lirayı aşan portföy değeri ile ilk sırada yer alırken, ABD’yi 25,8 milyar lira ile İngiltere, 12,1 milyar lira ile Lüksemburg, 10,4 milyar lira ile Hollanda ve 7,9 milyar lira ile Katar izledi.

Yabancı güvene geliyor

Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, Borsa İstanbul ile yabancı takas oranı arasında çok sıkı bir korelasyon olduğuna dikkat çekti. Doğan, “Doğan, ocak ayında TCMB’nin fonlama maliyetindeki artış ve para politikasındaki sıkı duruşun verdiği güven yabancı yatırımcı girişine ivme kazandır. Yabancı yatırımcının bir ülkeye girişinde hisse senetlerinin değerlemesi kadar, giriş ve çıkış yaptığı esnadaki kur tahminleri de etkili. TCMB’nin ocak ayındaki kararlarının ve mevcut faizlerin TL’yi kolay satılabilir para birimi olmaktan çıkarması, uzun süredir cazip değerlemelerin bulunduğu Borsa İstanbul’a ilgiyi artıran ana etken oldu. 16 Nisan’da gerçekleştirilen halk oylamasının ardından genel seçimlerin 2019’da yapılacağı beklentisinin artması da TL varlıkları açısından yatırımcı kararlarını pozitif etkiledi''dedi.

Getiri potansiyeli sürüyor

Rekorların ardından kısa kar satışlarının yaşanmasını olumlu karşılamak gerektiğine dikkat çeken analistler, “Birçok hissede sat geri al hesapları yapılıyor. Bunun için ara ara olumsuz haberler gündeme gelecek. Tıpkı dün Avrupa’nın Türkiye’yi siyasi denetime alma kararı gibi. Bu tür haberler yabancı yatırımcı için yerli yatırımcıya korku salıp elindeki dövizi yüksek fiyattan satma, eline geçen TL ile de ucuz olan hisse senedini geri alma fırsatı verir ” değerlendirmesi yaptı. TL bazında rekorların kırılmasına karşın endeksin dolar bazında hala 26 bin puan ile düşük seviyelerde bulunduğunu ifade eden analistler, dolar bazlı tarihi zirvenin 51 bin 70 puan olduğunu hatırlatıp prim potansiyeline dikkat çekti.

#BIST
#Borsa İstanbul
7 yıl önce