|

Borsa'dan yeni rekor 95 bin

Referandum sonrası ardarda rekor kıran Borsa İstanbul, dün 95 bini de aşarak yeni bir tarihi zirveye ulaştı. Hisselerin hala çok ucuz olduğunu söyleyen analistler, "Dolar bazlı getiri potansiyeli var" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/04/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:22 - 27/04/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Borsa İstanbul
Borsa İstanbul

Borsa İstanbul son günlerde kırdığı rekorlar ile manşetlerde. Dün 95 bin seviyesini de aşan BIST, teknik ve temel açıdan birçok gösterge dikkate alındığında diğer borsalara ve kendi ortalamalarına göre hala oldukça ucuz. Analistlerin hisse senedi yatırımlarına karar vermek için kullandığı kriterlerin başında gelen fiyat/kazanç (F/K) oranı ve piyasa değeri karşılaştırmalarında Borsa İstanbul pay piyasaları “ucuz” olarak değerlendirilebilecek bir görüntü ortaya koyuyor.

YÜKSEK KAZANÇ
POTANSİYELİ SÜRÜYOR

Teknik açıdan ise dolar bazlı BIST 100 endeksinin tarihi zirvesine göre yüzde 95 getiri potansiyeline işaret ediliyor. Uzmanlar 2017 başından bugüne en fazla borsanın kazandırdığını ancak yüksek kazanç potansiyelinin de devam ettiğini belirtiyor. Derinlik ve likidite açısından dünya borsaları incelendiğinde, fiyat/kazanç oranı 5 yıllık ortalamasının altında bulunan tek ülke Türkiye olurken, en düşük F/K oranında ise 1’inci sırada Rusya, 2’inci sırada Türkiye yer alıyor.

Veri terminalleri ve yatırım şirketlerinin analizlerine göre, F/K oranı yüzde 18’e yaklaşan Hindistan ve ABD hisse senedi piyasaları “en pahalı” iki borsa olarak hesaplanıyor. Bu iki borsanın F/K oranları, kendi içinde değerlendirildiğinde son dönemdeki yükselişlerle 5 yılın en yüksek seviyesinde görünüyor. Gelişmiş ülke borsalarının ortalama F/K oranı yüzde 16’nın hemen üzerinde seyrederken, gelişmekte olan ülke piyasalarının ortalama F/K oranı ise yüzde 12 civarında bulunuyor. Türkiye pay piyasalarındaki ortalama F/K ise 5 yıllık ortalamasının geçtiği %9,5 seviyelerine göre ucuzluğa işaret ediyor.

#BIST
#Borsa İstanbul
7 yıl önce