|

Brexit'in sarsıntıları İngiliz tüketicileri vurdu

İngiltere'de tüketici güveni ve inşaat sektörü hakkında bugün yayımlanan iki araştırma ülkenin AB'den ayrılması kararının yarattığı sarsıntının ekonomiye yansıdığını gösteriyor.

Yeni Şafak
15:08 - 28/07/2016 Perşembe
Güncelleme: 12:09 - 28/07/2016 Perşembe
Reuters
Brexit'in sarsıntıları İngiliz tüketicileri vurdu, şirketler durgunluğa hazırlanıyor.
Brexit'in sarsıntıları İngiliz tüketicileri vurdu, şirketler durgunluğa hazırlanıyor.

Brexit olarak da ifade edilen AB'den ayrılma kararı nedeniyle durgunluğa hazırlanan Londra merkezli Lloyds Banking Group 3,000 kişiyi işten çıkaracağını bildirirken, ülkenin en büyük otomobil bayi ağlarından Inchcape araba satışlarında büyümenin yavaşlayacağı tahmininde bulundu.



Referandumdan sadece bir ay sonra sonra beliren ekonomik durgunluğun sinyalleri merkez bankasının ekonomiyi destekleyici kararlar alacağı beklentilerini de güçlendiriyor. Birçok ekonomist İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) 4 Ağustos'taki toplantıda faiz indireceğini ve varlık alımlarını tekrar başlatacağını düşünüyorlar.



Kamuoyu araştırma şirketi YouGov ve Centre for Economics and Business Research (CEBR) tarafından hazırlanan tüketici güven endeksi Temmuz ayında neredeyse 5 puan ile 6 yılın en sert düşüşünü kaydetti ve 2013'ten beri en düşük seviyesi olan 106.6'ya indi.



Ankete göre insanlar özelikle evlerinin değerleri konusunda endişeli.



Konut kredisi bankası Nationwide, ev fiyatlarında Temmuz ayında hafif bir artış görüldüğünü, ancak gecikmeden dolayı verilerin referandumun etkilerini yansıtmıyor olabileceğini belirtti.



İnşaat sektöründe ise Royal Institution of Chartered Surveyors anketine göre büyüme yavaşlama kaydetti. Buna göre inşaat şirketlerinin gelecek 12 aydaki iş stokunun yüzde 1 artacağı tahmin ediliyor. Mart sonundaki bir önceki ankette yüzde 2.8 artış bekleniyordu.



İnşaat firmaları ayrıca istihdam tahminlerini tıpkı perakendecilerin yaptığı gibi düşürdü. İngiliz perakendecilerin istihdamı referandum öncesi Nisan-Haziran döneminde iki yılın en sert düşüşünü kaydetti.



Bugün yayınlanan üçüncü bir ankete göreyse, İngiltere'de maaş zamlarının yavaş ilerlemeye devam ettiğini belirtiyorlar.



Uzmanlar ekonominin Brexit nedeniyle daralmasının önüne geçmek için en önemli desteğin tüketim harcamaları olacağını belirtiyorlar. Ancak perakende sektörü içinde yapılan ve dün yapılan diğer bir anket satışların referandum sonrası keskin şekilde gerilediğini gösteriyor.




#Brexit
#İngiltere
#Ekonomi
8 yıl önce