|

Bu oranlarla yatırım olmaz

Bankaların yüksek faizlerle piyasayı sıkıştırmasını iş dünyası tepkili. İş dünyasından kime dokunsan bu konuda bin ah işitiyorsun. Büyümenin önünündeki en büyük engelin faiz oranlarının yüksek olması olduğunu ifade eden iş dünyası temsilciler, bu rakamlarla yatırım yapmanın mümkün olmadığını kaydediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/06/2017 Cuma
Güncelleme: 01:57 - 30/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Ayhan Zeytincioğlu
Ayhan Zeytincioğlu

Üyelerden kendilerine sürekli şikayet geldiğini anlatan başkanlar, bu konuda bir an önce adım atılmasını bekliyor. Faiz oranlarının yüzde 20’lere kadar çıktığını duyduklarını ifade eden Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Bizim bu konuda bir yaptırım gücümüz yok. Ancak üyelerimizden bize serzenişler geliyor. Yüzde 16-19 arasında faiz oranlarını duyuyoruz. Bu rakamlarla yatırım olur mu?” diye sordu.

YATIRIMCININ İŞTAHI KAÇIRAN ORANLAR

Yatırımcının yatırım yapmak istemediğini aktaran Zeytinoğlu şunları söyledi: “Çünkü cazip gelmiyor. Mevduatlarda sıkıntı olduğu için bankalar bir yarış içinde. Yüzde 14-15’lere yakın rakamlarda para topluyorlar. Bu durumda satış fiyatlarını etkiliyor. Satış fiyat o rakamın üstünde olmak zorunda. Öyle olunca da dolayısıyla böyle bir rakam oluşuyor” açıklamasında bulundu. Zeytinoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu noktada batmaktan çok kritik olan yeni yatırımın yapılamıyor olması. Yatırımcı için bu faizlerle yatırımın geri dönüşüm süreci çok uzuyor. Bu sefer yatırımlar erteleniyor.”


Doğu'da oranlar daha da yüksek

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar da, hem finansmana erişim hemde finansman maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı faiz konusunun yeni yatırımların önünde büyük bir engel teşkil ettiğini söyleyerek; bu durumun mevcut işletmelerin kar marjlarını önemli oranda etkilediğini belirtti. Bölgelerinde finansman maliyetlerinin ve faiz oranlarının ülke geneline göre 1-2 puan daha yüksek olduğunun herkes tarafından bilindiğini ifade eden Sayar, “Kredi Garanti Fonu kefaletiyle bir nebze finansmana erişim esnedi fakat faiz oranlarının yüksek olması bu finansmana ilişkin avantajı da negatif etkiliyor” değerlendirmesinde bulundu. Birçok hükumet yetkilisinin bugüne kadar bu konuda çağrı yaptığını hatırlatan Sayar, bankaların; sanayici ve iş çevresinin istediği rakamları sunmadığını söyledi. Faiz oranlarının uygulanan teşvik paketleri ve programlarının amacına ulaşma noktasında da engel oluşturduğunu kaydeden Sayar, “Bir kere herkes işini büyütürken bankalardan borçlanıyor. Bu konu özellikle son 2-2,5 yıldır ciddi anlamda üyelerimizin şikayet ettiği konuların başında geliyor” açıklamasında bulundu.


#Yatırımcı
#Bankalar
7 yıl önce