|

Büyüme hız kesmeyecek

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 5’in üzerinde, üçüncü çeyrekte yüzde 7 civarında, dördüncü çeyrekte de yüzde 5,5-6 seviyesinde büyümesini öngördüklerini söyledi. Zeybekci, temmuz ayı ihracatında tarihimizin en yüksek aylık artışının yakalanacağını da aktardı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/07/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:34 - 27/07/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Mithat Yenigün-Nihat Zeybekci
Mithat Yenigün-Nihat Zeybekci

Türkiye ekonomisi büyümü hızını tam gaz sürdürecek. İkinci çeyrekte yüzde 5’in üzerinde, üçüncü çeyrekte yüzde 7 civarında, dördüncü çeyrekte ise yüzde 5,5-6 seviyesinde büyüme beklediklerine dikkati çeken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracatın büyümeye devamlı olarak katkı verdiği bir ortama işaret etti. Temmuz ayında ihracat tarihimizin en yüksek aylık artışının yakalanacağını beklentisini de dile getiren Zeybekci, şöyle konuştu: “9 aydan beri mütemadiyen kesintisiz ihracat artışımız var. 2016’daki işgal girişimine rağmen, 2017’nin ilk çeyreğinde yüzde 5’lik büyüme sağlıyoruz. Bunun yüzde 2,2’sini ihracattan alıyoruz, bunlar tesadüf mü? Değil bunların hepsi hazırlanmış, planlanmış, hedeflenmiş ve hedeflerin her biri tek tek yerine geliyor."

LİBYA SORUNU İÇİN ADIM

Bakan Zeybekci, Türkiye Müteahhitler Birliği istişare toplantısına katıldı. İnşaatın yurt dışındaki en önemli ihracat kalemi olduğunun altını çizen Zeybekci, sektörün dünyada 9 binin üzerinde proje hayata geçirdiğini söyledi. Sektördeki sorunların çözümüne yönelik harekete geçtiklerini de söyleyen Zeybekci, Eximbank’ın finansman oranını yüzde 24’ten 26’nın üzerine çıkarmayı hedeflediklerine işaret etti. Barter sistemini güçlendireceklerinin de altını çizen Zeybekci, “Libya teminat mektuplarıyla ilgili derhal bir çalışma grubu kuracağız” değerlendirmesinde bulundu.

15 Temmuz işgal girişiminde dahi, kendileri için önceliğin ekonomi olduğunu belirten Zeybekci, “Artık laf üstüne laf koyma zamanı değil, taş üstüne taş koyma zamanı, iş üstüne iş koyma zamanı, üretim bandının yanına bir üretim bandı daha koyma zamanı, müteahhitlerimiz için bir ihaleyi aldıktan sonra ikincisine koşma zamanı” diye konuştu.

YENİ BİR İVMELENME ŞART

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün de, Türkiye ekonomisine ilişkin öngörülebilirliği yeniden güçlendirecek, yatırım ortamını iyileştirecek, uzun vadeli yabancı yatırım potansiyeline ivme kazandıracak bütüncül yeni bir hikayenin önemine işaret etti. Yenigün ayrıca, yurt dışı müteahhitlik sektöründe, yıllık yeni üstlenilen proje tutarının 25-30 milyar dolardan, 2016 yılında 13 milyar dolara gerilemesini giderecek çalışmalara ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.

Katar'la kardeş bağı

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'den Katar'a gönderilen acil tüketim malzemelerine ilişkin de konuştu.Zeybekci, "Aynı şey Mısır'da olsa da aynısını yapardık, Suudi Arabistan'da, Bahreyn'de, Birleşik Arap Emirlikleri'nde olsaydı aynısını yapardık. Bugün Katar'da çok önemli bir kardeşlik kazanmış olduk, diğerlerinin kardeşliği de bizim için son derece değerli" dedi.

Yurtdışında
alacaklıyız

Sektörlerindeki bir takım sorunları dile getiren Yenigün, şunları söyledi: “Libya’dan 2011 yılında çıkmak zorunda kaldık. Ancak hak ediş alacaklarımız hala duruyor ve hala teminat mektubu komisyonlarını ödemeye devam ediyoruz. Irak’ta toplam 2,5 milyar dolar tutarındaki alacaklarımız konusunda maalesef bir gelişme kaydedemedik.”


#Nihat Zeybekci
#Türkiye
#Ekonomi
7 yıl önce