|

Çarklar Aralık'ta hızlandı

İki seçim geçirdiğimiz 2015'te; sanayi çarkları yılın son ayında iyice hızlandı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, aralık ayında bir önceki yıla göre yüzde 4,5 arttı. Beklentilerin üzerinde büyüme kaydeden sanayi üretimine en büyük destek yüzde 4,8 ile dayanıklı tüketim mallarından geldi. Elektronik ve bilgisayar üretimi yılın son ayında yüzde 27,9 ile adeta zirve yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/02/2016 Salı
Güncelleme: 01:00 - 9/02/2016 Salı
Yeni Şafak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen yılın aralık ayına ve 2015 yılına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise 2015 Aralık'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 artış kaydetti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise aralıkta kasıma göre yüzde 0,8 arttı. 2015'in büyümesinin öncü göstergesi olan yüzde 4,5'lik büyüme, beklentileri aştı. Ekonomistler, aralıkta arındırılmamış sanayi üretim endeksinin 2014'ün aynı ayına göre yüzde 3,92 yükselmesini beklerken, söz konusu ay için sanayi üretimi endeksi beklentileri yüzde 1,30 ve yüzde 6 aralığında yer alıyordu.



BİLGİSAYAR ÜRETİMİ ZİRVE YAPTI


Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, 2015 Aralık'ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 yükselerek 136 değerine çıktı. 2015 Kasım'da 130,1 olarak hesaplanan söz konusu endeks, bir önceki yılın aynı ayında 130,3 seviyesinde bulunuyordu.Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, geçen yılın aralık ayında bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 2,4 arttı.Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek artış yüzde 4,8 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti. İmalat sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 27,9 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti.



SON ÇEYREK 5,8 OLUR


Finans Analisti Haluk Bürümcekçi, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında bir önceki aya göre en yüksek artışın yüzde 4,8 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleştiğini, diğer alt gruplarda ise daha sınırlı artışlar yaşandığını ifade etti. Bürümcekçi, son çeyrek görünümü açısından imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi, (PMI) Reel Kesim Güven Endeksi, kapasite kullanımı oranı ve tüketici güven endeksi ile ihracat verilerini de dikkate alarak, 2015 yılı son çeyrek için büyüme tahminini yüzde 5,8 olarak belirlediğini ifade etti.Yıllık olarak 2015 yılı büyümesinin yüzde 4,0 gerçekleşmesini beklediğini dile getiren Bürümcekçi, yüzde 3,2'lik 2016 yılı tahmini üzerindeki risklerin ise şu an yukarı yönlü olduğunu da sözlerine ekledi.



1 Kasım sanayiye yansıdı






Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Sanayi Üretim Endeksi'nin 2015 yılı Aralık ayında piyasa beklentilerinin üzerinde artış kaydettiğini belirterek, “Bu sonuç, 1 Kasım seçimleri sonrası azalan belirsizlik ortamının sanayi üretimimize olumlu yansıdığını göstermektedir” dedi. Bakan Yılmaz, 2015'in dördüncü çeyreğinde ortalama kapasite kullanım oranının bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 puan arttığını ve yüzde 75,7 olarak gerçekleştiğini belirtti. Yılmaz , bu sonuçla Güven Endeksi'nin 2015 Ekim-Aralık ortalamasının yükseldiğini kaydetti.



IMF ve Dünya Bankası büyümemizi revize etti






Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise, arındırılmamış rakamlarla sanayi üretimi artışının 2015 yılı son çeyrekte yüzde 7,6 olduğunu belirterek, “Arındırılmamış rakamlarla sanayi üretimi artışı ise son çeyrekte yüzde 7,6 olarak gerçekleşti. Büyümenin hesaplanmasına daha çok arındırılmamış rakamların yön verdiğini düşünürsek bu rakam, 2015'in son çeyreğinde güçlü bir büyümeye işaret ediyor. Bir başka deyişle son çeyrek itibarıyla sanayi tekrar ülke büyümesinin lokomotifi haline geldi ve büyümenin ana belirleyicisi oldu” açıklamasında bulundu. Bakan Işık, IMF ve Dünya Bankası'nın Türkiye'nin 2015 büyümesini revize ettiğini de hatırlattı.






#Türkiye İstatistik Kurumu
#Haluk Bürümcekçi
#sanayi
#Dünya Bankası
8 yıl önce