|

Çin’le flört bitti sırada icraat var

Yabancıların Türkiye’ye güveni giderek artıyor. 2015’te 14 milyar dolarlık yabancı yatırıma ulaşacaklarını kaydeyden Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, 2016’da hedeflerinin 16 milyar dolar olduğunu aktardı. Ermut, otomotiv başta olmak üzere birçok sektöre yatırım çekmek için Çin ve Singapur’la sağlanan temasların sonuç verdiğini belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/11/2015 Çarşamba
Güncelleme: 22:00 - 24/11/2015 Salı
Yeni Şafak

Türkiye yabancı yatırımda dikkat çekmeye devam ediyor. Dünyada en fazla yabancı yatırım çeken ülkeler sıralamasında 22. sırada bulunan Türkiye 2016 yılında uzakdoğuya açılmaya hazırlanıyor. Dün İstanbul'da 2016 vizyonunu açılayan Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, gelecekte Çin ve Singapur gibi ülkelerle daha yakın temasa geçeceklerini belirtti. 2011 yılında Çin ilişkilerinin daha çok nezaket kuralları çerçevesinde karşılıklı ağırlama şeklinde geçtiğini belirten Ermut, somut adımların atılmaya başlandığının altını çizdi.



ÇİN 2020'DE OTOMOTİVDE GÜÇLENECEK


Çin temaslarının gelecek projeksiyonunda otomotiv ağırlıklı olacağını aktaran Başkan Ermut, “2020 yılında Çin'in özellikle otomotiv sektöründe çok önemli bir yeri olacağını ve ağırlığını koyacağını inanıyoruz. Biz de bunun için çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki 2 yıl içinde ziyaretlerde bulunacağız. Çin'in bize özellikle otomotiv mühendisliği ve dizayn anlamında katkısı olacak. Yine dizayn anlamında Kuzey Avrupa ülkeleri radarımızda. 2016 yılında uzakdoğulu bir şirket petro-kimya alanında yatırım yapmaya hazırlanıyor. Yaklaşık 1 milyar dolar olacak. Bunun için Marmara Bölgesi, İzmir ve Adana-İskenderun civarında keşifler yapılıyor. Yer aranıyor. 2016'nın en büyük yatırımı olabilir. Önümüzdeki yıl içinde herşeyi belli olacak” dedi.



SEKTÖREL ÇEŞİTLİLİK SAĞLANACAK


Yabancı yatırımcıların ilgilendiği sektörlere de değinen Ermut, “Petro-kimya, ilaç, maden, finans, gıda, enerji ve otomotiv gibi alanlarda yabancı yatırımcı araştırma yapıyor. Bizim için Avrupalı yatırımcının her zaman yeri ayrı olacak. Ama pazarı çeşitlendirmemiz gerek. 2007'den bu yana daralmakta olan dünyadan pay almaya çalışıyoruz. Gelişmekte olan ülkelerin yanı sıra şimdi verdiği teşvik ve desteklerle yeri geldiği zaman az gelişmiş bir ülke bile size rakip olabiliyor. Buna rağmen yabancı yatırımları çekiyoruz ve yükseliyoruz. Dünyadan aldığımız pay yüzde 1'i geçti. 2014 yılına göre, bu yıl yabancı doğrudan yatırımlar arttı. Bu yılı 14 milyarla kapatırız. Önümüzdeki yıl ise 16 milyar doları yakalarız. Bu şaşırılacak bir rakam değil” açıklamasında bulundu.



Türk iş adamlarını liderlerle buluşturuyor


İş yapma anlamında liderlerin önemli bir yeri olduğunun altını çizen Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Ermut, ziyaretler esnasında iş dünyasının Cumhurbaşkanı ve Başbakan gibi önemli isimleri buluşturduklarına dikkat çekti.



Arda Ermut, aracı oldukları görüşmeler hakkında şöyle konuştu: “İş dünyası, liderleri çok önemsiyor. İyi bir diyalog için ve bu yatırımların kesinleşmesi adına güzel hamle oluyor. Kimisi sıkıntısını direkt dile getirdiği için rahatlıyor. Bizim kurumumuzun amacı bu; sorunları çözmek. Bizi muhattap aldıkları için yatırımlarda bizim üzerimizden sorunlarını da halletmeye çalışıyorlar. Japonya temaslarında 550 iş adamımızla birçok toplantı yaptık ve bu tarz girişimler de verimli oldu.”



Gıda ve ilaçta dev yatırımlar gündemde


Dünya devi bir şirketin gıda sektöründe yatırım yapabileceğine işaret eden Arda Ermut, “Önemli bir yatırım bekliyoruz. Satınalım ya da birleşme yoluyla bu girişim gerçekleşebilir. Bu yıl sonuna kadar bu girişimin gerçekleşeceğini biliyoruz. Bunun yanı sıra ilaç sektöründe de önemli bir yatırım gerçekleşecek. Şirketlerin isimlerini ve ülkelerini söyleyemiyoruz. Gizlilik ve yatırımın sağlığı için bu bilgileri paylaşamıyoruz” şeklinde ifade etti."Bizim kurumumuzun amacı zaten bu sorunları çözmek. Bizi muhattap aldıkları için yatırımlarda bizim üzerimizden sorunlarını da halletmeye çalışıyorlar. Japonya temasları esnasında 550 iş adamımızla birçok toplantı yaptık ve bu tarz girişimlerde verimli oldu” şeklinde konuştu.


#Arda Ermut
#Petro-kimya
#ilaç
#maden
#finans
#gıda
#enerji
#otomotiv
8 yıl önce