|

Çinli enerji devi yatırıma geliyor

Adana’da düzenlenen Enerji Zirvesi’nde konuşan Çinli Dongfang Elektrik CEO'su Wen Shugang, Türkiye’de bir şirket kurmayı düşündüklerini açıkladı. Wen Shugang, İstanbul’da kuracakları şirketle uygun buldukları projelere ortak olabileceklerini belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/11/2016 Cuma
Güncelleme: 21:40 - 24/11/2016 Perşembe
Yeni Şafak

7. Türkiye Enerji Zirvesi dün Adana'da gerçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile yerli ve yabancı enerji şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin katıldığı zirvede Türkiye'nin enerji sektöründeki atılımı konuşuldu. “Yerli Kömüre Dayalı Santral Yatırımları ve Yeni Teşvik Modeli” başlıklı oturumda konuşan Çinli Dongfang Elektrik Şirketi Üst Yöneticisi Wen Shugang, Türkiye'de şirket kurup yatırım yapacaklarını açıkladı.



Kömür konusunda da hem temiz hem de ileri düzey teknolojiler sunabildiklerini aktaran Wen Shugang, “Türkiye'de bir şirket kurmayı düşünüyoruz. İstanbul'da tescilli olan, Türkiye yasalarına uygun bir şirket kuracağız. Uygun bulduğumuz tüm projelere ortak olabiliriz” dedi.



ANA İŞİMİZ SANTRAL


Türkiye'nin enerji alanında düzenli olarak geliştiğini, ülkede yerel anlamda birçok ilerleme elde edildiğini söyleyen Wen Shugang, Dongfang'ın bir santral üreticisi olarak entegre çözümler sunduğunu anlattı. Projelerinde yerel kaynakların kullanılmasının öncelikleri olduğunu belirten Wen Shugang, Çin'in varlığını Türkiye'de de hissettiriyor olmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.





KATKI VERMEYİ DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ


Wen Shugang, “Burada geliştirmekte olduğumuz ilişkilerin Türkiye ekonomisine daha fazla katkı yapacak şekilde ilerlemesini dört gözle beklemekteyiz. Biz 53 aydır ülkede faaliyet göstermekteyiz. Bizler enerji ekipmanları üreticisi olarak dünyanın en büyükleri arasında yer alıyoruz. Bu pek çok ekipmanı kapsamakta. Su türbinleri buna dahil. Nükleer tesis soğutma sistemleri, güneş enerjisi ekipmanları bunlara eklenebilir. 2016 Ağustos sonu itibariyle dünya çapında 260 bin megavat güç üretimi ekipmanı sağlamış bulunmaktayız” diye konuştu.



BÜYÜMEK İÇİN YATIRIMA DEVAM


Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, Türkiye'nin dünyadaki yüksek enerji yoğunluğu olan stratejik ülkelerden biri olduğunu belirtti. Göçmen, “Türkiye büyümek zorunda ve büyüyor. Geçmiş yıllardaki hızlı büyüme ivmemizi güçlendirmemiz ve devamını sağlamamız lazım. Enerji bu konuda çok önemli girdilerden bir tanesi ama ülkemiz enerji kaynaklarının önemli bir kısmını ithal ediyor ve dolayısıyla cari açığımızda bu önemli bir yük oluşturuyor. Yerli ve yenilenebilir kaynaklara öncelik vermemiz gerekiyor. Türkiye şu anda dünyadaki yüksek enerji yoğunluğu olan ülkelerden bir tanesi, dolayısıyla enerji verimliliğine yatırım yapmamız gerekiyor” dedi.



TÜRKİYE'YE GÜVEN DUYMAYA DEVAM


GAMA Holding Başkan Yardımcısı Arif Özozan da bugüne kadar 4 kıtada 30'un üzerinde ve 400'den fazla projeye imza attıklarını belirterek, “Son bir yılda özellikle ülkemiz içinde ve küresel piyasalardaki negatifliklere ve tüm olumsuzluklara rağmen, Türkiye'ye ve ülkenin geleceğine güven duymaya devam ediyoruz” dedi.Enerjide Türkiye'nin dış bağımlılığını azaltmak için çalıştıklarını belirten Özozan, 2016'da 120 megavat yenilenebilir enerji santrali kurduklarını kaydetti.



ÇEŞİTLİLİĞE İHTİYACIMIZ VAR


İskenderun Enerji İSKEN Üst Yöneticisi Sırrı Uyanık da gelişmekte olan ülkelerde kömüre yatırım hızının çok yüksek olduğunu söyledi. Kömürün en önemli özelliğinin, kaynak çeşitlendirmesi olduğunu ifade eden Uyanık, “Kaynak çeşitlendirmesi denilince kaynakları birbirinin rakibi değil, tamamlayıcısı olarak görmek lazım. Türkiye gibi enerji zengini olmayan bir ülkenin bütün kaynaklara ihtiyacı var. Enerji güvenliğini sürdürülebilir olarak sağlamak önemli. Bunda ise kömürün önemli bir payı var” dedi.





#Enerji Zirvesi
#Dongfang Elektrik
#Sırrı Uyanık
7 yıl önce