|

Değişimi fark eden kazanacak

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak zirvedeki konuşmasında, “Bizler, değerlerimizle, kültürümüzle, toplumsal dinamiklerimizle ve potansiyelimizle barışık bir değişim sürecini, hep birlikte yönetmek durumundayız” diyerek, bu noktadaki en kritik sorunun, bunları yaparken, neyin merkeze alınacağı sorusu olduğunu kaydetti. Birçok hedefi ve önceliği merkeze almanın mümkün olduğunu belirten Olpak, “Eğer geleceğimize gerçekten doğru çözümlerle odaklanmak istiyorsak, hiç şüphesiz, insanı, değişim sürecinin en önemli yerine, yani merkezine konumlandırmalıyız” dedi.

Yeni Şafak ve
12:37 - 29/11/2017 Çarşamba
Güncelleme: 12:44 - 29/11/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
8. Boğaziçi Zirvesi'nde bu yılki tema, 'Geleceğin Tasarımı, Küreselleşmenin Yeni Sınavı' oldu.
8. Boğaziçi Zirvesi'nde bu yılki tema, 'Geleceğin Tasarımı, Küreselleşmenin Yeni Sınavı' oldu.

Türkiye 10 yıldır birbirinden önemli zirvelere ev sahipliği yapıyor. Uluslararası İş Birliği Platformu’nun düzenlediği ve bu yıl “Geleceğin Tasarımı, Küreselleşmenin Yeni Sınavı” temasıyla düzenlenen

8. Boğaziçi Zirvesi dün başladı. Albayrak Medya Grubu’nun sponsorluğunu üstlendiği, yarın da sürecek olan programın ilk gün oturumlarına yerli ve uluslararası siyasetçi, bilim insanı ve özel sektör paydaşları katıldı. Zirvede konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, Küresel ekonomik sistemin büyük dünya savaşlarını ve pek çok bölgesel çatışmayı da ortaya çıkardığını belirterek, “Şimdi yeni bir dönemin başlangıcındayız. Küresel ekonomi ve siyasi dengelerin değiştiği bir sürecin içindeyiz. Bu değişimi iyi değerlendirmek, geçmişte yapılan yanlışlardan ders çıkarmak zorundayız. Değişimi iyi okuyan, dönüşüme yön verenler geleceğin de kazananı olacak” diye konuştu.

TÜRKİYE KİLİT ROLDE

Önümüzdeki yıllarda enerjiye yatırım yapan ülkelerin kazançlı çıkacağını ifade eden Kopuz, şöyle konuştu: Burada Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölge hala kilit rolde. Zira yüzde 70’i bu coğrafyada yer alan petrol ve doğalgaz önemini korumaya devam edecek. İkinci alan gıda. Gıda artık çok çok daha önemli hale gelecek. Dünya nüfusu artıyor, gıda üreticisi nüfus ve gıda alanları daralıyor. Daha önemlisi kimyasal olarak temiz gıda üretme imkanı giderek daralıyor. Kopuz, gıda üretimi ve ticaretinin önümüzdeki yıllarda en önemli küresel konulardan biri olacağına dikkati çekerek; "Türkiye'nin son yıllarda yakaladığı büyüme rakamlarında rekabet ve girişimciliğin itici güç olduğu gözleniyor" ifadelerini kullandı.


Geleceğin rotası belirlenecek

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, zirvenin yeni ticaret ve yazılım fırsatlarına kapı açmak için son derece önemli bir organizasyon olduğuna dikkat çekti. Bu etkinlikte küreselleşmeye dair önemli konuları masaya yatıracaklarını söyleyen Büyükekşi, “Küreselleşmenin fırsat ve risklerini hep birlikte ele alacağız. İşbirliği fırsatlarımızı değerlendireceğiz ve geleceğe ilişkin rotamızı belirleyeceğiz. Ancak daha önemlisi birbirimizi daha iyi tanıyacağız ve birbirimize kulak vereceğiz” dedi.

TUSAŞ/TAI’DEN 10 milyar $’lık ciro hedefi

Savunma sanayiinde yerli ve milli projelere öncelik veren Türkiye, mühendislik alanında da oyuncu olmaya başlıyor. Bu konuda AR-GE faaliyetlerine hız verdiklerini anlatan TUSAŞ/TAI Genel Müdürü Kotil, 10 yıl içinde 10 milyar dolarlık bir ciroyu hedeflediklerini belirtti.

Türk savunma ve silah sanayii yerlileşme politikalarının meyvelerini toplamaya başladı. Sektör firma ve kurumları, ihracat pazarlarını her geçen gün geliştirirken cirolarda da hedef büyüttü. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) Genel Müdürü Temel Kotil, 10 yıl içinde 10 milyar dolarlık ciro hedeflediklerini belirterek, “Bu gerçekleşirse bizim Türkiye’de diğer firmalara vereceğimiz iş, 10 yıl içinde 3 milyar doları çok rahat bulacak.” dedi. Kotil, “Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı Havacılık Sanayi Geliştirme Programı” kapsamında gerçekleştirilen “Büyüyen Küresel Havacılık Tedarik Zincirinde Türkiye” başlıklı paneldeki konuşmasında, Boeing’in Türkiye’de birçok çalışması olduğunu belirterek, Boeing’in ulusal havacılıkla ilgili çalışmalarını devam ettirmesi gerektiğini vurguladı.

KÜRESEL OYUNCU OLMAYA HAZIRIZ

Türkiye’de sektör için parça üretimi açısından altyapının hazır olduğunu bildiren Kotil, “Boeing, Türkiye’de alt sistemleri ve detay parçaları ürettirebilir. Türkiye, mühendislik alanında da oyuncu olmaya başlıyor" dedi. Boeing'in bunu da iyi takip etmesi gerektiğine vurgu yapan Kotil, "Devletin koyduğu bir vizyon var; Türkiye önümüzdeki 10 yılda dünyadaki havacılık sektörünün yüzde ikisine ulaşmak istiyor. Bu da aşağı yukarı 15-20 milyar dolar yapıyor. Türkiye, bu ciroya bütün şirketleriyle ulaştığı zaman dünyada bir oyuncu olacak” diye konuştu. Kotil, Türkiye’nin oyuncu olmasında Boeing’in de yardımcı olabileceğini belirterek, Boeing’in Meksika’daki çalışmalarını takip ettiklerini, Meksika’nın havacılık açısından cennet olduğunu söyledi.


Boeing’e yüz binlerce parça üretildi

Kale Havacılık Genel Müdürü Latif Cengiz de Kale Grubu’nun 2005 yılından beri Boeing ile çalıştığını belirterek, bugüne kadar ve Boeing için 100 binlerce parça ürettiklerini bildirdi. Cengiz, “Artık bizim daha fazla katma değer yaratan ürünlere konsantre olmamız lazım. Kale için 12 yıldan sonra Boeing’te bir aşama. Çünkü biz hiçbir zaman sistem üretmemiştik. Boeing'de dizayn çalışmaları devam ediyor. Biz burada da buna katılım sağladık." ifadelerini kullandı. Bu endüstrileşme programında biraz daha geniş düşünülmesi gerektiğine işaret eden Cengiz, "Vizyonumuzu biraz daha açıyor olmamız lazım, şirketler için, ülkemiz için, Boeing için biraz daha katma değer yataracak" açıklamasında bulundu.

#8. Boğaziçi Zirvesi
#Savunma sanayi
6 yıl önce