|

Denizaltı fiberle 17 ülke buluştu

Türk Telekom International’ın tek Türk şirketi olarak yer aldığı dünyanın en yüksek kapasiteli denizaltı veri hattı konsorsiyumlarından SEA-ME-WE 5 projesi tamamlandı. Asya’dan Batı Avrupa’ya kadar 17 ülkeyi birbirine bağlayan fiber veri hattı projesiyle Türkiye uluslararası data akışında köprü vazifesi görecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/02/2017 Çarşamba
Güncelleme: 05:46 - 22/02/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye data akışında köprü vazifesi görecek
Türkiye data akışında köprü vazifesi görecek

Türk Telekom iştiraklerinden Türk Telekom International'ın Marmaris'te inşa ettiği istasyonuyla dâhil olduğu 17 ülkeyi birbirine bağlayan denizaltı fiber veri hattı projesi “SEA-ME-WE 5” faaliyete geçti. Projenin tamamlanmasıyla Türkiye'yi bölgesinde dijital üs haline getirmek adına önemli bir adım daha atılarak uluslararası data akışında bölgesel köprü vazifesi görmesi sağlandı. Batı Avrupa'dan Orta Doğu ve Güney Doğu Asya'ya uzanan ilk fiber denizaltı bağlantısı olmasının yanı sıra en kaliteli ses ve veri trafiğinde en az gecikme oranı ile dikkat çeken SEA-ME-WE 5, toplam 20 bin kilometrelik hat uzunluğuna sahip. Tanıtım toplantısında verilen bilgilere göre toplam yatırım bedeli 700 milyon doları bulan projede Türk Telekom'un payı ise 50 milyon dolar oldu.



2016'DA YILIN PROJESİ ÖDÜLÜ


Denizaltı fiber projesinin lansman toplantısı Türk Telekom International'ın ev sahipliğinde, konsorsiyum üyesi 19 operatörün üst düzey yöneticilerinin katılımı ile İstanbul'da gerçekleştirildi. Global Carrier Awards 2016'da “Yılın Projesi” ödülüne layık görülen SEA-ME-WE 5'ın tamamlanması ile birlikte Türkiye; hızla artan veri ihtiyacını 24Tbps başlangıç kapasitesi ile karşılayabilecek bir alt yapıya sahip oldu. Türkiye'nin dünya ile dijital iletişimini denizaltından sağlayan SEA-ME-WE 5, bu sayede geleceğin genişbant yoğunluklu uygulamaları, yüksek ebatta kurumsal veri alışverişi, internet TV ve online oyun servisleri için her geçen gün artan ihtiyacı karşılayacak nitelikleri de barındırıyor.



YÜKSEK KAPASİTELİ YATIRIM


Tanıtım toplantısında konuşan Türk Telekom International Grubu İcra Kurulu Başkanı Mehmet Toros, Türkiye'nin kıtalararası bir veri köprüsü konumunu güçlendirme stratejisiyle çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Toros, bu doğrultuda, SEA-ME-WE 5 projesine 2015'te üye olduklarını ve geçen yıl Marmaris İstasyonunu inşa ettiklerini dile getirdi. Toros, şöyle devam etti: “Türkiye'nin dünya ile dijital iletişimini de güçlendiren SEA-ME-WE 5 ile hızla artan veri ihtiyacını en yüksek seviyeden karşılayabilecek altyapı da inşa edilmiş oldu. Böylelikle müşterilerimizin yüksek kapasiteli veri iletişimi ve altyapı ihtiyaçlarına en iyi çözümleri sunacağız.”





Asya'dan Avrupa'ya uzandı


SEA-ME-WE 5 Yönetim Komitesi Başkanı Linette Lee, tamamlanan projenin tanıtım toplantısında şu değerlendirmelerde bulundu: “Telekomünikasyon sektöründe bir kilometre taşı oluşturan SEA-ME-WE 5 daha fazla ticaret ve ekonomik büyüme için fırsat yaratacak; ülkeler ve farklı kültürler arasındaki bağları güçlendirecek.


SEA-ME-WE 5 projesi, modern teknolojisiyle Asya'dan Batı Avrupa'ya uzanan rota üzerinde eşsiz bir iletişim kalitesi sunacak.”


#Türk Telekom
#Asya
#Batı Avrupa
7 yıl önce