|

Devlet borcunu bilmiyor

Muhasebat Genel Müdürü Galip Taşdemir, "Günümüzdeki sistemde devlet, hesabını izleyemiyor. Hakkari'deki saymanlıkta ne kadar para var bilinmiyor" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 25/09/2001 Salı
Güncelleme: 20:42 - 28/11/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Devletin gelir ve gider hesabının şeffaflaştırılması amacıyla atılan adımlar kapsamında, bilanço yöntemi de değiştiriliyor. Şirketler gibi devletin de bilançosunun çıkarılacağı "tahakkuk esaslı muhasebe sistemi" pilot uygulama ile hayata geçiriliyor. Gelecek yıldan itibaren uygulanacak sistemle, devletin kasasında ve bankalarda ne kadar parası olduğu, kime ne borcu, kimden ne alacağı bulunduğu bilançoda izlenebilecek.



Muhasebat Genel Müdürü Galip Taşdemir, yaptığı açıklamada, Türkiye"nin, önümüzdeki yıl şu anki nakit esaslı muhasebe sistemini kısmen, 2003 başında da tümüyle terkedeceğini söyledi. Eski sistemin yerini, kasadaki nakit durumundan borç ve alacaklara kadar herşeyin izlenebildiği tahakkuk esaslı muhasebe sistemi alacak.



Bu sistemde, aynı şirket bilançoları gibi devlet bilançosu da çıkarılacak ve bu bilançoda kasa ve bankalardaki paralar, ödeme dönemi gelen her türlü alacak ve borç, devletin mal varlıkları, özellikle de Hazine arazileri yeralacak.



Merkezi sistem getirilecek


Yeni sistemin yılbaşından itibaren belirlenecek kamu kuruluşlarında pilot olarak uygulamaya gireceğini, 2003 yılı başında da eski sistemin yerini tamamen tahakkuk esaslı muhasebeye bırakacağını kaydeden Muhasebat Genel Müdürü Taşdemir, şöyle konuştu:



"Günümüzde uygulanan sistemde devlet, hesabını izleyemiyor. Borcunu dahi göremiyor. Örneğin bir müteahhit, hakedişi için ya da belediye doğalgaz, su gibi alacakları için geldiğinde, eğer saymanlıkta para yoksa bu kayıtlara bile girmiyor. Aynı şekilde Hakkari'deki saymanlıkta ne kadar para var bilinmiyor. Yeni sistemde para olmasa da, ödenmesi gerekli herşey bilançoya borç olarak girecek."


#Muhasebat Genel Müdürü Galip Taşdemir
#Gelir ve gider hesabı
23 yıl önce