|

Devrim niteliğinde adımlar attık

Daha önce karşıdan izlediği enerji politikalarına şimdi, stratejik önemi ve artan yatırımları ile dahil olan Türkiye; sektörün olimpiyatları olarak kabul edilen Dünya Petrol Kongresi’ne ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin enerjideki anahtar rolünü ve yeni vizyonunu dünyaya anlatan Enerji Bakanı Berat Albayrak, “Enerjideki hamlelerimiz sürecek” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/07/2017 Salı
Güncelleme: 02:38 - 11/07/2017 Salı
Yeni Şafak
Enerji Bakanı Beral Albayrak
Enerji Bakanı Beral Albayrak

Küresel enerji savaşlarının had safhaya ulaştığı bir ortamda Türkiye, 22. Dünya Petrol Kongresi’ne ev sahipliği yapıyor. Ortadoğu’daki enerji kaynaklarını elde etmek amaçlı harita savaşlarının yaşandığı, Suriye ve Doğu Akdeniz’de Rusya ile ABD restleşmesinin had safhaya çıktığı bir ortamda dünya enerji devleri İstanbul’da buluştu. Azerbaycan, Sırbistan, Arnavutluk, Bulgaristan devlet başkanları ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yer aldığı zirvede; enerji politikalarının çatışmaya değil işbirliğine kapı aralaması mesajı verildi.

Petrol endüstrisinin ‘Olimpiyat Oyunları’ olarak adlandırılan organizasyonda çok sayıda siyasetçi bilim adamı ve sektör temsilcisi görüş ve beklentilerini paylaştı. Üç gün boyunca yapılan oturumlarda katılımcılar endüstrinin geleceğini tartıştı. TANAP, Türk Akımı gibi dev projelerle enerji koridorunun merkezine yerleşen Türkiye’nin sahip olduğu jeopolitik konumu sayesinde bölgesel petrol ve doğal gaz projelerinde öncü rol oynadığına dikkat çekildi.

PETROL VE DOĞALGAZ HAMLEMİZ SÜRECEK

22. Dünya Petrol Kongresi kapsamında düzenlenen ‘Cumhurbaşkanlığı Seremonisi’nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin son yıllarda enerji alanında devrim niteliğinde adımlar attığını vurguladı. Türkiye’nin bu alandaki gelişmeyi büyüyen ve gelişen dinamik yapısı dolayısıyla elde ettiğini ifade eden Albayrak, kişi başı elektrik talebinin OECD ülkeleri arasında en hızlı artan ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekti. Balebi karşılamak için elektrikteki kurulu gücün neredeyse üç katına çıkarıldığını anımsatan Albayrak, “Milli enerji ve maden politikasını hayata geçirdik. Arama ve üretim faaliyetleri ekseninde denizlerimizde petrol ve doğalgaz aramalarına yoğun bir şekilde devam ediyoruz” dedi.

KEŞİF VE SONDAJA YOĞUNLAŞIYORUZ

Sismik araştırmaların ardından keşif ve sondaj çalışmalarına da önümüzdeki dönemde yoğun bir mesai harcayacaklarını ifade eden Albayrak, “Akdeniz’deki çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Karadeniz’e bu anlamda aynı yoğunlukta eğiliyoruz. Sismik araştırmaların ardından keşif ve sondaj çalışmalarına yoğun bir mesai harcayacağız. Bakü-Tiflis-Ceylan-TANAP ve Doğu Akdeniz gazının önemli projeler olduğunu düşünüyoruz. Türkiye, enerji sorunlarını çözmede anahtar bir konumda bulunuyor. Gerek ekonomik gerekse de enerji diplomasisi üzerinde kurduğu ilişkilerde anahtar rolünün devam edecek” diye konuştu.

DEPOLAMADA
BÖLGENİN EN BÜYÜĞÜ OLMA HEDEFİ

Enerji politikalarının bölgesel ve küresel ölçekte kazan-kazan prensibine dayandığına dikkati çeken Albayrak, şunları kaydetti: “Doğalgaz sektöründe 2 temel hedefimiz var. Birincisi altyapımızı geliştirmek, ikincisi uzun dönemli işbirliklerini artırmak. Dünya doğalgaz piyasasında yaşanan değişiklikleri yakalamak için LNG kapasitemizi artırıyoruz. Doğalgaz iletim şebekemizin günlük taşıma kapasitesini 190 milyon metreküpten 300 milyon metreküpe, takip eden iki yıl içinde de 400 milyon metreküpe çıkaracağız. 2023 itibarıyla 11 milyar metreküplük doğalgaz depolama kapasitesine ulaşarak bu anlamda bölgedeki en büyük kapasiteye sahip ülkelerden biri olacağız.”

Çok iyi hazırlandık

Kongrenin “eşsiz güzellikleriyle ünlü şehr-i İstanbul’da” yapılmasından büyük bir kıvanç duyduğunu ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, dünyanın petrol ve doğalgaz alanındaki en önemli etkinliklerinden biri olan bu kongreye 2014’ten beri çok iyi bir şekilde hazırlandıklarını söyledi.



Petrolün geleceği
İstanbul'da konuşuluyor

İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen 22. Dünya Petrol Kongresi’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Başbakan Binali Yıldırım ile 50'ye yakın bakan katıldı.


Türkiye bu olimpiyat için çok çalıştı
Dünya Petrol Konseyi Başkanı Jozsef Toth da kongrenin organizasyonuna verdiği destek nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti. Toth, Dünya Petrol Konseyi’nin 1933 yılında kurulduğunu ve petrol sektörünün bütün faaliyetlerini içinde barındırdığını anlattı. Kongrenin üç yılda bir gerçekleştirildiğini hatırlatan Toth, şunları söyledi: “Türkiye bu kongreyi alabilmek için çok sıkı çalıştı. Çünkü biliyorsunuz kongrenin alınabilmesi için de rekabet var. Bu organizasyon aynı zamanda petrol endüstrisinin ‘Olimpiyat Oyunları’ olarak adlandırılıyor.

#Dünya Petrol Kongresi
#Enerji Bakanlığı
#Berat Albayrak
7 yıl önce