|

Doğalgazda kapılar Türkiye’ye açılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye’nin doğalgaz ticareti merkezi olma hedefine yönelik çalışmalara hız verdi. Türkiye’nin şu an uluslararası alanda 5 doğalgaz boru hattı bulunuyor. Bakanlık, TANAP ve bu projenin Avrupa ayağı olarak görülen TAP ile Türk Akımı’ndaki gelişmeleri yakından takip ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/11/2016 Pazar
Güncelleme: 21:26 - 19/11/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2017 Yılı Bütçe Sunumu'nagöre, Türkiye transit petrol ve doğalgaz boru hattı projelerinde jeopolitik ve stratejik liderliğini sürdürmek istiyor. Avrupa'nın en fazla enerji ithal eden ülkeleri arasında yer alan Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketimi yaklaşık 50 milyar metrekübü buluyor. Bu kapsamda arz güvenliğini garanti altına almak isteyen Türkiye, doğalgaz boru hatları projelerine ağırlık veriyor.



ULUSLARARASI BEŞ PROJE


Türkiye'nin şu an uluslararası alanda 5 doğalgaz boru hattı bulunuyor. Türkiye, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı, Mavi Akım ve Türkiye-Rusya Doğalgaz Boru Hattı ile Türkiye-İran Doğalgaz Boru Hattı'ndan gaz tedarik ederken, Avrupa ile bağlantıyı sağlayan Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı üzerinden de Yunanistan'a gaz gönderiyor. Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin 2019'da hayata geçmesi planlanıyor. Proje kapsamında inşa edilecek iki hattan toplam 31,5 milyar metreküp doğalgaz geçecek. Bu miktarın 15,75 milyar metrekübü Türkiye'ye, kalan kısmı ise Avrupa'ya gönderilecek.



Muhtemel projeler İsrail ve K.Irak'la


Türkiye'nin doğalgaz ticaret merkezi olma hedefine önemli katkı sağlayacak iki daha proje dikkat çekiyor. Bunlardan biri Türkiye-İsrail Doğalgaz Boru Hattı Projesi. İki ülke arasındaki ilişkilerinin normalleşme sürecine girmesiyle İsrail ve Doğu Akdeniz bölgesindeki doğalgaz projeleri yeniden gündemde. Türkiye, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden almayı planladığı doğalgaz için de somut adımlar atmaya başladı. Bu kapsamda nisanda K.Irak sınırından Mardin'e uzanması planlanan 185 kilometrelik Şırnak doğalgaz boru hattının ihalesi yapıldı.


#Doğalgaz
#Petrol
#Türk Akımı
7 yıl önce