|

Düşük faiz için enerjik destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bankalara yönelik faiz indirim çağrısına destek sürüyor. Son dönemde artan yatırımlarıyla dikkat çeken enerji sektörü temsilcileri, yüksek faizlerin yeni yatırımlara büyük engel olduğunu belirtti. Erdoğan’ın faiz indirim çağrısına tam destek veren temsilciler; "İndirim gerçekleşirse üretim, istihdam ve ihracatımız katlanır" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/09/2017 lundi
Güncelleme: 11:27 - 18/09/2017 lundi
Yeni Şafak
​Düşük faiz için enerjik destek
​Düşük faiz için enerjik destek

Ülkemizde özellikle son yıllarda enerji sektöründe atılan adım ve yapılan yatırımlar büyük dikkat çekiyor. Cari açığı kapatmada en önemli sektörlerin başında enerjinin geldiğini ifade eden uzmanlar, bu alana verilecek destekle üretim, istihdam ve ihracatın katlanacağını belirtiyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yatırımların önünün açılması için faizlerin düşürülmesi çağrısına bir destekte enerji sektöründen geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizle olan mücadelesinin destekçisi olduklarını duyuran enerji sektörü temsilcileri, yüksek faizin sektör için ayak bağı olduğunu savunuyor.

EPGİS’TEN MÜCADELEYE DESTEK

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası EPGİS, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup yazarak, yüksek faizle mücadele çalışmalarını desteklediğini duyurdu. İstasyoncuların da yüksek faizden dertli olduğunun altını çizen EPGİS, bu konuda üzerine düşen görevi yapmaya hazır olduğunu bildirdi. Faizlerin çok yüksek olduğu gerçeğinin yansımasını sektör olarak çok yakıcı şekilde yaşadıklarını dile getiren EPGİS Yönetim Kurulu Başkanı Fesih Aktaş, “İstasyon işletmecileri, bankaların sektörümüze uyguladığı fahiş faizler ve komisyonlardan belini doğrultamaz hale gelmiş durumda” değerlendirmesinde bulundu.

ANAHTARLARIMIZI BANKALARA TESLİM ETME NOKTASINDAYIZ

İstasyonlardaki kredi kartlı akaryakıt ve LPG satışlarına bankaların uyguladığı pos oranlarının çok yüksek olduğuna vurgu yapan Aktaş, “ Kullandırdıkları kısa ve orta vadeli kredilerin faizlerini ödeyebilmek de istasyonlar açısından neredeyse imkânsız hale gelmiş durumda. Sadece bu nedenlerle, çok sayıda işletme sahibi, istasyonlarının anahtarını bankalara teslim etme noktasında” açıklamasında bulundu. Yüksek faize karşı sektör olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanında yer aldıklarının altını çizen EPİGİS Başkanı Aktaş, “Tüm ülke ekonomisini de olumsuz etkileyen bu sorunun çözümü konusunda üzerimize düşen görevi yapmaya, aksiyon almaya hazırız” diye konuştu.

AÇIĞI KAPATAN SEKTÖRÜZ

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM), Başkanı Oğuzhan Akyener de; Türkiye’nin cari açık sorununu giderecek olan en önemli faktörlerden bir tanesinin enerji sektörü olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin son dönemde özellikle yenilenebilir enerji alanında yaptığı yatırımlara vurgu yapan Akyener; “Türkiye enerji denkleminin en büyük değişkeni petrol ve doğalgaz. Çünkü biz bunun yüzde 90’dan fazlasını ithal ediyoruz” diye konuştu. Cari açığı etkileyen iki önemli unsurun petrol ve doğalgaz olduğuna dikkati çeken Akyener, “Bu alanda yüksek faizlerin düşürülmesi, yatırımların da artması anlamına geliyor” dedi.

FAİZ DÜŞERSE PİYASALAR CANLANIR

Faizler düşerse enerji piyasasının canlanacağını anlatan Akyerner, “Piyasaların canlanmasıyla birlikte insanlar parasını mevduata yatırmak yerine yeni yatırımlara ve gelişimlere kalkışabiliyorlar. Türkiye’de özellikle yenilenebilir enerji, yenilenebilir enerji kaynaklı alanlara ciddi bir ilgi var. Bu alanda yatırımlar artıyor. Bu noktada dışarda da çok yatırımcı çekmeye başladık” diye konuştu. Türkiye’de yatırım ortamının güvenli ve devlet teşviklerinin güçlü olmasının etkili olduğunu ifade eden Akyener, “Bunu değerlendirmek için de üretim, istihdam ve ihracatı arttırmak gerekiyor. Faizlerin düşürülmesi bu noktalarda çok işe yarayacak” şeklinde konuştu. 

  • YERLİ ÜRETİCİYE DESTEK ŞART
  • TESPAM Başkanı Oğuzhan Akyener, Türkiye’de yüksek faizi düşürme politikalarını özellikle enerji yatırımını teşvik etme açısından kullanılabilmesinin geri dönüşü çok daha etkili kılacağını söyledi. Bunun için özellikle yerli üreticiyi desteklemek gerektiğini savunan Akyener, “Yabancı yatırımcılar zaten daha düşük faizlerle yurt dışından da parayı bulup gelebiliyor. Özellikle yerli yatırımcıyı teşvik edersek, Türkiye’de çok daha hızlı ilerleriz” dedi.
#Recep Tayyip Erdoğan
#Oğuzhan Akyener
#TESPAM
#Fesih Aktaş
#EPGİS
il y a 7 ans