|

Edirne’nin sırtı yere gelmez

Kırkpınar için her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği Edirne'de esnafın yüzü gülüyor. İlgi o kadar yoğun ki, otellerin yetersiz kalması sonucu bazı ziyaretçiler Selimiye’nin bahçesinde sabahladı. EDESOB Başkanı İnağ, "Organizasyonun kent ekonomisine büyük katkısı var" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/08/2015 Cumartesi
Güncelleme: 20:25 - 31/07/2015 Cuma
Yeni Şafak

654. Edirne Kırkpınar Yağlı Güreşleri 20-26 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşti. Etkinlik süresince Edirne, yerli ve yabancı ziyaretçi akınına uğradı. Festival kapsamında ziyaretçilerin içerisinde, konaklama, yeme içme, yöresel ürünler alışverişi gibi aktivitelerle bölge ekonomisine büyük katkı sağlanıyor. Kırkpınar güreşleri için Edirne'ye giden ziyaretçi sayısında yoğun artış olması nedeniyle otel sayıları yetersiz kalırken; ziyaretçiler Selimiye Cami'sinin bahçesinde ve parklarda konakladı.



GELEN TURİST KALACAK YER BULAMIYOR


Festival boyunca gelen turist sayısında net bir rakama ulaşmak mümkün değil. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali, güreşe meraklı olan herkes, tüm Türkiye'den, dünyadan Edirne'ye akın ediyor. Gelen ziyaretçilerden kimisi otellerde konaklıyor, kimisi otellerde yer bulamıyor ve kendine konaklayabilecek güvenli alanlar seçiyor, kimisi ise ilde bulunan eşinde dostunda kalıyor. Dolayısıyla sayısal olarak ölçülmesi mümkün olmayan, fakat tahmini değerlerle ifade edilebilen bir turizm potansiyeli oluşuyor. Kırkpınar organizasyonunun çok eski ve köklü bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Emin İnağ, Edirne Kırkpınar güreşlerinin dünya üzerindeki en büyük yağlı güreş organizasyonu olduğunu ve organizasyonun Edirne Belediye'sinin çalışmaları


ile UNESCO somut olmayan dünya kültür mirasları listesine girdiğini belirtti.



BÖLGEYE GELEN KİŞİ SAYISI KAYIT ALTINA ALINMALI


Kırkpınar etkinlik günleri süresince de il ekonomisinin canlanmasında çok büyük katkı sağlanıyor. Edirne Belediyesi bu yıl yerli ve yabancı ziyaretçiler olmak üzere hafta içinde yaklaşık 2 bin 500 kişinin ağırlandığı, ve ayrıca konaklamanın yetersiz kaldığı durumlarda da Edirne Valiliği, İl Müdürlüğü ve meslek kuruluşlarının tesislerinde hafta içerisinde 600 kişilik yerli ve yabancı ziyaretçi konakladı. Bu değerler, kurumlar aracılığı ile ölçebildiğimiz değerler yukarıda bahsedilen hususlardan dolayı kayıt altına alınamayan, bağımsız yatılı misafirlerde var.



GIDA VE HEDİYELİK EŞYA HAREKETLİ


Güreşleri izlemek için gelen ziyaretçilerin hediyelik eşyalara yoğun ilgi gösterdiğini kaydeden İnağ, şunları dile getirdi:


''Özellikle yiyecek içecek sektörü ve hediyelik eşya sektörlerinde büyük hareketlilik yaşanıyor. 'Edirne Tava Ciğer'in ününü de göz önüne alırsak spesifik sektör olarak tava ciğerciler oldukça yoğun bir dönem geçiriyor. Bir diğer önemli ürün topluluğuda aynı zamanda hediyelik alanına da giren 'Badem ezmesi' ve 'kavala kurabiyesi (bağdemli kurabiye)' satışları artıyor. Edirne'de bulunan kapalı çarşılar da ziyaretçi akınına uğruyor.''



Tesisler yetmedi Selimiye'yi mesken tuttular


15 bin kişilik kapasiteye sahip olan Kırkpınar güreşlerinin gerçekleştirildiği alan etkinlik süresi boyunca dolup taştı. Edirne'de toplam yatak kapasitesi il merkezi ve ilçeler dahil olmak üzere 2 bin 200 olduğu ancak bu hafta içerisinde yatak sayısının yeterli olmadığı ortaya çıktı. Gelen ziyaretçilerin bir kısmı konaklamalarını açık alanlarda kendi imkanlarıyla yaparken; kimi ziyaretçiler ise günü birlik ve ya yakın illerde konakladı.



Otellerin bir hafta boyunca tam kapasite çalıştığını aktaran Ticaret Odası Başkanı İnağ,''Edirne İlinde son 5 yılda yapılan oteller ile konaklama sektöründe önemli bir gelişim sağlanmıştır. Ancak bu yeni yapılan otellerde Kırkpınar için gelen turist talebini karşılayamıyor” diye konuştu. İnağ, Kırkpınar'a yurt genelinden gelen katılımcıların göz önüne alındığında özellikle Antalya, Samsun, Karamürsel yörelerinden gelen yoğun katılımcı ve izleyicilerin yöre ekonomilerine katkı sağladıklarını söyledi.





#Edirne Kırkpınar Yağlı Güreşleri
#Kırkpınar etkinlik günleri
#Edirne Tava Ciğer
9 yıl önce