|

EKK için tam not

Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı EKK Kararlarına tam not veren iş dünyası 2017 yılını iple çekmeye başladı. İnşaattan KOBİ’ye onlarca sektörün temsilcileri hem altyapı hem de mali katkıyı kapsayan devlet desteklerinin ülkeyi düzlüğe çıkaracak yatırımlara cansuyu olacağını vurguladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 23:58 - 9/12/2016 Cuma
Yeni Şafak

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) Kararları, İnşaattan KOBİ'ye tekstilden ihracatçıya kadar birçok sektörde yeni yıla dair planlanan yatırımları hayata geçirecek motivasyonu yeşertti. Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı EKK Kararlarını değerlendiren İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, söz konusu kararların içerisinde yer alan, yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesinin verilecek olması ile yurtdışı müteahhitlik işlerine ilişkin olan sıfır faiz uygulamasının inşaat sektörü için büyük önem arz ettiğini vurguladı.



PİYASAYA GÜVEN


Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Genel Başkanı Mustafa Koca ise, yeni kararlarda hükümetin yatırımcıyı desteklemesinin ön plana çıktığını belirterek, "Prim ödemelerinin ötelenmesi, asgari ücret desteğinden yararlanılması, 'esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde 2017 Ocak, Şubat, Mart, üç aylık primlerini 2017'nin Ekim, Kasım, Aralık ayına ötelenmesi işe yarar” dedi. Koca, bu desteklere yeni kaynak oluşturmak anlamında vergilere müracaat edilmemesinin de güven artırıcı olduğunu kaydetti.



YATIRIM İŞTAHI ARTTI


Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, TMB üyelerinin de bu süreçte taahhüt projeleri, kamu-özel, yap-işlet-devret ve gayrimenkul yatırımları olmak üzere çeşitli kollarda daha fazla üretim ve istihdam için çalışcağını ifade etti. Kararlar çerçevesinde inşaat yatırımlarına da ilave imkanlar sağlandığını kaydeden Yenigün, "Fon kullanım vadelerine ve kaynaklara ilişkin detaylar henüz açıklanmasa da, TMB Yönetimi, hükümetimizin adımlarını desteklemektedir" dedi.



KOBİ'Yİ TEŞVİK EDER


İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise, açıklanan önlemleri beklediklerinin de üstünde bulduklarını kaydetti. Tanrıverdi, “Önlemlerin özellikle küçük ölçekli ihracatçıları yeni pazarlar bulma konusunda teşvik edecektir” açıklamasında bulundu. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da, ekonomik önlemler paketinin reel sektörün nakit akışı ve finansmana erişimini kolaylaştıracağını söyledi. Burkay, "Sunulan destekler, firmalarımızın yatırım iştahını da artıracak. İstihdamın artırılması ve ihracatçıya sağlanan destekler de 2017'ye umutlu girmemizi sağladı” diye konuştu.



NAKİT DESTEĞİ ÖNEMLİ


İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun da şunları kaydetti: “Piyasadaki nakit sıkışıklığını gidermek adına kredi garanti fonu kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacminin oluşturulmasını sevindirici buluyoruz.”



Cesaret verici


Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Süleyman Kocasert, EKK kararlarıyla finansman sorunlarının çözüleceğini dile getirdi. Kocasert, Eximbank kaynaklarının artırılması, KGF garantili kredilerin sağlanması, SGK primlerinin ötelenmesinin cesaret verici olduğunu belirtti.



EKK kilidi açtı


KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, EKK kararlarıyla 250 milyar liralık kredi hacmi elde edilerek ekonomiye kaldıraç oluşturuluduğudunu belirtti. Özgenç, "KOBİ'ler, borcunun bir kısmını ödeyip, mal alabilecek. Bu tedbirlerle ekonomideki kilit açılmış olacak" dedi.



Talepler oldu


Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, EKK'daki teşvik ve destek paketinin ticaret erbaplarına nefes olacağını aktardı. 2017'de istihdam, üretim ve ihracatta daha iyi rakamlara ulaşacaklarını kaydeden Kösemusul, "İş dünyamızın taleplerinin birer karşılığı olmuş, moral vermiştir" diye konuştu.





#EKK Kararları
#KOBİ
#Tahir Tellioğlu
7 yıl önce