|

Enerjide güven veren partneriz

23. Dünya Enerji Kongresi’nin basın tanıtımında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Türkiye, bugüne kadar yürütülen enerji projelerine güven veren bir partner oldu” dedi. Kongrenin ilk gününde enerjiyle ilgili önemli tespitlerde bulunan Dünya Enerji Konseyi de açıklamasında, kişi başına düşen enerji talebinin 2030’dan önce zirveye ulaşacağını belirtti.

Yeni Şafak
04:00 - 10/10/2016 Pazartesi
Güncelleme: 05:04 - 10/10/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin bugüne kadar yürütülen enerji projelerine güven veren bir partner olduğunu belirterek, “Türkiye, bölgedeki barışa katkı sağlamaya devam edecek, bu paradigmayı 'barış için paylaş' mottosu üzerine kurduz" dedi. Albayrak, İstanbul'da dün başlayan ve 13 Ekim'e kadar devam edecek 23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında İstanbul Kongre Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Türkiye'nin coğrafi bir terimin çok ötesinde, batı ve doğuyu bağlayan sadece bir kara parçası değil, bölgesinde istikrara sahip enerji köprüsü kuran bir ülke olduğunu vurgulayan Albayrak, Türkiye'nin, “Avrupa'nın enerji arz güvenliği Türkiye'den başlar" söylemini desteklediğini, bölgesel huzur ve barışın sağlanmasında çözüm odaklı yaklaşımına devam edeceğini anlattı. Bu manada yürütülen enerji diplomasisinin temelinin barış ve istikrarın kaynağı olması gerektiğini ifade eden Albayrak, “Türkiye, bugüne kadar yürütülen enerji projelerine güven veren bir partner oldu. Özellikle Ortadoğu ve Avrasya'daki kaynakların dünya pazarlarıyla buluşması için önemli bir ortak konumundayız" dedi.



'BARIŞ İÇİN PAYLAŞ' MİSYONU


Bakan Albayrak, Türkiye'nin enerji sektöründeki paradigması olan “barış için paylaş" mottosunun bir zamanlar kan, gözyaşı ve savaşlarla birlikte anılan enerji kaynaklarına hakim olma çabası yerine enerjinin üretimi, dağıtımı ve paylaşımı noktasında bölgesel ittifakların kurulmasında itici bir güç olacağını ifade etti. Albayrak, bu bağlamda Kongrenin “barış için paylaş" mottosu üzerinde yeni ufuklar açacağını kaydetti.





YENİ PROJE VE İŞ FIRSATLARI VAR


Dört devlet başkanı, 250'den fazla bakan ve CEO düzeyindeki katılımcıyla dün itibarıyla Dünya Enerji Kongresi'nin başlangıcını yaptıklarını dile getiren Albayrak, şöyle devam etti: “Dört gün sürecek kongrenin 82 ülkeden 265 konuşmacının 60 toplantı özelindeki buluşmasıyla çok verimli bir sürecin tartışılacağı önemli bir organizasyon olacağını düşünüyorum."




Enerji Bakan Albayrak, 23. Dünya Enerji Kongresi'nin basın tanıtımındaki konuşmasına dün Hakkari'deki terör saldırısında şehit olan 10'u asker 18 kişiye Allah'tan rahmet, ailelerine sabr-ı cemil niyaz ederek başladı. Bakan Albayrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun zamandır söylediği, teröristin ve terörün iyisinin ve kötüsünün olmadığı, “benim teröristim, senin teröristin olmaz" bilincinden hareketle tüm dünyadaki dost ülkelere teröre karşı ortak bir duruş ve dayanışmanın ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğunu çağrısında bulundu.



10 BİNİ AŞKIN ENERJİ LİDERİ


İstanbul'daki zirveye özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmeler ve yüksek ihtimalle hayata geçmesi beklenen Türk Akımı projesi damga vuracak. 10 binden fazla enerji liderinin katılacağı kongrede kömürün geleceği de masaya yatırılacak.



  1. PETROLÜN GÖZÜ KULAĞI İSTANBUL'DAKİ ZİRVEDE
  2. Öte yandan 23. Dünya Enerji Kongresi, Petrol İhraç Eden Ülkeleri (OPEC) sektörün diğer aktör ülkeleriyle buluşturacak. İstanbul'un ev sahipliği yapacağı bu kritik görüşmelerde OPEC üyeleri, Cezayir'de gayri resmi aldığı petrol üretimini kısıtlama kararını dünyadaki diğer petrol ülkelerine anlatacak. Bu nedenle dünya petrol piyasasının merakla izleyeceği İstanbul'daki enerji zirvesinde, OPEC'in üretim kısıtlamasıyla petrolün varil fiyatının yaklaşık 10 dolar artacağı tezine diğer petrol ülkelerini ikna edip edemeyeceği takip edilecek.


#23. Dünya Enerji Kongresi
#Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
#Berat Albayrak
8 yıl önce