|

Enerjide öncelik güvenlik

Son yıllarda enerjide dışa bağımlılığını azaltma yolunda ciddi adımlar atan Türkiye bu hedefinin yanına c konusunu da ekledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 22:08 - 9/02/2016 Salı
Yeni Şafak

Tek bir ülkeye yüzde 50'den fazla bağımlı olmama hedefi kapsamında çalışmalar yapılacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “2019 sonuna kadar elektrik enerjisi üretimi portföyünde yerli kömürün payının artırılması, toplam doğalgaz depolama kapasitesinin 5,3 milyar metreküpe ve toplam geri üretim kapasitesinin 100 milyon metreküp üzerine çıkarılması hedeflenmektedir” dedi.



üLKE BAĞIMLILIĞI EN FAZLA YÜZDE 50 OLACAK


Albayrak şunları söyledi: “Ülke, kaynak ve güzergah çeşitlendirmesine yönelik olarak 2019 sonuna kadar doğalgaz ithalatında tek bir ülkeye bağımlılığın en fazla yüzde 50 seviyesinde olması, doğalgaz kaynaklı elektrik enerjisi üretiminin toplam üretim içindeki payının yüzde 38'in altında muhafaza edilmesinin sağlanması amaçlanıyor. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji portföyümüz içindeki payının artırılması ve ulusal petrol stoklarının muhafazası hedefleniyor.” Bakan Albayrak ayrıca, enerji borsası ve uluslararası piyasa entegrasyonu projelerinin güçlendirileceğini anlattı.



13 YILDA CİDDİ YOL ALDIK


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, sunum yapan Berat Albayrak, 13 yıllık dönemde, Türkiye'yi, bir çok alanda olduğu gibi enerji alanında da bir yerden bir yere getirdiklerini belirtti.



Jeopolitik liderlik sürmeli




Transit petrol ve doğalgaz boru hattı projelerinde Türkiye'nin jeopolitik ve stratejik liderliğinin sürdürülmesinin hedeflendiğini vurgulayan Albayrak, konuşmasına şöyle devam etti: “Yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla da 2016 sonuna kadar EPİAŞ bünyesinde doğalgaz dengeleme ve gün öncesi piyasalarının işlerlik kazanması için altyapı çalışmalarının tamamlanması için düzenleme yapılacak.Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu hammaddelerin yurtdışından da temini için, proje bazlı arama, geliştirme ve yatırım konularında işbirliği yapılabilmesini teminen gerekli çalışmaların yapılması hedeflenmektedir.”


#enerji güvenliği
#Plan ve Bütçe Komisyonu
#Berat Albayrak
#Transit petrol
#doğalgaz
8 yıl önce