|

Enerjide tasarruf akıllı evle mümkün

Türkiye’de üç yıl içerisinde yaklaşık 200 bin kişinin geçiş yapacağı tahmin edilen akıllı ev sistemleri, konut sektörünün en yeni trendi olarak karşımıza çıkıyor. Akıllı konsepti, konfor ve yenilikçi çözümler sunarken, enerji faturalarını da %10 düşürüyor.

Yeni Şafak
04:00 - 21/04/2017 Cuma
Güncelleme: 11:16 - 22/04/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Enerjide tasarruf akıllı evle mümkün
Enerjide tasarruf akıllı evle mümkün

Akıllı ev pazarı, yakın dönemin en büyük rekabete sahne olacak alanlarından biri. Gelecek yıl 71 milyar dolara ulaşması beklenen akıllı bina pazarı Türkiye’de ise yaklaşık 3 milyon avro büyüklüğe sahip. Sektör temsilcileri, ülke genelinde inşaat sektöründeki gelişme göz önüne alındığında pazarın büyüklüğünün 10-15 milyon avro seviyesinde olması gerektiğine işaret ediyorlar. Juniper Research’ün yayınladığı araştırmada; pazarın yavaş yavaş gelişimini sürdüreceğini ve üç sene içerisinde Türkiye’de yaklaşık 200 bin kişinin akıllı ev sistemleri kullanacağını ortaya koyuyor. Konforlu yaşama olan talebin artması, metalüks projelerin hayata geçirilmesini gerekli kılarken, özellikle metropollerde akıllı evler tercih ediliyor. Peki, yenilikçi çözümler sunan bu evlerin akıllanması maliyeti de artırıyor mu?

%10 ENERJİ TASARRUFU

Orge Elektrik Enerji CEO’su Nevhan Gündüz, bilinenin aksine akıllı ev sistemlerinin maliyetleri artırmadığına hatta tasarruf sağladığına dikkat çekiyor. Gündüz, şunları söylüyor: “100 metre kare bir evin maliyeti akıllı ev sistemleri ile yaklaşık olarak yüzde 3 oranında artıyor. Buna karşın led aydınlatma sistemleri, otomatik olarak açılıp kapanan elektrik, akıllı evlerde yüzde 10 düzeyinde tasarruf imkanı sağlıyor.”

ORTA GELİRLİ DE TAŞINIYOR

Nevhan Gündüz, Türkiye’de akıllı ev sistemlerine geçişinin çok doğru bir zamanda ve hızlı olduğuna vurgu yapıyor. Artık “orta gelir” grubunun da akıllı evlerde yaşadığını belirten Gündüz, kentsel dönüşümün süreci hızlandırdığının altını çiziyor. Gündüz, “Kentsel dönüşümle birlikte dikine bina üretilmeye başlandı. Dolayısıyla metre kareler düştü. Satışı kolaylaştırmak ve evleri cazip hale getirmek için akıllı ev sistemleri kullanıldı. Teknoloji hızla gelişiyor ve değişiyor. 10 yıl sonra çok daha akıllı evler göreceğiz” diyor.

İ
stanbul’un % 30’u
akıllı olacak

İstanbul gibi metropollerdeki evlerin yüzde 30’unun akıllı olacağını öngören Gündüz, bu projelerin hayata geçirilmesinde ana elektrik taahhüt işleri yüklenicisi olan Orge’yi de çağa ayak uyduracak şekilde donattıklarını paylaşıyor. Gündüz, geçen yıl tamamladıkları Quasar inşaatı örnek vererek, şirketin özellikle metalüks projelere odaklandığını aktarıyor. Quasar’daki akıllı ev sistemi dahil binanın dışına Türkiye’nin en büyük cephe aydınlatması uyguladıklarını söylüyor.

#Tasarruf
#Enerji
7 yıl önce