|

Euro'dan çıkma sinyali

Yunanistan, mali sistemi üzerinde gittikçe büyüyen gerilimi biraz daha dindirebilmek adına dün bankalarını kapatarak sermaye kontrolleri uygulamaya başlarken; ülkenin de artık euro bölgesinden çıkmak zorunda kalacağı ihtimalini açıkça gözler önüne serdi.

Yeni Şafak
08:29 - 29/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 05:31 - 29/06/2015 Pazartesi
Reuters

Yunanistan'ın sol hükümeti ve yabancı kreditörler arasındaki görüşmelerin hafta sonu sonuçsuz kalmasının ardından Avrupa Merkez Bankası (ECB), Yunan bankalarına yaptığı fonlamayı durdurarak Atina'ya bankaların çökmesini engellemek için sistemi kapatmaktan başka çare bırakmadı.



Hem bankalar hem de borsaların bütün hafta kapalı kalması planlanırken, tekrardan Salı çalışmaya başlayacak olan ATM'lerden para çekme limiti günlük 60 euro olarak belirlendi. Sermaye kontrollerinin en az birkaç ay süreceği tahmin ediliyor.



Tsipras'ın dün geç saatlerde bir açıklama yapmasına rağmen petrol istasyonlarındaki ve sayıları gittikçe azalan para dolu ATM'lerdeki kuyruklar artmaya devam etti ve altı yıldır ekonomik düşüşü sırtlamak zorunda kalan Yunanları nasıl bir felaketin beklediğini gösterdi.



Yunanistan'ın Salı günü Uluslararası Para Fonu'na (IMF) yapması gereken 1.6 milyar euroluk ödemenin yanında önümüzdeki aylarda Avrupa Merkez Bankası'na da milyarlarca euroluk ödeme yapması gerekiyor.



Yunanistan, IMF'ye karşı temerrüde doğru giderken, euro bölgesinden de bu proje için sonuçları neler olabileceği bilinmeyen bir çıkışa doğru da ilerliyor.


#Yunanistan
#Euro bölgesi
#Bankalar
#IMF
9 yıl önce