|

Faiz açıklaması 12’den 8’e düşecek

Merkez Bankası’nın yaptığı faiz açıklamalarının sayısı yılda 12’den 8’e düşecek. Yeni yapılacak kanuni düzenleme ile ayda bir gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu toplantısı 8'e iniyor. Birçok gelişmiş ülkede de yürürlükte olan uygulama sayesinde kısa süreli oynaklıklara karşı daha etkin bir para politikası amaçlanıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 14/11/2016 Pazartesi
Güncelleme: 04:10 - 14/11/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Merkez Banklası'nın (MB)faiz açıklama sayısı düşürülüyor. Yeni yapılacak kanuni düzenleme ile gelişmiş ülkelerle benzer şekilde, ayda bir gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sayısının azaltılarak, yılda en az 8 defa yapılacak. Söz konusu kanun değişikliğinin gelecek ay hayata geçmesi bekleniyor.



YILDA 12 DEFA YAPILIYORDU


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, konuya ilşkin yaptığı açıklamada, MB'nin Para Politikası Kurulu toplantılarında, temel öngörülerin, para politikalarına dair değişikliklerin, enflasyon raporu gibi önemli tarihlerin kamuoyuyla paylaşıldığını belirterek bu toplantıların yılda 12 defa yapıldığını hatırlattı. Merkez Bankası Kanunu'nun ilgili maddesine göre, Merkez Bankası Meclis toplantılarının ayda en az bir kez gerçekleştiğini anlatan Şimşek, söz konusu maddeye atıfla PPK'nın da ayda bir kez toplandığını söyledi. Şimşek, banka meclisinin operasyonel, idari konularla ilgili bir yapı olduğunu belirterek, bu iki yapının toplantı tarihlerinin birbirine bağlanmış olmasının mantıklı ve dünya örnekleriyle uyumlu olmadığını ifade etti.





Toplantı zamanının para politikasının istikrarı, devamlılığı, esnekliği ve etkinliği amacına hizmet edecek biçimde doğrudan ve açıkça PPK ilişkin kanun maddesi ile düzenlenmesinde fayda görüldüğünü vurgulayan Şimşek, bu kapsamda düzenlemeyle toplantı sayısının en az 8 defa yapılacak şekilde yeniden belirlendiğini kaydetti.



GELİŞMİŞ ÜLKERE UYUM


Bu şekilde gelişmiş ülkelerle uyumlu olacağının altını çizen Şimşek, 14 gelişmiş ülkenin 9'unda kurulun yılda 8 kez toplandığını, birçok gelişmekte olan ülkenin merkez bankasının da bunu aynen uyguladığını söyledi.



Kısa süreli oynaklıkların önüne geçilir


Şimşek, toplantı sayılarının azaltılmasının, kısa vadeli oynaklıklardan arınmış temel eğilimleri yansıtan analizlere dayalı, etkin bir para politikası tepkisi oluşturulması için MB'ye daha fazla zaman tanıyacağını vurguladı. Böylece bankanın daha uzun vadeli veriler ve bilgilerle analiz yapacağına dikkati çeken Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu: “4 haftalık sürecin kısa olduğu düşünülüyor çünkü MB genel trendi görebilmek istiyor. MB daha sade ve basit bir politika çerçevesine geçti, onunla uyumlu olarak PPK toplantı sayısını azaltıyor ki daha fazla bilgi setiyle hareket etsin"



Mevsimsel tepkilerin etkisini azaltacak


Piyasaların PPK toplantısı süreçlerinde veriler üzerinden yapılan tartışmaları yakından takip ettiğine ve kısa vadeli veriye odaklanabildiğine işaret eden Şimşek, bu durumun piyasalarda dalgalanmalara ve kısa vadeli tepki hareketlerine de sebep olabildiğini söyledi. Şimşek, piyasaların da orta vadeye odaklanmasının önemli olduğunu vurgulayarak, “Türkiye'de çoğunlukla gıda fiyatları gibi yapısal unsurların da etkisiyle aylık enflasyon gelişmeleri ara trendi yansıtmamaktadır. Bu durum erken politika beklentisini de tetiklemektedir. Bu çerçevede kısa vadeli enflasyon beklentilerinin yönetilmesi de zorlaşmaktadır. Bu da bankanın fiyat istikrarında çok kısa vade yerine orta vadeye odaklanma çabasına destekleyici bir adımdır.” ifadelerini kullandı.







#Mehmet Şimşek
#PPK
#Para Politikası
7 yıl önce