|

Faiz, kur ve enflasyonda düşüş sürer

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti döneminde tek hanelere indirdikleri enflasyonu daha da aşağı çekmek adına mücadeyi sürdüreceklerini söyledi. Davutoğlu, “Önümüzdeki dönemde faizin, kurların ve enflasyonun aşağı yönlü bir trend içine girdiğini göreceğiz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/04/2016 Çarşamba
Güncelleme: 21:05 - 5/04/2016 Salı
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu önümüzdeki dönemde faizin, kurların ve enflasyonun aşağı yönlü bir trend içine gireceğini söyledi. AK Parti'nin TBMM'deki grup toplantısında konuşan Davutoğlu, “İnşallah enflasyonla birlikte faiz de aşağı doğru bir trend içine girecek. Faiz ve enflasyonun birbirini yukarı doğru (itme) etkisi tersine (dönecek). Önümüzdeki dönemde faizin, kurların ve enflasyonun birlikte aşağı bir trend içine girdiğini göreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.



MÜCADELE SÜRECEK


“Mart ayı enflasyon oranı bize güzel bir mesaj verdi” diyen Başbakan Davutoğlu, enflasyonun piyasa beklentilerinin altında gerçekleştiğine dikkat çekti. Davutoğlu, “Martta yüzde 7,46 seviyesinde gerçekleşen yıllık enflasyon son 7 ayın en düşük seviyesi. 34 yıl aradan sonra tek haneli rakamlara indirdiğimiz enflasyonu daha aşağı çekmek mücadelesine devam edeceğiz” diye konuştu.



2016 BEREKETLİ OLUR


2015 yılının son çeyreğinde beklentilerin üzerinde yüzde 5,7, yılın tamamında yüzde 4 büyüme gerçekleştiğini hatırlatan Davutoğlu, bu büyümenin seçim şartlarında gerçekleştiğine dikkat çekti ve “Siyasi istikrar ekonomik istikrar ve kalkınmayı beraberinde getiriyor” dedi. Başbakan Davutoğlu 2015'te yaklaşık 700 bin kişiye, krizden bu yana yaklaşık 6,5 milyon kişiye ilave istihdam sağlandığını da belirterek, “2016 yılı daha bereketli bir yıl olacak” şeklinde konuştu.



FAİZLERDE YENİ İNDİRİM OLABİLİR


Tüketici fiyatları enflasyonu martta beklentilerin aksine gıda kaleminde yaşanan beklenmedik sert düşüş öncülüğünde yüzde 0,04 gerilerken, yıllık enflasyon yüzde 8,78'den martta yüzde 7,46'ya geriledi. Finans tahlilcileri, enflasyondaki bu düşüşün yeni Merkez Bankası (TCMB) Başkanı kim olursa olsun TCMB'nin faizlerde indirime gideceği beklentilerini kuvvetlendirdiğini ve siyasi kanattan da faiz indirimleri konusunda istekliliğin daha çok dile getirilebileceğine dikkat çekiyor.





Gıda fiyatları enflasyonda belirleyici oldu


TCMB, mart ayı enflasyonundaki düşüşte işlenmemiş gıda fiyatlarının belirleyici olduğunu belirterek, “Döviz kurlarının yıllık enflasyon üzerindeki birikimli etkileri azalmaya devam etmektedir” ifadesi kullanıldı. TCMB, “Mart Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu”nu yayımladı. Raporda, “Çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu bir miktar düşüş kaydetmiş, ana eğilimlerindeki iyileşme ise devam etmiştir” denildi.



ENERJİ FİYATLARI ARTTI TÜP GAZ İSE UCUZLADI


Yine raporda, martda gıda grubunun katkısının 1,04 puan gerilemesinin dikkat çekici olduğu belirtildi. Enerji fiyatlarının martta yüzde 0,60 arttığı, bu gelişmede, uluslararası petrol fiyatlarına bağlı olarak yüzde 2,28 artan akaryakıt fiyatlarının belirleyici olduğu vurgulanan raporda, “Tüp gaz fiyatları ise yavaşlayarak da olsa düşüşünü sürdürmüştür” ifade edildi.



#Ahmet Davutoğlu
#AK Parti
#Faiz
#kur
#enflasyon
8 yıl önce