|

Fiber rekabette tarihi ortaklık

Turkcell Superonline, Vodafone, Türksat ile Serbest Telekomünikasyon İşletmeleri Derneği üyeleri, ortak altyapı şirketi kurmaya karar verdi. Fiberdeki rekabeti kızıştıracak bu hamle ile daha güçlü bir telekomünikasyon altyapısı hedefleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/07/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:19 - 27/07/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Türkiye'nin 2023 yılı hedefleri kapsamında telekomünikasyon sektöründe tarihi bir adım atıldı. Turkcell Superonline, Vodafone, Türksat'ın yanısıra Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği üyesi şirketler aldıkları kararla başta fiber olmak üzere güçlü bir telekomünikasyon altyapısı için ortak altyapı şirketi kurma kararı aldı. Görüşmelerin başladığı tarihi adımla sektörün küresel rekabet gücünün artacağı belirtildi. Hali hazırda, 214 bin kilometrelik fiber altyapısı ile diğer oparetörlere hizmet bedeli karşılığında altyapı hizmeti de sunan Türk Telekom'un ise bu ortaklıkta yer almaması dikkat çekti. Toplantıda edinilen bilgiye göre Türk Telekom zarar etme kaygısı taşıdığı için bu işbirliğine yanaşmadığı ifade ediliyor.



KAYNAK VERİMLİLİĞİNİ ARTIRACAK


Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, TELKODER Yönetim Kurlu Başkanı Yusuf Ata Arıak ve Türksat Genel Müdürü Cenk Şen'in katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısında, Ortak Altyapı Şirketi (OAŞ) adını taşıyacak bu şirketin Türkiye'deki yatırım kararlılığını ortaya çıkaracağı vurgulandı. OAŞ için yapılan ortak açıklamada, “Ülkemizdeki telekomünikasyon altyapılarının en etkin şekilde kullanılması ve geliştirilmesi, sektördeki tüm sektör altyapısının en uygun şartlarda ve adil sağlanması amacıyla mükerrer yatırımlarla kaynakların boşa harcanmaması için Turkcell Superonline, Vodafone, Türksat şirketlerinin telekomünikasyon sektöründeki diğer şirketlerin en geniş kapsamda katılımının sağlanacağı bir 'Ortak Altyapı Şirketi' kurulması çalışmalarına başlanacaktır” denildi.



TÜRK TELEKOM TERCİH ETMEDİ


TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Arıak, Türkiye'de altyapı konusunda eksiklik sektörde rekabetsiz bir çalışma ortamı doğurduğunu dile getirdi. 4.5G ile altyapı sorununun çözülmesinin zorunlu hale geldiğine değinen Arıak, "Ortak altyapı şirketi adımıyla bu sorunu çözmeyi amaçlıyoruz. Turkcell ve Vodafone buradalar Türk Telekom'u da davet ettik fakat onlar bulunan noktada yanımızda olmamayı tercih ettiler” dedi. Darbe girişiminde hedef olsalar da demokrasi taraftarı olmayı sürdüreceklerini dikkat çeken Türksat Genel Müdürü Şen, ise şunları dedi: “23 şehir merkezinde 1 milyondan fazla aboneye 4,5 milyon metrelik fiber üzerinden hizmet veriyoruz. Bu altyapıyı daha etkin kullanmak amacıyla oluşturulan bu ortak altyapı şirketinin paydaşı olarak destek vermeye devam edeceğiz."



TÜRKİYE'Yİ
ÖNE TAŞIYACAK


Söz konusu işbirliğinin duyurulduğu toplantıda konuşan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için bilgiye önem vermeliyiz. Bu atılımın bilgiye erişimi ve saklamayı kolaylaştıracağına inanıyoruz. Güzel bir başlangıçtayız bunun her türlü yatırımcıya açık olması gerektiğini düşünüyorum. Bu atılım Türkiye'yi öne taşıyacaktır” dedi. Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt ise Türkiye'nin dört bucağında tek ses olmanın önemine vurgu yaparak, “Bu çalışmanın mimarlarından biri olmak bizi çok mutlu etti. Ülkemizde bir an önce bakır değil fiber altyapının kurulması gerekiyor. Vodafone olarak Türkiye'ye inanıyoruz ve yatırımlarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.


#Turkcell Superonline
#Vodafone
#Fiber
8 yıl önce