|

Galataport’un kredisi tamam

Doğuş Grubu’nun Bilgili Holding ile ortak olduğu Galataport projesi için 1 milyar 20 milyon avro değerinde yerli finansman sağlandı. Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Yapı Kredi, İş Bankası, TSKB ve Finansbank’ın oluşturduğu yerli konsorsiyumla imzalanan finansman anlaşması kapsamında, projenin 2018 yılının son çeyreğinde tamamlanması öngörülüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/09/2016 Perşembe
Güncelleme: 06:47 - 1/09/2016 Perşembe
Yeni Şafak

İstanbul'un turizm için en önemli lokasyonlarından biri olan Karaköy-Tophane arasında geliştirilecek Galataport Projesi, yerli bankaların sağladığı finansman ile tamamlanacak. 6 yerli bankanın sağlayacağı 1 milyar 20 milyon avroluk finansman detaylarının paylaşıldığı toplantı dün İstanbul'da yapıldı. Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ev sahipliğinde yapılan toplantıya diğer ortak Bilgili Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili ile projeye finansman sağlayan Ziraat Bankası, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Finansbank ve SKB'nın Genel Müdürleri ile Doğuş Grubu CEO'su Hüsnü Akhan katıldı.



14 YIL VADELİ OLACAK

Yüzde 81'i Doğuş Holding, yüzde 19'u BLG Gayrimenkul Yatırımları ve Ticaret AŞ ortaklığında hayata geçirilen projeye altı yerli bankanın oluşturduğu konsorsiyum 1 milyar 20 milyon avro tutarında finansman sağladı. Dün imzaları atılan finansman, 3,5 yılı ana para geri ödemesiz yatırım dönemi olmak üzere toplam 14 yıl vadeli olacak. Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, projenin Türkiye için çok önemli olduğunu belirterek, bittiğinde Türkiye'ye büyük değer katacağını söyledi. Şahenk, şunları kaydetti: “Gerek finansmanın ölçeği, vadesi, gerek konsorsiyumun yapısı olarak, özel sektör olarak bizlerin ve finans sektörümüzün gücünü ve ülkemizin geleceğine inancını göstermesi bakımından çok önemli. Dolayısıyla bugünkü imza töreni, mevcut küresel ekonomik ortamı dikkate aldığımızda Türk iş alemi ve Türk finans sektörü olarak nereden nereye geldiğimizi göstermesi açısından bir gurur vesilesi. İstanbulumuz uluslararası kruvaziyer turizminde hak ettiği küresel konuma yükselecek. Galataport yaklaşık 500 milyon lira tutarında bir doğrudan yabancı yatırıma da vesile olacak.”



GELECEK KAYGIMIZ YOK

Ziraat Bankası Genel Müdürü ve TBB Başkanı Hüseyin Aydın, konuşmasına ülkeye güvenenlere güvenmeye devam edeceklerinin altını çizdi. İstanbul'a ve Türkiye'ye yatırım yapan, güvenen herkese güvendiklerini belirten Aydın, “Böyle bir projede bulunduğumuzdan dolayı Ziraat olarak ciddi mutluluk taşıyoruz” dedi. İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali de, Türkiye'nin geleceğine ilişkin en ufak bir kaygı olmadığını aktardı.



Ülkemize güveniyoruz

İmzaların atılmasının ardından Ferit Şahenk bundan sonraki yurt dışı yatırımlarına ilişkin, “Bildiğiniz gibi ağırlıklı yatırımlarımız Hırvatistan ve Yunanistan'da. Oradaki yatırımlarımızı bitirmeye gayret edeceğiz. Bir iki tane otel projemiz var. Ama esas ağırlığımız Türkiye. Şu an Türkiye'de birkaç proje üzerinde çalışıyoruz. Bizler işin özünde Türkiye'ye gönül vermiş yatırımcılarız, bizler bu memleketin insanlarıyız. Memleketimize bugün, dünden daha fazla inanıyor ve güveniyoruz. Doğuş ve Bilgili Grubu olarak memleketimize ve geleceğimize inanıyoruz” dedi.




  1. Sektörden pişman değilim
  2. Yeme içme sektöründe yaşanan sorunlardan dolayı hizmet sektöre girdiği için pişmanlık yaşayıp yaşamadığı sorulan Ferit Şahenk, şunları söyledi: “Sektöre girmekten ötürü ne şahsen ben, ne de Doğuş Grubu pişman değil. Tam tersine dünyadaki çarpanlara bakıldığında bu sektörün çok daha büyümesi, gelişmesi gerekiyor. Belki de ilk bizim bu sektöre girişimizle bu sektörün bir iş olduğu, bir sektör olduğu görüldü. Her zaman bir işi ilk yapan kritiği yer, normaldir. Sonra ne kadar haklı olduğu ortaya çıkar, bu da normaldir. Biz dünyada birçok ortağımızla birlikte bu işi büyütmeye çalışıyoruz. Markalarımızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz, pişman değiliz. Türkiye büyüyor, gelişiyor, yeme içme sektörü de bu anlamda gelişecektir.”

EN BÜYÜK FİNANSÖR YAPI KREDİ BANKASI

Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın, projenin İstanbul'a çok büyük değer katacağına dikkati çekti. Açıkalın, en büyük finansör olarak projede yer aldıklarını belirtti. Korsorsiyumda yer alan bankalardan Yapı Kredi Bankası 275 milyon avro, Garanti Bankası 255 milyon avro, İş Bankası 150 milyon avro, Ziraat Bankası 130 milyon avro, TSKB, 110 milyon avro, Finansbank 100 milyon avro kredi sağladı.


#Galataport
#Doğuş Grubu
8 yıl önce