|

Gazprom yatırıma geliyor

Rus enerji devi Gazprom, Türkiye’de doğalgaz ile elektrik üretmeyi hedefliyor. Şirketin Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev, "Fiyatlar düştüğü için bu alana ilgi arttı. Türkiye’deki enerji projelerinde yer almak istiyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/09/2016 Cumartesi
Güncelleme: 21:15 - 16/09/2016 Cuma
Yeni Şafak

Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin hızla normalleşmesinin ardından, Rus devi Gazprom, enerji piyasasına oyuncu olarak girme kararı aldı. Bundan önceki dönemlerde doğalgaz tedarik ettiğimiz şirket Türkiye'ye ye yatırım yapacağını açıkladı. Türkiye ile enerji alanında önemli bir işbirliği içinde olan Gazprom'un Türkiye'de doğalgaz elektrik santrali kurmak istediği belirtildi. Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev, Moskova ile Ankara arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin ve Türk Akımı projesinin yeniden canlanmasının ardından Türkiye'de yeni doğalgaz elektrik santralleri kurmak veya mevcut santralleri satın almak istediklerini ifade etti.



YENİ SATIN ALMALAR OLABİLİR


Medvedev, “Türkiye'de enerji projelerinde yer almak istiyoruz. Fiyatlar düştüğü için doğalgazla elektrik üretimine ilgi arttı. Bu nedenle Türkiye'deki projeleri yakından takip edeceğiz” ifadelerini kullandı. Medvedev, Gazprom'un hem yeni inşaatları değerlendirebileceğini hem de hisse satın alabileceğini belirterek, “Satın alma söz konusu da olabilir. Bazı yatırımcıların iç şartların yeniden yapılandırılması sebebiyle bu alanda hisse satışı teklifinde bulunduklarını biliyoruz. Fakat bu ilk aşamada gerçekleşiyor. Henüz konuşmak için erken” değerlendirmesinde bulundu.



UKRAYNA KRİZİ SONRASI ÖNEMDE


Avrupa, doğalgaz ihtiyacının yaklaşık üçte birini Rusya'dan satın alıyor, Türkiye de gaz ihtiyacının önemli bölümünü bu ülkeden karşılıyor. Bu gazın da yarısı Ukrayna üzerinden Avrupa'ya ulaşıyor. Ancak Rus-Ukrayna ilişkilerindeki tansiyonun yüksek olması, alternatif yolları ciddiyetle ele almayı gerektiriyor. Bu nedenle, Rusya tarafı Türkiye'deki karlı enerji yatırımları içinde yer alması yanında, alternatif yolları da garanti altına istiyor. Bu da ülke için yeni bir strateji değil.





ŞİMDİ İŞBİRLİĞİ ZAMANI


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Viadimir Putin G20 zirvesi görüşmesinde Türk akımı, enerji alanında işbirliği konuları gündeme gelmiş ve iki tarafın tam bir mutabakat içinde oldukları açıklanmıştı.



İNŞAAT İÇİN İZNİ TAMAM


Şirket geçtiğimiz gün de Türk akımı boru hattının denizden geçecek bölümünün inşası için diplomatik kanallar vasıtasıyla Türkiye'den ilk iznin alındığını duyurdu. Şirket inşaat için yetkililerden ilk iznin alındığı belirtdi. Gazprom Üst Yöneticisi (CEO) Aleksey Miller, Türk Akımı projesinin ilk merhalesinde Türk yetkililer ile etkili ve uyumlu bir şekilde çalışmaya devam ettiklerini belirtti.



ÖNCE BİZE SORACAK


Gazprom'un Başkanı Aleksey Miller, “Güney Avrupa ülkeleri inşa edilecek (Türk Akımı) hattından gaz talebinde bulunmaları durumunda bu imkanı Türkiye Yunanistan ile sınırda sunacaktır. Dolayısıyla gaz alımı yapmak isteyen Avrupa ülkeleri Türkiye'ye başvurabilir” dedi.






#Gazprom
#Aleksandr Medvedev
#Türk Akımı
8 yıl önce