|

Gebze-Halkalı Marmaray hattı için tarih belli oldu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Gebze -Halkalı arası Marmaray seferlerinin başlama tarihini verdi.

Yeni Şafak
14:00 - 11/11/2017 Cumartesi
Güncelleme: 15:49 - 11/11/2017 Cumartesi
Sistem tam olarak devre alındığında bir yönde saatte 75 bin yolcu taşınması planlandı.
Sistem tam olarak devre alındığında bir yönde saatte 75 bin yolcu taşınması planlandı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı
Arslan
2018 aralık ayı
itibariyle İstanbullular
Gebze -Halkalı arasında Marmaray araçlarıyla metro standardında hizmet almış alınacağını açıkladı.

Arslan bugüne kadar 229 milyon kişinin Marmaray Projesi'ni kullandığını bildirerek, şunları kaydetti:

"Ancak İstanbul için çok daha önemli olan, Asya Yakası'nda Gebze'den Söğütlüçeşme'ye hatta Ayrılıkçeşme'ye kadar, Avrupa Yakası'nda da Kazlıçeşme'den Halkalı'ya kadar banliyö sistemlerinin metro standardına kavuşturulması ve Marmaray Projesi ile entegre olup kesintisiz hale gelmesi, aynı zamanda Marmaray araçları ile de Gebze'den Halkalı'ya 114 dakikalık sürede
43 istasyonluk güzergah
ı kat edebilmeleri.
Bu bizim için çok önemliydi. Proje güzergahını inceledik.
2018 sonunda hizmete sunmayı hedeflediğimiz Halkalı'dan Gebze'ye
kesintisiz metro standardındaki bu sürüş ile ilgili çalışmalarda çok iyi bir noktaya geldiğimizi görüyoruz. Daha önce yüklenicilerimizden kaynaklı işler aksadı, fesihler söz konusu oldu, tekrar ihale ettik. Yaklaşık 64 kilometrelik bu güzergahın tamamında çok hummalı bir çalışma var."

Söz konusu hat üzerinde 3 ayrı hattın olduğunu dile getiren Arslan, 2 hattın banliyö trenlerine hizmet edeceğini, bir tanesinin de şehirlerarası ve uluslararası trenlere hizmet edeceğini söyledi.

Arslan, geçmişte banliyö hatları ile birlikte şehirlerarası ve uluslararası taşımacılığın aynı hatlarda yapıldığını anımsatarak, bu durumun bazı sorunlara neden olabildiğini anlattı.



  • Arslan, Şimdi
    T1 ve T2 hattı
    Marmaray
    araçlarının kullanacağını,
    T3'ü ise yüksek hızlı trenin
    de dahil olduğu şehirlerarası ve uluslararası trenlerin kullanacağını aktardı.
  • Arslan,
    "Projenin CR3 kısmındaki ilerleme şu an için yüzde 67
    , bu önemli bir rakam. Son aylardaki hızlanmaya bağlı olarak da her ay ortalama yüzde 5 üzerine koyabiliyoruz. Bunun anlamı da şu, kalan yüzde 33'lük kısmını 6-6,5 aylık periyotta bitireceğiz. Daha sonra ince işçiliklerle birlikte ağustosta projeyi, eylül sonunda da sinyal dahil bitirmiş olacağız." bilgisini paylaştı.

"Hedefimiz, Marmaray Projesi'ni kesintisiz hale getirip, 76 kilometreyi insanımızın hizmetine sunmak"

İstanbulluların proje kapsamında yürütülen çalışmalardan rahatsız olabileceğinin altını çizen Arslan, "O anlamda İstanbullulardan özür diliyoruz. Ama İstanbullular, bu projenin çok hızlandığı, çok yoğun çalışıldığının hakkını teslim ediyorlar. 'Zaman zaman rahatsız da olsak, bir sene sonra Marmaray kalitesinde ve konforunda metro hizmeti alacağımız için, bunu memnuniyetle sineye çekeriz.' diyorlar. Onlara çok teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Bir çok kurum ve kuruluşun çözüm ortaklığı yaptığını dile getiren Arslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile de özellikle bu güzergahta bulunan tarihi varlıkların İstanbul'a kazandırılması için çalıştıklarını söyledi.

Ahmet Arslan, bir yandan geleceği kurarken, bir yandan da tarihi gün yüzüne çıkardıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:


GEBZE HALKALI ARASI 105 DAKİKA OLACAK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nce çalışmaları yürütülen Marmaray Projesi'ni de içine alan Gebze-Halkalı arasındaki 76 kilometrelik demiryolu hattının tamamlanmasıyla iki hat arasındaki mesafe 185 dakikadan 105 dakikaya düşecek. Gebze-Halkalı arasında 2-10 dakikada bir sefer yapılacak. Sistem tam olarak devre alındığında bir yönde saatte 75 bin yolcu taşınması planlandı.

#Ahmet Arslan
#Gebze-Halkalı
#Marmaray
#2018
6 yıl önce